ΕΛΛΑΔΑ
Κορονοϊός: «Καμπανάκι» από την διασπορά του ιού
Νέο καμπανάκι σήμανε στις υγειονομικές αρχές, η άνοδος των κρουσμάτων κοροναϊού σε συνδυασμό με των εντοπισμό αυτών σε 10 διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας.
Μάλιστα σχεδόν τα μισά, από τα 36 νέα κρούσματα αναφέρονται στην Αττική, που σημείωσε ρεκόρ νέων κρουσμάτων μέσα στον Ιούλιο. Την ίδια στιγμή, φαίνεται να υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού στην Ελλάδα, καθώς νέα 14 κρούσματα εντοπίστηκαν σε εννιά διαφορετικές περιοχές και πιο συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Αιτωλοακαρνανία, Ηράκλειο, Κόρινθο, Πέλλα, Σάμο, Ξάνθη και Λάρισα.
Συνολικά τα κρούσματα στη χώρα μας έχουν αγγίξει τις 4.048, με τα 639 να έχουν επιβεβαιωθεί τις 3 εβδομάδες του Ιουλίου. Από αυτά περισσότερα από τα μισά είναι εισαγόμενα καθώς περίπου 300 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου, ενώ περίπου 20 εντοπίστηκαν λίγες μέρες αργότερα.
Οι επιδημιολόγοι σύμφωνα και με το in.gr, υπογραμμίζουν την ανάγκη τήρησης των αποστάσεων και την εκτεταμένη χρήση μάσκας, ενώ θεωρούν ιδιαίτερα κρίσιμο το επόμενο 10ήμερο. Θετικό πάντως θεωρείται το γεγονός ότι συνολικά, στα νοσοκομεία νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 77 ασθενείς, εκ των οποίων οι 15 σε ΜΕΘ. Ωστόσο, εκατοντάδες ασθενείς εξακολουθούν να έχουν ενεργή λοίμωξη και να αναρρώνουν κατ΄οίκον. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, παραμένουν ενεργά 435 περιστατικά λοίμωξης Covid-19.
Στατιστικά στοιχεία
Από τις 25 Φεβρουαρίου έως και τις 19 Ιουλίου, καταγράφηκαν στην Ελλάδα 4.007 κρούσματα, εκ των οποίων 435 παραμένουν ενεργά, 1.030 έχουν λάβει εξιτήριο από νοσοκομείο, 2.347 ανάρρωσαν σπίτι και 195 κατέληξαν.
Από 1 – 19 Ιουλίου, έχουν εισέλθει στην Ελλάδα 918.032 άτομα. Συγκεκριμένα από τα αεροδρόμια πέρασαν 620.652 άτομα, από τα λιμάνια 48.720 , από τα χερσαία σύνορα 248.660. Παράλληλα, ο αριθμός ελέγχων το συγκεκριμένο διάστημα ανέρχεται σε 127.900. Συγκεκριμένα στα αεροδρόμια έγιναν 98.284 έλεγχοι, στα λιμάνια 6.119 και στα χερσαία σύνορα 23.497. Ο αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των εισερχομένων στη χώρα ανέρχεται συνολικά σε 295 από 1- 19 Ιουλίου, 53 είναι ακόμα ενεργά, 35 μη ενεργά, οι υπόλοιποι επέστρεψαν. Πρώτη σε θετικά κρούσματα είναι η Σερβία.
36 νέα κρούσματα
Χθες ανακοινώθηκαν 36 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 5 ήταν εισαγόμενα.
Αναλυτικότερα:
δύο (2) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
δεκαεπτά (17) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
ένα (1) από την περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,
ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Αιτωολοακαρνανίας,
ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου,
ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Κορίνθου,
ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας,
ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Σάμου,
δύο (2) στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
δύο (2) στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Κανένας σχεδιασμός για lockdown
Σε αυξημένη επαγρύπνηση κάλεσε τους πολίτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, εφιστώντας την προσοχή στα μέτρα υγιεινής και προστασίας κατά την πρώτη ενημέρωσή του για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς η πλειοψηφία των εισαγόμενων κρουσμάτων είναι από τις βαλκανικές χώρες, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχουν «ορφανά» κρούσματα με την έννοια ότι περιφέρονται διάσπαρτα στην κοινωνία με κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Σε κάθε περίπτωση απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικού lockdown, αλλά τόνισε ότι όπου χρειαστεί θα ληφθούν τοπικά μέτρα.
Αναφορικά με τα πανηγύρια είπε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στα τέλη του μήνα.