ΚΡΉΤΗ
Μοναδικά προϊόντα που βγάζει η κρητική γη
Τυροκομικά προϊόντα, ελαιόλαδο, μέλι, παξιμάδια, ρακή και κρασί με υψηλή θρεπτική αξία, πλούσια γεύση και μεστά αρώματα θα αποτελέσουν σίγουρα τα αγαπημένα σας κατά την διάρκεια της διαμονής σας σε κάποιο από τα πανέμορφα μέρη της. Και σίγουρα μία συσκευασία από το καθένα θα τοποθετηθεί στις αποσκευές σας στο ταξίδι της επιστροφής.
Τυροκομικά Προϊόντα
Η ενασχόληση με την κτηνοτροφία και την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη και φημισμένη σε ολόκληρη την Κρήτη. Έτσι, λοιπόν, κατά τη διάρκεια της παραμονής σας σε κάποιο από τα πανέμορφα μέρη της δεν γίνεται να μην δοκιμάσετε ή και να προμηθευτείτε για το σπίτι κάποιο από τα πεντανόστιμα ντόπια τυροκομικά προϊόντα, όπως το πηχτόγαλο Χανίων (φρέσκο μαλακό τυρί με κρεμώδη υφή και ελαφρώς ξινή γεύση που παράγεται μόνο στα Χανιά), η παραδοσιακή γραβιέρα Κρήτης (σκληρό τυρί που χρειάζεται 3 μήνες ωρίμανσης για να πωληθεί προς κατανάλωση), το κεφαλοτύρι (παράγεται από μείγμα πρόβειου και γίδινου γάλακτος) και το ανθότυρο (μαλακό τυρί που προέρχεται από την προσθήκη φρέσκου γάλακτος στο τυρόγαλα).
Ελαιόλαδο
Αν ένα προϊόν αποτελεί σημείο αναφοράς για την Κρήτη, αυτό δεν είναι άλλο από το ελαιόλαδο, για την παραγωγή του οποίου μάλιστα υπάρχουν αναφορές από την εποχή των αρχαίων Μινωιτών. Το προϊόν που φτάνει στα χέρια σας φημίζεται για την κορυφαία ποιότητά του, αφού το έδαφος και το κλίμα του νησιού ευνοούν την καλλιέργεια των ελαιόδεντρων και, κατά συνέπεια, την παραγωγή του ελαιολάδου. Με ιδιαίτερα υψηλή θρεπτική και βιολογική αξία, το κρητικό ελαιόλαδο (το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το καλύτερης ποιότητας) αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής με ιδιαιτέρως ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό.
Μέλι
Ιδιαιτέρως υγιεινή και θρεπτική τροφή, το μέλι αποτελεί ένα από τα τοπικά προϊόντα της Κρήτης το οποίο πρέπει να δοκιμάσετε και να προμηθευτείτε φεύγοντας από αυτήν. Το μέλι που παράγεται στο νησί είναι εξαιρετικής ποιότητας, γεγονός που οφείλεται τόσο στη γνώση και τη φροντίδα των έμπειρων μελισσοκόμων αυτού του ευλογημένου τόπου όσο και στις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε όλη την έκτασή του. Δοκιμάστε το θυμαρίσιο μέλι, που χαρακτηρίζεται για το κεχριμπαρένιο χρώμα και το έντονο άρωμά του, το μέλι δάσους, που είναι ανοιχτόχρωμο, πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία και έχει γεμάτη γεύση, αλλά και το μέλι φασκομηλιάς, που είναι επίσης ανοιχτόχρωμο και πλούσιο σε αιθέρια έλαιο και οργανικά οξέα.
Παξιμάδια
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της κρητικής διατροφής, η παραδοσιακή κριθαροκουλούρα ολικής άλεσης με ελαιόλαδο, χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον στην παρασκευή του γνήσιου κρητικού ντάκου. Το παξιμάδι ήταν στην ουσία το ψωμί των αγροτών, των βοσκών και των ναυτικών της Κρήτης από τα χρόνια της Ενετοκρατίας ακόμη, ενώ για την παρασκευή του έχουν αναπτυχθεί ποικίλοι τρόποι και τεχνικές παραγωγής. Σήμερα διατίθεται σε διάφορα είδη, πέραν του κρίθινου που είναι και το πιο γνωστό. Το σχήμα του παξιμαδιού χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: τον ντάκο, χοντρές κομμένες φέτες ψωμιού, και την κουλούρα, στρογγυλό παξιμάδι κομμένο στη μέση έτσι ώστε να ξεχωρίζει το πάνω από το κάτω μέρος του.
Ρακή
Γνωστή και ως τσικουδιά, η κρητική ρακή είναι το πιο χαρακτηριστικό ποτό του νησιού, το οποίο θα σας βάλουν να δοκιμάσετε οπουδήποτε κι αν πάτε. Αποτελούμενο από περίπου 37% αλκοόλ, είναι ιδιαιτέρως δυνατό και προέρχεται από στέμφυλα, τα τσίκουδα των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημά τους για την εξαγωγή του μούστου κατά τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού. Η τσικουδιά της Κρήτης δεν περιέχει γλυκάνισο, όπως συνηθίζεται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Γι’ αυτό, αν προσθέσετε νερό, θα δείτε ότι το χρώμα της δεν θα αλλοιωθεί καθόλου. Η απόσταξή της είναι πραγματική επιστήμη για τους περισσότερους, ενώ η όλη διαδικασία παραγωγής της, γνωστή και ως «καζάνι», αποτελεί καλή αφορμή για γλέντι με φαγητό και ποτό μέχρι πρωίας.
Κρασί
Η σχέση της Κρήτης με το κρασί ξεκινάει από την προϊστορική εποχή, τότε που το κρασί συγκαταλεγόταν ανάμεσα στα προϊόντα που συνέβαλαν στην ευμάρεια και την ανάπτυξη του νησιού. Οι Κρήτες ασχολούνταν με την οινοποιία ήδη από την εποχή του Μίνωα, πριν από 4.000 χρόνια, όπως καταμαρτυρούν τα λαξευτά πατητήρια και τα αγροκτήματα που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το νησί. Ο κρητικός αμπελώνας, ο πιο παραδοσιακός της Ευρώπης και ο παλαιότερος της Ελλάδας, εντοπίζεται σε υψόμετρο περίπου 600 μ. και απλώνεται μέχρι τη θάλασσα. Οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, με τον ήπιο χειμώνα και το ξερό και θερμό καλοκαίρι, βοηθούν στην παραγωγή εξαιρετικών τοπικών ποικιλιών σταφυλιών. Η μεγαλύτερη άνθηση της κρητικής οινοπαραγωγής συνέβη μεταξύ 1ου και 2ου αιώνα, όταν το ντόπιο κρασί ταξίδεψε σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, καθώς και κατά τη διάρκεια της Βενετσιάνικης κυριαρχίας, με τη γλυκιά ποικιλία Μαλβαζία να αποτελεί την αιχμή του δόρατος.
Στο Ηράκλειο εδρεύει το 68% των οινοποιείων του νησιού, τα οποία βγάζουν το 80% της συνολικής παραγωγής κρασιού σε ολόκληρη την Κρήτη. Αυτό σημαίνει πως θα έχετε τη δυνατότητα να οσφρηστείτε το πλούσιο και δυνατό άρωμα των κόκκινων (με κορυφαίες ποικιλίες τις Κοτσιφάλι, Syrah, Grenache Rouge, Λιάτικο, Mourvedre, Μανδηλάρι, Cabernet Sauvignon, Merlot), όπως επίσης να γευτείτε τη δροσιά των λευκών (με κορυφαίες ποικιλίες τις Sauvignon Blanc, Chardonnay, Βιλάνα, Μοσχάτο λευκό, Μοσχάτο Σπίνας, Δαφνί, Μαλβαζία, Πλυτό, Βιδιανό) και των ροζέ κρασιών.
creteplus.gr