Βρειτε μας στα Social Media

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μητέρα τριών κοριτσιών: «Αν χρειαστεί θα πάω και σε ψυχίατρο για το σύνδρομο Μινχάουζεν»

Δημοσιεύτηκε

στις

Πάτρα Μινχάουζεν
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μία ακόμη συνέντευξη έδωσε η μητέρα από την Πάτρα που κήδεψε τρία παιδιά σε τρία χρόνια, υπόθεση την οποία ερευνά το τμήμα Ανθρωποκτονιών στην Αθήνα.

Παράλληλα με την συνέντευξη που έδωσαν οι δύο τραγικοί γονείς Μάνος και Ρούλα στο STAR, η μητέρα μιλούσε, σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr και με έναν ακόμη δημοσιογράφο τον Κωνσταντίνο Φλαμή στο messenger.

Ο διάλογος:

Κ.Φ.: Γιατί πιστεύεις ότι κάποιοι λένε… η μάνα η φόνισσα και άλλα τέτοια;

Ρούλα Π.: «Γιατί είναι καχύποπτοι»!

Κ.Φ.: Και για ποιο λόγο δεν λένε π.χ, ο Μάνος;

Ρούλα Π.: Γιατί οι δημοσιογράφοι δίνουν έμφαση σε μένα.

Κ.Φ.: Οι δημοσιογράφοι μπορεί να έχουν πηγές. Δεν τα βγάζουν από το μυαλό τους.

Ρούλα Π.: Εγώ ξέρω ότι δεν υπάρχει τίποτα.

Κ.Φ.: Ναι, αλλά καταλαβαίνεις. Κυκλοφορούν και σενάρια.

Ρούλα Π.: Ναι, καταλαβαίνω, Αλλά κατάλαβε κι εσύ τη θέση μου. Αν σου έλεγαν για τη μάνα σου τι θα απαντούσες;

Κ.Φ.: Θα έπεφτα από τα σύννεφα. Αλλά τους φαίνεται τόσο περίεργο όλο αυτό. Και οι γιατροί δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις. Υπάρχει δε και το σενάριο με το σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου.

Ρούλα Π.: Μάλιστα. Οταν έρθει η ώρα θα αποδειχθεί και αυτό.

Κ.Φ.: Οτι δηλαδή κάποιο άτομο μπορεί να πάσχει από αυτό; Πώς θα αποδειχθεί αυτό;

Ρούλα Π.: Αυτά δεν τα ξέρω. Πιθανόν από εξετάσεις ψυχιάτρων. Ούτε αυτοί θα ξέρουν;

Κ.Φ.: Φυσικά και θα ξέρουν. Αν σου ζητηθεί, θα πας και σε ψυχίατρο;

Ρούλα Π.: Φυσικά. Φυσικά και θα πάω.

 

Δεν ήξερε τίποτα ο δικηγόρος

Θα πρέπει να τονιστεί πως για τη συνέντευξη που έδωσαν οι γονείς στον τηλεοπτικό σταθμό, σύμφωνα επίσης με το pelop.gr, δεν ήξερε το παραμικρό ο δικηγόρος τους . Είχε εκφράσει τη διαφωνία του με κάθε είδους περαιτέρω προβολή του ζευγαριού σε media, ωστόσο το ζευγάρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης παραχώρησε την τηλεοπτική συνέντευξη διάρκειας 62 λεπτών.

Μάλιστα ο πατέρας των παιδιών επανέλαβε πως δεν επιθυμεί τη δημοσιοποίηση καμίας εικόνας του ζευγαριού από μέσα ενημέρωσης (όπως προ ημερών μέσω των δικηγόρων του) έστω κι αν οι ίδιοι εμφανίστηκαν σε τηλεοπτικό κανάλι!

 

Τι είναι το Σύνδρομο Μινχάουζεν

Μία από τις δυσκολότερες κλινικές διαταραχές ως προς τη διάγνωσή του είναι το σύνδρομο Μινχάουζεν.

Το σύνδρομο Μινχάουζεν αφορά μία διαταραχή κατά την οποία ένα άτομο επινοεί ή προκαλεί ασθένεια στον εαυτό του, προκειμένου να αντλήσει τον οίκτο από τον κοινωνικό του περίγυρο.

Η διάγνωσή του συνήθως δεν είναι έγκαιρη, καθώς συχνά περνάνε χρόνια μέχρι οι ειδικοί να καταλάβουν πως το άτομο προσποιείται ή προκαλεί την επιδείνωση της υγείας του. Όπως είναι λογικό, άτομα με αυτή διαταραχή δεν ζητούν ποτέ βοήθεια από ψυχολόγο ή ψυχίατρο, καθώς αυτό θα προϋπέθετε πως θα έπρεπε να σταματήσουν την χειραγώγηση και να αποδεχτούν πως χρειάζονται βοήθεια.

Το σύνδρομο έχει πάρει το όνομά του από τον διάσημο βαρώνο Μινχάουζεν, έναν Γερμανό συγγραφέα (1720-1797) και πρωταγωνιστή του βιβλίου του Ροδόλφου Ράσπε, του 1785, κατά το οποίο διηγείται τα υποτιθέμενα κατορθώματα του στον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο προκειμένου προκαλέσει το θαυμασμό των υπολοίπων.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως τα άτομα με το σύνδρομο Μινχάουζεν έχουν μελετήσει τα όσα θέλουν να προσποιηθούν για την υγεία τους, έτσι ώστε να μπορούν να πείσουν τον περίγυρό τους για την κατάστασή τους και να λαμβάνουν τον οίκτο που επιθυμούν.

Πώς το σύνδρομο Μινχάουζεν μπορεί να οδηγήσει σε μία δολοφονία

Η ακόμα πιο ακραία μορφή του συγκεκριμένου συνδρόμου ονομάζεται σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου (Munchausen syndrome by proxy). Σε αυτή τη διαταραχή, ένας φροντιστής προκαλεί τεχνητά μία ασθένεια ή τραυματισμό σε άτομο που φροντίζει, όπως ένα παιδί, έναν ηλικιωμένο ή ένα άτομο με αναπηρία.

Η διαταραχή αυτή ουσιαστικά είναι μία μορφή κακοποίησης, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως κατά 75% αφορά μητέρες που κακοποιούν τα παιδιά τους. Οι αποδέκτες αυτής της κατάσταση μπορεί να οδηγηθούν ακόμα και στον θάνατο, για αυτό και τα άτομα με Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου θεωρούνται επικίνδυνα.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου το άτομο με το σύνδρομο έχει δηλητηριάσει σταδιακά το άτομο που φρόντιζε, επιδεινώνοντας την κατάσταση της υγείας του με σκοπό κάποια στιγμή να υποκύψει.

Τα συμπτώματα που αναφέρουν οι ψυχίατροι για το σύνδρομο Μινχάουζεν είναι:

  • Υποφαινόμενη ασθένεια ή συμπτωματολογία του θύματος στην οποία ο θύτης επιμένει και έχει γνώσεις (εδώ τα συμπτώματα υπάρχουν όντως, αλλά ο θύτης ισχυρίζεται πως η κατάσταση είναι πολύ σοβαρότερη από ότι είναι πραγματικά)
  • Συνεχής αναζήτηση ιατρικής φροντίδας και συχνές επισκέψεις σε νοσοκομεία ή συχνή χρήση φαρμάκων.
  • Άρνηση του θύτη για οποιαδήποτε ευθύνη ή ανάμειξη στο πρόβλημα ή τη νόσο. Δηλαδή, ο άνθρωπος με το σύνδρομο μπορεί να κάνει πως δεν ξέρει τίποτα για την ασθένεια του ατόμου που φροντίζει, ενώ λίγη ώρα πριν περιέγραφε αναλυτικά τα συμπτώματά της.
  • Και φυσικά, μία κατάσταση που παραπέμπει σε κακοποίηση λόγω του συνδρόμου αυτού, είναι αν τα συμπτώματα που παρουσιάζει το θύμα υποχωρήσουν όταν αυτό απομακρυνθεί από τον φροντιστή του για μερικές μέρες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ