Βρειτε μας στα Social Media
Διαφήμιση minoan

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανεμβολίαστοι – Rapid test: Πότε καταργούνται σε λιανεμπόριο και εστίαση και πότε επιστρέφουν ξανά

Δημοσιεύτηκε

στις

τεστ κορονοϊού
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Θέμα λίγων εβδομάδων είναι πλέον η κατάργηση όλων των μέτρων ενόψει καλοκαιριού, κυρίως για τους ανεμβολίαστους. Τουλάχιστον, για τους επόμενους τέσσερις μήνες, αφού όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, το πλάνο που θα ανακοινωθεί θα είναι από τον Μάιο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Ο σχεδιασμός -μέχρι στιγμής- να καταργείται η υποχρεωτική επίδειξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού rapid test για την εστίαση και το λιανεμπόριο, φέρνοντας «ανάσα» προ-covid εποχών. Όμως, η «ελευθερία» αυτή, και μέλη της Επιτροπής αλλά και κυβερνητικά στελέχη και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα είναι προσωρινή, καθώς τα μέτρα θα επιστρέψουν από φθινόπωρο, οπότε και αναμένεται νέα έξαρση της πανδημίας.

Για το καλοκαίρι επίσης έχει συζητηθεί να γίνει «αναστολή» και των rapid test και των PCR, αφού δεν αποκλείεται ο έλεγχος για τα κρούσματα να γίνεται μόνο με self test.

Σε κάθε περίπτωση, δεν αποκλείεται ακόμα και αυτή την εβδομάδα να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά σήμερα, τα μέτρα καταργούνται στις 2 Μαΐου, θα είναι ένα το υποχρεωτικό rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους από δύο που ισχύει σήμερα, ενώ από Σεπτέμβριο -και εκτός απροόπτου- τα μέτρα θα επιστρέψουν σε εστίαση, λιανεμπόριο, εργασία.

Ποιοι θεωρούνται ανεμβολίαστοι σήμερα

Η νέα η διάρκεια των πιστοποιητικών νόσησης και πιστοποιητικών εμβολιασμού για όσους δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, καταργεί τα υποχρεωτικά rapid test και τους «ανοίγει» τον δρόμο για τα κέντρα διασκέδασης για περισσότερους μήνες, αφού πλέον δεν θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Σήμερα, και μέχρι τις νέες ανακοινώσεις, ανεμβολίαστοι θεωρούνται όσοι δεν έχουν κάνει κανένα εμβόλιο και δεν έχουν νοσήσει, ή έχουν νοσήσει και έχει περάσει το εξάμηνο, ή όσοι έχουν κάνει μία ή δόσεις του εμβολίου και έχει περάσει ένα εννεάμηνο.

Οι νέες ημερομηνίες λήξης των πιστοποιητικών είναι:

Στους έξι μήνες για το πιστοποιητικό νόσησης

Στους εννέα μήνες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Τι έχει αλλάξει για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Από 5 Απριλίου, με τα νέα δεδομένα στην ημερομηνία λήξης των πιστοποιητικών, δεν είναι υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα για νοσήσαντες και μερικώς εμβολιασμένους που θεωρούνταν ανεμβολίαστοι και έπρεπε να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα για την εργασία τους. Πλέον μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά με τα πιστοποιητικά για δύο ή τρεις παραπάνω μήνες.

Πότε καταργούνται οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους

Επρόκειτο για το μέτρο που θα αφορούσε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και είχε συζητηθεί να καταργηθεί προς το καλοκαίρι. Ωστόσο, σε κάποιες από προηγούμενες δηλώσεις του, ο Θάνος Πλεύρης ανέτρεψε το πλάνο.

Παρότι είχε προηγηθεί η πολυσυζητημένη δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε μαθητές, ότι πολύ σύντομα δεν θα φορούν μάσκες στις τάξεις, φαίνεται πως κάτι τέτοιο θα γίνει σε επόμενο χρόνο, μετά την κατάργηση των πιστοποιητικών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πλεύρης είχε βάλει «φρένο» στο σενάριο, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η μάσκα στον εσωτερικό χώρο εκτιμάται ως ένα σχετικά ήπιο μέτρο. Δεν είναι ένα μέτρο που περιορίζει είτε την κινητικότητα των συμπολιτών μας είτε την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου και προστατεύει πολύ από τον ιό. Με δεδομένο ότι το καλοκαίρι οι δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους περιορίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να εξετάσουμε την άμεση κατάργηση του μέτρου της μάσκας.»

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ