ΚΡΉΤΗ
Τα λάθη που «χαντακώνουν» το Κρητικό ελαιόλαδο-Τι πρέπει να αλλάξει;
Στην λάθος νοοτροπία, τόσο της πολιτείας και των ίδιων των παραγωγών, απέδωσε την παρακμή του προϊόντος των ελαιόδεντρων της Κρήτης ο γεωπόνος-ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης.
Παρουσία παραγωγών ελαιοκάρπου και λοιπών ενδιαφερομένων πραγματοποιήθηκε συζήτηση-ομιλία στο κτίριο του συνεταιρισμού των Περιβολίων το απόγευμα της Τετάρτης, με το ζήτημα της γενικότερης διαχείρισης του ελαιολάδου από τους Κρητικούς να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Η πιο κατηγορηματική του τοποθέτησή του ήταν για την σύσταση ομάδων παραγωγών.
«Παράγουμε με τη λογική του ’80 για να πουλήσουμε το 2020»
«Η αγορά ζητά ποιοτικό προϊόν, δεν είναι αρκετές οι δύο γραμμές. Το πολύ λίπασμα και το νερό ρίχνουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, όπου οι περισσότερες χώρες υπολείπονται σε σχέση με την Κρήτη», ξεκαθάρισε. «Παράγουμε με τη λογική του ’80 για να πουλήσουμε το 2020» ανέφερε χαρακτηριστικά συζητώντας με παραγωγούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ξεκαθαρίζοντας ότι τον έχουν πληγώσει πολύ σημαντικά τόσο η αδιαφορία της πολιτείας, όσο και των ίδιων των παραγωγών, που συχνά επιδιώκουν το κέρδος με την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια.
«Δεν επιτρέπεται ένας παραγωγός να λέει οτι δεν γνωρίζει. Αυτά είναι δικαιολογίες την σήμερον ημέρα, αφού έχει εύκολη πρόσβαση στην ενημέρωση. Υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος», σχολίασε. Αποτέλεσμα φυσικά μία μέτρια ποιότητα, την ώρα που η Κρήτη με το ιδανικό κλίμα και τα εδαφικά της χαρακτηριστικά θα μπορούσε να πρωταγωνιστεί παγκοσμίως. Αντ’ αυτού, χώρες όπως η Τυνησία, ενώ ήταν πολύ πίσω μας, πλέον μας ξεπερνούν.
Επίσης, ξεκαθάρισε οτι είναι μάταιη η αναμονή πολλών παραγωγών να δώσουν το λάδι τους τους επόμενους μήνες, περιμένοντας κάποια καλύτερη τιμή, αφού από την στιγμή που η ποιότητα του λαδιού είναι χαμηλή… «ποιος θα βρεθεί να το αγοράσει;»
Απαραίτητα μέτρα
Για φέτος, σχολίασε αναφορικά με την δακοκτονία οτι υπήρχε μία έξαρση της κατάστασης. Δεν ελήφθησαν τα μέτρα έγκαιρα και δεν έγινε ο ψεκασμός όταν έπρεπε. Οι παραγωγοί ψεκάζουν με την ίδια δραστική ουσία πάνω από 3 ψεκασμούς. Πρέπει να την αλλάξουν αφού πλέον έχει ανθεκτικότητα ο δάκος.
Ο κος Χαρτζουλάκης ανέφερε επίσης τις κύριες ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν οι ελαιοπαραγωγοί ώστε να αναπτυχθούν και να καρποφορήσουν οι ελιές, φέρνοντας ικανοποιητικό λάδι μετά την φετινή καταστροφή: το απαραίτητο κλάδεμα, το ψέκασμα με χαλκό, την αποφυγή ψεκασμού με το ίδιο φάρμακο πάνω από 3 φορές κλπ.
Πηγή: Zarpanews