Βρειτε μας στα Social Media

Χωρίς κατηγορία

Η Κρήτη χαμογελά: Τρεις εβδομάδες χωρίς κρούσμα κορονοϊού!

Δημοσιεύτηκε

στις

κορονοϊός
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο μικρός αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κρήτη είναι ένα φαινόμενο το οποίο συζητείται πανευρωπαϊκά. Αυτό δήλωσε στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό CRETA, ο καθηγητής κλινικής ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος.

«Ίσως η Κρήτη είναι η μόνη ευρωπαϊκή περιφέρεια, η οποία έχει τόσο μικρό αριθμό κρουσμάτων και είναι αρνητική για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», υπογράμμισε ο κ. Σουρβίνος, καθώς υπενθυμίζεται ότι στην Κρήτη έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα 15 κρούσματα και το τελευταίο νέο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στις 6 Απριλίου. «Αυτό αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτούμε, διαφημίζοντας την Κρήτη ως τουριστικό προορισμό με υψηλή ασφάλεια, αλλά και σε διάφορα άλλα επίπεδα, όπως για παράδειγμα στις εξαγωγές. Προϊόντα που εξάγονται από την Κρήτη, θα έχουν τη σφραγίδα ότι προέρχονται από έναν τόπο, ο οποίος είναι ελεύθερος από κορωνοϊό», συμπλήρωσε ο κ. Σουρβίνος.

Τα δείγματα

Μολονότι εδώ και 20 ημέρες δεν έχει προκύψει νέο κρούσμα στην Κρήτη, ο αριθμός των δειγμάτων που αποστέλλονται στο εργαστήριο για ανάλυση, είναι παρόμοιος με αυτόν που είχαμε τον προηγούμενο μήνα. «Έχουμε πολύ μικρή μείωση. Έχουμε σταθερή ροή δειγμάτων για εργαστηριακό έλεγχο, τα οποία διεκπεραιώνονται όλα αυθημερόν. Λειτουργούμε σχεδόν 16 ώρες την ημέρα. Αν απαιτηθεί, μπορούμε να λειτουργήσουμε και 24 ώρες το 24ωρο», ανέφερε ο κ. Σουρβίνος, ο οποίος είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας, όπου γίνονται τα test σε επίπεδο Κρήτης, για τον COVID-19.

Αύξηση των test

O κ. Σουρβίνος, ως μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, αποκάλυψε το σχεδιασμό της κυβέρνησης ως προς τα test. Προγραμματίζεται να ανοίξουν τα κριτήρια για εργαστηριακούς ελέγχους σε ασυμπτωματικούς, στο γενικό πληθυσμό της Κρήτης, σε ασυμπτωματικούς υγειονομικούς, όπως και σε κλειστές δομές με ασυμπτωματικούς. «Θα διευρυνθούν τα test που μπορούν να γίνουν, σε διαφορετικές ομάδες πληθυσμού, τόσο σε επαγγελματίες υγείας, όσο και στο γενικό πληθυσμό, ώστε να υπάρχει διαρκής εργαστηριακός έλεγχος, ο οποίος θα διασφαλίζει ότι δεν δημιουργούνται εστίες, που μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστες εκπλήξεις και να ανατρέψουν την καλή εικόνα της χώρας μας», ανέφερε στο CRETA ο κ. Σουρβίνος.

Αυτό μπορεί να γίνει, δεδομένου ότι έχει πλέον ομαλοποιηθεί η κατάσταση ως προς την εύρεση αντιδραστήρων. «Έχουμε πλέον κατάλληλα στοκ στο εργαστήριο, για όλα τα στάδια ελέγχου και μπορούμε να εκτελέσουμε μεγαλύτερο αριθμό εξετάσεων, με σχετική άνεση. Επίσης, έχουμε προμηθευτεί αυτόματους αναλυτές, διασφαλίζοντας την ταχύτερη και απόλυτα αξιόπιστη διενέργεια των εξετάσεων. Το εργαστήριο μέσα σε ένα μήνα έχει μεταμορφωθεί θα έλεγα, έχει αποκτήσει ότι πιο σύγχρονο υπάρχει κι επίσης αναμένονται νέα μηχανήματα, δηλαδή πρόκειται να εγκατασταθούν ειδικοί ρομποτικοί αναλυτές.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Σουρβίνος.

Πρώτη μελέτη ανοσίας στην Κρήτη

Μελέτη που σχεδιάστηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία του εργαστηρίου κλινικής ιολογίας με τον τομέα κοινωνικής ιατρικής, σκοπεύει να μετρήσει για πρώτη φορά σε επίπεδο χώρας, την ανοσία του γενικού πληθυσμού στο νησί. Το δείγμα θα περιλαμβάνει όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και ομάδες πληθυσμών σε αστικά κέντρα και σε ημιαστικά κέντρα. Η μελέτη είναι σε γνώση του Υπουργείου Υγείας, της 7ης ΥΠΕ και πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης.

«Θέλουμε να δούμε αν πραγματικά ήρθε ο πληθυσμός της Κρήτης σε επαφή με τον ιό, ανέπτυξε αντισώματα, αλλά δεν εμφάνισε συμπτώματα, ή τουλάχιστον είχε ήπια συμπτώματα, τα οποία δεν τον οδήγησαν σε νοσηλευτικό ίδρυμα. Επίσης, θα θέλαμε η μελέτη αυτή να επεκταθεί και σε υγειονομικούς, που εργάζονται σε κλινικές COVID-19, για να δούμε αν κι εκείνοι έχουν αναπτύξει ανοσία. Ιδανικά, θα θέλαμε να κάνουμε ένα δεύτερο κύκλο της ίδιας μελέτης σε χρονική απόσταση από την πρώτη, για να δούμε αν τα επίπεδα ανοσίας μεταβάλλονται. Είναι πληροφορίες που τις χρειάζεται τόσο η Περιφέρεια, όσο και το Υπουργείο Υγείας, καθώς θα αξιολογηθούν για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων», σημείωσε ο κ. Σουρβίνος.

Βάσει προγραμματισμού, προβλέπεται η έναρξη της μελέτης μέσα στο Μάιο. Μέχρι τη διευθέτηση του γραφειοκρατικού σκέλους, η επιστημονική ομάδα προετοιμάζεται σε τεχνικό επίπεδο, για να είναι έτοιμη, όταν θα υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας, να ξεκινήσει άμεσα.

Πηγή: creta24

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ