ΚΡΉΤΗ
Στην Κρήτη ανακάλυψε την καταγωγή της – Μια Μινωίτισσα… από την Αμερική!
Ήρθε για πρώτη φορά στην Κρήτη πριν 21 χρόνια, καλεσμένη της αρχαιολόγου Τζένιφερ Μούντι. Κατευθείαν, γοητεύτηκε από το φυσικό τοπίο του νησιού και (κυρίως) από την ιστορία και τον πολιτισμό του. Σε κάθε της ματιά, σε κάθε της ανάσα, ανακάλυπτε την χαμένη… καταγωγή της, έναν άλλο ξεχασμένο… εαυτό της, ώσπου έγινε μόνιμη κάτοικος της μεγαλονήσου, εγκαταλείποντας μια για πάντα τις ΗΠΑ.
Ο Πρίγκιπας μαζεύει… μανιτάρια!
Η Τζέρολιν Μόρισον, λάτρης της αγγειοπλαστικής και της κεραμικής, από διδάκτωρ της Αρχαιολογίας και της Αρχαίας Ιστορίας… προήχθη σε «πρέσβειρα» της γνήσιας και ατόφιας μινωικής διατροφής. Ο Πρίγκιπας Κάρολος που επισκέφθηκε προ ημερών την Κρήτη θα’ χει να θυμάται πολλά από την ξενάγηση της «Μινωίτισσας» από το Κεντάκι. «Γνώριζε ήδη αρκετά για την διατροφή των Μινωιτών, αλλά και από τη ζωή τους. Άλλωστε, έχει σπουδάσει αρχαιολογία, οπότε μου φάνηκε λογικό. Όπως μου είπε, και στον ίδιο αρέσει να μαζεύει μανιτάρια! Του άρεσαν πάρα πολύ όσα όσα του δείξαμε», αποκάλυψε στο Cretalive η Τζένιφερ Μόρισον.
Ο διάδοχος του βασιλικού θρόνου της Μεγάλης Βρετανίας άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στην ίδια: «Ήταν πολύ φιλικός και πολύ γενναιόδωρος! Η εμπειρία ήταν πολύ όμορφη και πολύ δυνατή», σχολίασε.
Μικρές αποκλίσεις!
Η Αμερικανίδα αρχαιολόγος – ανθρωπολόγος, που έχει γυρίσει σχεδόν όλες τις γωνιές της Κρήτης και πλέον ζει μόνιμα στην Ιεράπετρα, παρατηρεί, προς ευχάριστη έκπληξή της, πως οι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια έχουν μια τάση να επιστρέφουν στις… ρίζες τους, στις παραδοσιακές συνήθειες του τόπου τους.
Πόσο κοντά, όμως, είναι η σύγχρονη κρητική διατροφή με την αντίστοιχη των Μινωιτών;
Σύμφωνα με την κ. Μόρισον, αν εξαιρέσουμε κάποιες μικρολεπτομέρειες, όπως τα σκεύη, οι διαφορές τους είναι ελάχιστες! «Τα υλικά που χρησιμοποιούσαν είναι σχεδόν τα ίδια με τα σημερινά», υποστηρίζει… για να γίνει και πιο συγκεκριμένη: «Προέρχονταν και προέρχονται από τη φύση. Ήταν και είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Τα μπαχαρικά λ.χ είναι τα ίδια. Οι διαφορές τους , επομένως, είναι ελάχιστες».
Το μεγάλο της όνειρο!
Σαν να μην έφτανε η γαστρονομική (και όχι μόνο) ξενάγηση στον Πρίγκιπα Κάρολο, η Τζένιφερ Μόρισον θέλει να εξελίξει κι άλλο τον (άτυπο) ρόλο που έχει αναλάβει, αυτόν της πρέσβειρας της μινωικής διατροφής. Την… αρχή την έκανε το 2012, όπου μαζί με άλλους αρχαιολόγους, αγγειοπλάστες και μάγειρες του Λασιθίου ίδρυσαν τις «Μινωικές Γεύσεις», για να εξαπλώσουν και να προβάλουν σε όλο τον κόσμο τις μινωικές, μαγειρικές τεχνικές,μέσα από τις σελίδες εξειδικευμένων περιοδικών και εκδόσεων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Και τα’ χουν καταφέρει εξαιρετικά, αν και στο μυαλό της κ. Μόρισον τριγυρίζει το βήμα… παραπάνω.
Ένα πολύ μεγάλο, προσωπικό της όνειρο, το οποίο το εκμυστηρεύεται στο Cretalive: «Θα ήθελα πάρα πολύ κάποια στιγμή να πάω στις ΗΠΑ και να παρουσιάσω μέσω διάφορων προγραμμάτων όλα εκείνα που αφορούν τον Μινωικό Πολιτισμό. Την αγγειοπλαστική, την κεραμική και φυσικά την διατροφή τους. Οι συμπατριώτες μου γνωρίζουν ήδη κάποια πράγματα, αλλά αν μάθουν ακόμη περισσότερα είμαι σίγουρη πως ολοένα και περισσότεροι θα θέλουν να επισκεφθούν την Κρήτη!» Ποιος ξέρει, μπορεί η προσωρινή τους παραμονή να γίνει και μόνιμη, όπως της ίδιας…
Πηγή: cretalive.gr