ΚΡΉΤΗ
Μενούζες: Το Κρητικό κοκορέτσι που μας… ξελιγώνει!
Υπάρχουν μπόλικοι ζόρικοι μεζέδες που λατρεύουμε στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα γενικότερα. Μεζέδες που βάση έχουν τα σπλάχνα των ζώων. Γεύσεις που θα έκαναν πολλούς ξένους να στραβώσουν τη μούρη τους μεν, να αλληθωρίσουν δε από τη γεύση.
Ναι, καλά, κατάλαβες για το κοκορέτσι μιλάμε. Και πιο συγκεκριμένα για το κρητικό κοκόρετσι: τις μενούζες.
Από τα αρχαία χρόνια οι Έλληνες αγαπούσαν πολύ τα συκωτάκια, τα νεφρά, τα γλυκάδια και τις λοιπές λιχουδιές που έχουν τα προσφέρουν τα αμνοερίφια.
Απλά στην Κρήτη, εδώ και αιώνες, γίνεται με ακόμα πιο μερακλίδικο τρόπο: πιο μικρό από το κανονικό, σαν ένα ατομικό πιάτο, πολύ λαχταριστό και λίγο πιο ντελικάτο.
Μια ωραία συνταγή για Μενούζες
Αφού σου μιλήσαμε για αυτό, ορίστε και μια συνταγή για να το φτιάξεις όπως την προτείνει η διάσημη σεφ Μυρσίνη Λαμπράκη. Και να τονίσουμε ότι αυτό το υπέροχο φαγητό δεν είναι κάτι που χρειάζεται να το γεύεσαι μόνο το Πάσχα.
Για τη συνταγή
- 2/3 συκωταριά μεγάλη (μαζί με το πνευμόνι)
- 2/3 σπλήνα (προαιρετικά)
- 1 1/3 μπόλιες
- 2/3 κιλό έντερα
- 1/3 κρεμμύδι ξερό, μέτριο
- 1 1/3 κουτ. σουπ. μαϊντανό ξερό
- 2/3 κουτ. σουπ. ρίγανη ξερή
- 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- χυμό από 1 μέτριο λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
2. Απλώνετε ένα κομμάτι μπόλιας σε λεία επιφάνεια και προσθέτετε σε αυτό ένα κομμάτι από το μαριναρισμένο συκώτι και πνευμόνι και τη σπλήνα και τυλίγετε σε ρολό. Κόβετε την μπόλια και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα υλικά.
3. Παίρνετε το έντερο και αρχίζετε να τυλίγετε τις μενούζες, ξεκινώντας από το κέντρο τους. Στη συνέχεια, παίρνετε την άκρη του και την περνάτε κάτω από το έντερο, μέχρι να τυλιχθεί καλά. Κάνετε το ίδιο και για τις υπόλοιπες μενούζες.
4. Προθερμαίνετε το φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς. Τοποθετείτε τις μενούζες σε ταψί περιχύνοντας τις με το ελαιόλαδο και ρίγανη. Καλύπτετε το ταψί με αλουμινόχαρτο, το τοποθετείτε στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνετε τις μενούζες για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεσκεπάζετε, τις περιχύνετε με το χυμό λεμονιού, και τα ψήνετε για ακόμα 30 λεπτά.
ΧΡΗΣΙΜΟ
Πριν ψήσετε τις μενούζες, ζεματίστε τες για 2 λεπτά σε βραστό νερό με αλάτι.