Βρειτε μας στα Social Media
Σαμσία Χασανί Σαμσία Χασανί

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Σαμσία Χασανί: Η Αφγανή που «πολεμά» τους Ταλιμπάν με σπρέι και πινέλα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

76 Shares

Σαμσία Χασανί. Ένα όνομα κοριτσιού που έχει γίνει ακόμη πιο γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο κατά την διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Οι σοβαρές εξελίξεις στο Αφγανιστάν έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρων των περισσότερων δημοσιογράφων και ήταν αναμενόμενο πως το σπουδαίο έργο της νεαρής street artist με καταγωγή από την πολύπαθη χώρα θα «έπαιζε» παντού στο ίντερνετ. Απόλυτα δικαιολογημένα φυσικά καθώς η Σαμσία είναι άξια θαυμασμού για το θάρρος της…

Γράφει ο Αντώνης Νικολάκης για το Daynight.gr

Το «κορίτσι» που πλέον μεγάλωσε, εδώ και χρόνια έχει καταφέρει να στέλνει «μηνύματα» ελπίδας προς κάθε κατεύθυνση μέσα από γκράφιτι αλλά και πίνακες. Όλα όσα αποτυπώνει σε τοίχους πόλεων και καμβάδες, πράγματι συγκλονίζουν με τον τολμηρό χαρακτήρα τους. Με το βλέμμα στραμμένο προς τα προβλήματα της πατρίδας της, τα θέματα που παρουσιάζει μέσα από τις δημιουργίες της «καυτηριάζουν» το καθεστώς Ταλιμπάν και ιδιαίτερα την καταπίεση των γυναικών.

Η Αφγανή street artist «ζωγραφίζει» την ελπίδα σε τοίχους της Καμπούλ πριν από χρόνια.

Τα πλέον πρόσφατα έργα της που δημοσίευσε τις ημέρες που οι Ταλιμπάν καταλάμβαναν την μία πόλη του Αφγανιστάν μετά την άλλη, προκάλεσαν τεράστια αίσθηση στα social media. Αμέσως έλαβε αμέτρητα σχόλια και μηνύματα υποστήριξης των γυναικών που περνάνε δύσκολες στιγμές και χρειάζονται βοήθεια από τις διεθνή κοινότητα. Μπορεί όλοι να γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να υπάρξει έμπρακτη υποστήριξη, αλλά η Αφγανή καλλιτέχνης δεν πτοείται.

Μέσα από τα έργα της δεν σταματά να κάνει ότι περισσότερο μπορεί η ίδια κόντρα σε όλους όσους την θεωρούν εδώ και χρόνια εχθρό. Με τόλμη συνεχίζει να ζωγραφίζει την καταπίεση των γυναικών κάθε ηλικίας στην πατρίδα της, αφήνοντας ωστόσο πάντα και μηνύματα ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον.

«Εφιάλτης» – Από τα πιο πρόσφατα έργα της κατά τις ημέρες επικράτησης των Ταλιμπάν σε όλη τη χώρα.

Πρόσφατο έργο, λίγες ώρες πριν οι Ταλιμπάν φθάσουν στη Πρωτεύουσα Καμπούλ. Ξεκάθαρο το μήνυμα ελπίδας που δεν κράτησε πολύ…

Το πλέον συγκλονιστικό είναι πως ενώ τα παραπάνω πρόσφατα έργα της Χασανί γίνονται viral παγκοσμίως, στο εσωτερικό της χώρας είναι γνωστό πως τα νεαρά κορίτσια «σβήνουν» από τους λογαριασμούς τους οτιδήποτε μπορεί να βάλει σε κίνδυνο ακόμη και την ζωή τους. Φωτογραφίες, έργα, μηνύματα που σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να πέσουν στην αντίληψη των αντρών των Ταλιμπάν. Μεταφορικά και κυριολεκτικά «σβήνουν« το παρελθόν τους μπροστά στο φόβο ενός εφιαλτικού μέλλοντος που μόλις ξεκινά. Ακόμη και οι λογαριασμοί της ίδιας της Χασανί «σίγασαν» για λίγες ημέρες…

«Θάνατος» στον σκοταδισμό. Το τελευταίο έργο της έπειτα από την πτώση της Καμπούλ.

Η τελική «πτώση» της Πρωτεύουσας Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν, «ξύπνησε» εφιάλτες εκατομμύρια γυναικών και καλλιτεχνών που γνωρίζουν καλά πως οι ημέρες ελευθερίας έχουν πια τελειώσει. Το νέο καθεστώς δεν υπάρχει όπως λένε περίπτωση να ανεχθεί συμπεριφορές που όλοι στο δυτικό κόσμο θεωρούμε φυσιολογικές. Παρά τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας, είναι ιδιαίτερα αμφίβολο το κατά πόσο οι Ταλιμπάν θα αποδειχθούν λιγότερο σκληροί στην στάση του σε σχέση με το παρελθόν.

Η Σαμσία Χασανί  που γεννήθηκε από οικογένεια Αφγανών προσφύγων στο Ιράν, είχε δει εν μέρη τις επιθυμίες της να ικανοποιούνται έπειτα από την επιστροφή της οικογένειας στο Αφγανιστάν το 2005. Ο έλεγχος της χώρας από τους Αμερικανούς και την νέα κυβέρνηση είχε αλλάξει αρκετά την καθημερινότητα παρά τους φόβους που πάντα υπήρχαν. Η νεαρή τότε Σαμσία είχε καταφέρει να σπουδάσει καλές τέχνες στο Πανεπιστήμια της Καμπούλ και σταθερά να προβάλει τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι Αφγανές γυναίκες και ευρύτερα η συντηρητική κοινωνία του Αφγανιστάν.

Σήμερα, δυστυχώς έχουν «ζωντανέψει» οι εφιάλτες της που παρά την αισιοδοξία της τα τελευταία 10 χρόνια, πάντα έβλεπε στον ύπνο της όπως έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις. Αν και ο δυναμικός της χαρακτήρας και η τόλμη με την οποία προσεγγίζει τα έργα της κρύβουν τους φόβους της, η ίδια δεν διστάζει να εκφράσει ανοιχτά τις ανησυχίες όπως βεβαίως και την αίσθηση αδυναμίας που νιώθει μπροστά στις μεγάλες κοινωνικές εξελίξεις όπως οι πιο πρόσφατες.

Καθώς περνούσε ο καιρός και ένταση στη χώρα αυξανόταν, έβγαινε όλο και λιγότερο συχνά στους δρόμους για γκράφιτι. Ήξερε πως το ρίσκο ήταν μεγάλο και οι εχθροί της κυριολεκτικά σε κάθε στενό που μπορεί να ήθελε να ζωγραφίσει. Σταδιακά βρέθηκε να περνάει τον περισσότερο χρόνο της μέσα σε ένα μικρό ατελιέ όπου με τα πινέλα ως «όπλα» συνέχιζε να αντιστέκεται στην κοσμοθεωρία των Ταλιμπάν του τελικά επέστρεψαν στην εξουσία.

Όποιος και αν είναι ο κίνδυνος και η ένταση του φόβου, ένα είναι σίγουρο. Ο κόσμος μας χρειάζεται γυναίκες όπως η Σαμσία Χασανί…

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap