Ρέθυμνο
Στοκάραμε λάθος προϊόν! Ο «Ρεθεμνιώτης» γράφει για την έλλειψη μαγιάς στην αγορά και προτείνει
Χαρτί υγείας στόκαραν όλοι και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά η μαγιά είναι σε έλλειψη. «Όλοι φτιάχνουν ψωμί αυτές τις ημέρες» απαντάει ευγενικά εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ στην ερώτησή μας για το αν έχουν μαγιά.
Δεν υπάρχει μαγιά ούτε για δείγμα, αγαπητοί μου συμπολίτες, όχι μόνο στο Ρέθυμνο αλλά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Και μόλις κάποιο σούπερ μάρκετ φέρνει, εξαντλείται αμέσως. Ψωμί βέβαια στους φούρνους υπάρχει άφθονο, αλλά για να περάσει η ώρα, όλοι πέρασαν σε άλλο επίπεδο. Αφού έχουμε φτιάξει ό,τι συνταγή μαγειρικής υπάρχει στις εκπομπές στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο το ρίξαμε στο ψωμάκι.
Γράφει ο «Ρεθεμνιώτης» για το Daynight.gr
Από αλλού το περίμενε ο κόσμος και από αλλού του ήρθε. Στόκαρε χαρτιά υγείας λες και θα μας έπιανε ξέρω ‘γω κόψιμο από τον ιό της Κίνας, αλλά ποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι θα μείνουμε κλεισμένοι μέσα για εβδομάδες ολόκληρες και θα μας είναι άχρηστο αφού δεν περνάει η ώρα κοιτάζοντας τις στοίβες με τα χαρτιά υγείας.
Και επειδή το έψαξα αρκετά και ρώτησα ειδικούς τα κόλπα είναι δύο: Ή πάτε σε κάποιο φούρνο και παρακαλάτε για να σας δώσει μαγιά που την έχουν σε μεγάλες συσκευασίες ή κάνετε την παρακάτω συνταγή του Άκη Πετρετζίκη.
Υπέροχο, γρήγορο και πανεύκολο ψωμί χωρίς ζύμωμα και χωρίς μαγιά!
Συστατικά
360 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
80 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
100 γρ. μπίρα, ή σόδα αναψυκτικό
μυρωδικά, προαιρετικά
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη σόδα και ανακατεύουμε πολύ καλά να πάει παντού η σόδα.
Δημιουργούμε έναν λάκκο στη μέση του μείγματος με το αλεύρι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και τη μπίρα.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για να ενωθούν τα υλικά της ζύμης.
Παίρνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα, βάζουμε λίγο αλεύρι στα χέρια μας και ζυμώνουμε πλάθοντας ένα καρβελάκι. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε μυρωδικά της αρεσκείας μας.
Μεταφέρουμε το ψωμί στο ταψί και χαράσσουμε με ένα μαχαίρι από πάνω.
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον 20 λεπτά.
Καλή απόλαυση!
Διαβάστε εδώ περισσότερες σκέψεις από τον Ρεθεμνιώτη