ΚΡΉΤΗ
Χαρούπι: Το δώρο της Κρητικής γης με τα πολλαπλά οφέλη
Το χαρούπι είναι φυτό αείφυλλο, το οποίο σε περιπτώσεις φτάνει σε ύψος ακόμη και τα 13 μ., ενώ το βρίσκουμε να φύεται σε όχθες ποταμών και σε πολλές παράκτιες περιοχές της Μεσογείου. Ένα παραδοσιακό κρητικό τρόφιμο, που στο νησί μας δεν ξεχάστηκε σχεδόν ποτέ, αν και σε άλλες περιοχές σχεδόν χλευαζόταν σαν «τροφή για γουρούνια» μέχρι να επανέλθει πολύ πρόσφατα στο προσκήνιο.
Χαρακτηριστικές είναι οι αφηγήσεις για την Αθήνα που κάνουν λόγο για διατροφή με χαρούπι κατά την περίοδο της γερμανικής Κατοχής, ενώ στη συνέχεια μοιάζει να χάνεται τελείως από το αθηναϊκό μενού. Κάτι που κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακή την πρόσφατη επάνοδό του τόσο στα σπίτια όσο και στα gourmet εστιατόρια.
Στατιστικές έρευνες έχουν δείξει ότι από τους περίπου 15,000 τόνους χαρουπιών της χώρας μας, το 80% παράγεται στην Κρήτη και κατανέμεται περίπου εξίσου στους τέσσερις νομούς. Πατρίδα της χαρουπιάς αναφέρεται και η Κρήτη, ενώ το όνομά της ceratonia προέρχεται από τη λέξη «κέρατον» ή ξυλοκέρατο εξαιτίας της μορφής του.
Ποία είναι όμως τα οφέλη του χαρουπιού; Παρακάτω ακολουθεί ένας αναλυτικός κατάλογος.
Σε τι βοηθάει το χαρούπι;
Βοηθά στην πέψη: Χάρη στην πηκτίνη και τη λιγνίνη που περιέχει, η κατανάλωσή του βοηθά στην πέψη και στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Προστατεύει την καρδιά: Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωσή του συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερίνης, καθώς και εκείνων της «κακής» (LDL) χοληστερίνης.
Δρα κατά του βήχα.
Θεωρείται ότι το χαρούπι (με τη μορφή χαρουπόμελου) ανακουφίζει από τον βήχα και τα συμπτώματα του κρυολογήματος.
Καταπολεμά τη διάρροια: Το χαρούπι χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση της διάρροιας, τόσο σε ενηλίκους όσο και σε παιδιά.
Δρα κατά της οστεοπόρωσης: Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, το χαρουπόμελο, θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.