Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

Σαρηγιάννης για κορονοϊό: Αύξηση στο 80% της Ελλάδας – Σε ποια περίπτωση θα επανέλθει η μάσκα

Δημοσιεύτηκε

στις

μάσκα
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Φόβους πως ενδέχεται να βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου κύματος του κορονοϊού, διατυπώνουν οι επιστήμονες -και συγκεκριμένα του 6ου κατά σειρά- μέσα σε δυόμιση χρόνια πανδημίας.

Η αύξηση της θετικότητας στο 6,18% (+2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), του δείκτη μεταδοτικότητας Rt στο 0.97 και των ημερήσιων κρουσμάτων, δείχνουν σαφή έξαρση την οποία οι επιστήμονες περίμεναν κανονικά να συμβεί μετά τον Αύγουστο.

«Μέχρι χθες πιστεύαμε πως η διασπορά αυτών των δύο τελευταίων παραλλαγών της Όμικρον (ΒΑ.4 και ΒΑ.5) δεν θα είναι πάρα πολύ μεγάλη ακόμα. Ξέραμε ότι υπάρχουν αναπτύσσονται, αλλά πιστεύαμε πώς δεν έχουν προλάβει να κάνουν μεγάλη διασπορά. Και πιστεύαμε ότι θα δώσουν σημαντική αύξηση από τον Αύγουστο και μετά. Φαίνεται, όμως, ότι μπορεί να συμβεί και νωρίτερα. Το μελετάμε ακόμη, δεν το ξέρουμε», λέει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Θα αγγίξουν τα 7 χιλιάδες κρούσματα

Τα περίπου 10.500 νέα ημερήσια κρούσματα που σημειώθηκαν χθες Τετάρτη (15/6) μέσα σε ένα 24ωρο -αν στις 9.288 λοιμώξεις που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, προστεθούν και 1.205 επαναμολύνσεις- ενδέχεται να μην είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Αν η αύξηση οφείλεται στις νέες παραλλαγές του κορονοϊού, τότε αυτή θα είναι μεγάλη, λέει ο κ. Σαρηγιάννης.

Από τα περίπου 6 χιλιάδες κρούσματα κατά μέσο εβδομαδιαίο όρο, τα οποία καταγράφονται σήμερα, πολύ γρήγορα θα ξεπεράσουμε μάλλον τα 7 χιλιάδες, σημειώνει ο ίδιος:

«Μπορεί να φτάσουμε τον μέσο όρο των 7 χιλιάδων κρουσμάτων εβδομαδιαίως. Χθες Τετάρτη, φτάσαμε τα 10.500 στην πραγματικότητα, με 9.288 κρούσματα και 1.205 επαναμολύνσεις. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο ΕΟΔΥ δεν δηλώνει τις επαναμολύνσεις. Προφανώς για να μειώσει τους αριθμούς. Γιατί ο επαναμολυσμένος μολύνει κανονικότατα. Θέλουμε, λοιπόν, να δούμε εάν η αύξηση οφείλεται στην Όμικρον 4 και την Όμικρον 5. Αν είναι Όμικρον 2 θα έχουμε διακυμάνσεις, τα δεδομένα τα ξέρουμε. Αν είναι Όμικρον 4 ή Όμικρον 5 τότε θα υπάρξει έντονη δυνατότητα αύξησης αν δεν πάρουμε κανένα μέτρο προστασίας, με τη γενική χαλάρωση που υπάρχει», σημειώνει ο επιστήμονας.

Επαναφορά της μάσκας;

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, οι υγειονομικές αρχές είναι σε αυξημένη επιφυλακή, αλλά προς το παρόν δεν διατυπώνουν σοβαρές ανησυχίες.

Οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στην τακτική συνεδρίαση της Τετάρτης (15/6), συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις και αποφάνθηκαν πως δεν αποκλείεται η αύξηση στα κρούσματα να μην συνοδεύεται και από αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, δηλαδή πίεση στο σύστημα υγείας.

Αν ωστόσο, κάτι τέτοιο συμβεί δεν αποκλείεται να δούμε την επαναφορά κάποιων μέτρων και κυρίως αυτό της χρήσης μάσκας, αφού φαίνεται πως ο κορονοϊός είναι ακόμη μαζί μας και δεν επιτρέπει την υπερβολική χαλάρωση.

«Το να φορέσει κανείς μάσκα σε συγχρωτισμό πρέπει να είναι όχι μόνο σύσταση, αλλά και υποχρεωτικό. Και πρέπει να το εφαρμόζουν οι επαγγελματίες, δηλαδή να το ζητάνε», σημειώνει ο Καθηγητής Σαρηγιάννης.

Εξηγεί, ωστόσο, πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού / νόσησης για την είσοδο σε χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης δεν έχει ιδιαίτερο νόημα, καθώς η ανοσία δεν προφυλάσσει από τις νέες μολύνσεις, όπως λέει:

«Το να χρειάζεται πιστοποιητικό ξανά για τις εξόδους μας, αυτό είναι σχετικό και συζητήσιμο. Γιατί οι δύο νέες παραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 έχουν μεγάλη δυνατότητα διαφυγής από την ανοσία, οπότε δεν θα μας προστατεύσει το πιστοποιητικό. Πρέπει να φοράμε μάσκα».

Σύμφωνα με τον ειδικό, τα δύο βασικά μέτρα προστασίας από τη νέα έξαρση, είναι η χρήση της μάσκας και τα αυξημένα τεστ κορονοϊού. Ήδη στη Θεσσαλονίκη τα τεστ κορονοϊού στα φαρμακεία αυξήθηκαν κατά 50%, ενώ τα αποτελέσματα στα τεστ έδειξαν πως τα 7 στα 10 ήταν θετικά.

«Αυτό που συνέβη να έχουν κατεβεί σε τραγικά χαμηλούς αριθμούς τα τεστ -είτε self test, είτε rapid- είναι μεγάλο λάθος, εδώ και καιρό. Τα 7 στα 10 είναι θετικά, ναι αυτή είναι η θετικότητα των ημερών. Αυτή τη στιγμή, το 80% των περιοχών της χώρας είναι σε σταθερή αύξηση. Από χθες φάνηκε και όσο περνάν οι μέρες θα αυξηθούν παραπάνω», λέει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Εκτοξεύθηκε ο δείκτης θετικότητας

Στο 36,98% εκτοξεύθηκε ο δείκτης θετικότητας στη Μύκονο, αύξηση κατά 14,07% μέσα σε μία εβδομάδα. Κάτι που σημαίνει πως στους 10 που κάνουν τεστ για τον κορονοϊό, σχεδόν οι 4 αποδεικνύονται θετικοί.

Αυξητικές τάσεις και υψηλή θετικότητα παρουσιάζουν και ακόμη τρία δημοφιλή νησιά. Η Σαντορίνη με θετικότητα στο 25,32%, η Μήλος με 15,7% και η Πάρος με 14,77%.

Στο «κόκκινο» και η Δυτική Αττική με 16,33% θετικότητα την ώρα που το όριο συναγερμού για τον συγκεκριμένο δείκτη έχει παραμείνει στο 4%, παρά τη συλλογική ανοσία από τα εμβόλια και τη νόσηση του γενικού πληθυσμού.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ