ΚΡΉΤΗ
Μέτρα για την λειψυδρία από τους δημάρχους της Κρήτης
Τώρα τρέχουν και δε φτάνουν για το νερό! Σε διπλό άξονα, από τη μια με εκκλήσεις και ενημερωτικές καμπάνιες ευαισθητοποίησης και από την άλλη με πρακτικά περιοριστικά μέτρα στην κατανάλωση νερού, που ενδέχεται να περιλαμβάνουν ακόμα και “τσουχτερές” αυξήσεις στους λογαριασμούς όσων κάνουν αλόγιστη χρήση, θα κινηθούν οι Δήμοι της Κρήτης, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τον εφιάλτη της λειψυδρίας.
Εφιάλτη, όπως έχουμε γράψει επανειλημμένως από την εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, που απλώνεται πάνω από πολλές περιοχές του νησιού λόγω της παρατεταμένης φετινής ανομβρίας και των άδειων φραγμάτων, που είτε έχουν ήδη “στεγνώσει” είτε θα “στεγνώσουν” προσεχώς, όπως δυστυχώς ισχύει στην περίπτωση του Αποσελέμη, που διαθέτει αποθέματα νερού μετά βίας πλέον για ένα 2μηνο!
Το φλέγον πλέον ζήτημα της λειψυδρίας βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης. Συνεδρίαση η οποία, μετά τις πρόσφατες προειδοποιήσεις- “καμπανάκια” από ειδικούς, από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και γεωπόνους, μέχρι μετεωρολόγους όπως ο Μανόλης Λέκκας, κατέγραψε ένα κλίμα διάχυτης ανησυχίας και στις τάξεις των αιρετών.
Οι δήμαρχοι της Κρήτης δεν έκρυψαν την αγωνία τους για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα. Ιδίως φυσικά κατά την τουριστική περίοδο, οπότε συνήθως δεν πέφτει ούτε σταγόνα βροχής, ενώ την ίδια ώρα οι ανάγκες σε νερό αυξάνονται κατακόρυφα. Όπως ειπώθηκε με έκδηλη αγωνία, πρόκειται για τη χειρότερη χρονιά από άποψη βροχοπτώσεων των τελευταίων 35 χρόνων.
Οι δήμαρχοι συμφώνησαν ότι η κατάσταση απαιτεί πλέον και πρακτικές κινήσεις, πέραν των δημόσιων εκκλήσεων προς τους δημότες, πολίτες και επιχειρηματίες, να περιορίσουν σε πολύ λογικά πλαίσια την κατανάλωση νερού που κάνουν.
Ήδη σε αγροτικούς δήμους και περιοχές της ενδοχώρας, αλλά και σε τουριστικές περιοχές, η κατάσταση δεν έχει προηγούμενο, όπως αναφέρθηκε χθες από τους αιρετούς, που προετοιμάζουν έκτακτα μέτρα για τη διαχείριση του νερού ώστε να προλάβουν τα χειρότερα.
Οι αιρετοί χαρακτήρισαν ως μονόδρομο την επιβολή περιοριστικών μέτρων, καθώς, όπως είπαν, ήδη πλανάται πάνω από την Κρήτη, κυρίως προς τις ανατολικές περιοχές, ο εφιάλτης της λειψυδρίας.
Με φόντο τα ελάχιστα αποθέματα και τη δραματική φέτος μείωση βροχοπτώσεων σε ποσοστό μέχρι και 65%, υπάρχει ορατός κίνδυνος να μη φτάσουν τα διαθέσιμα αποθέματα ούτε μέχρι το καλοκαίρι!
Ό,τι είναι να γίνει σε επίπεδο μέτρων, θα γίνει μάλιστα πολύ άμεσα. Το συμπέρασμα από τα όσα ειπώθηκαν είναι πως οι αποφάσεις για τα έκτακτα μέτρα θα έρθουν πολύ άμεσα. Μέσα στις επόμενες κιόλας ημέρες, τα κατά τόπους Δημοτικά Συμβούλια θα λάβουν μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης νερού.
Κυρώσεις για την υπερβολική κατανάλωση νερού;
Οι δήμαρχοι στη χθεσινή ΠΕΔ έδειξαν άγριες διαθέσεις, ρίχνοντας στο τραπέζι σκέψεις για αυξήσεις στις χρεώσεις ως προς τις καταναλώσεις που θα ξεπερνούν κάποιο όριο κυβικών. Έριξαν ιδέες ακόμα και για επιβολή προστίμων σε όσους διαπιστωθεί να κάνουν αλόγιστη χρήση νερού.
Για το τελευταίο, πάντως, εκφράστηκαν έντονες επιφυλάξεις, ακόμα και νομικές, κατά πόσο δηλαδή είναι εφικτό να θεσπιστούν κυρώσεις για την υπερβολική κατανάλωση νερού.
Ο δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Βασίλης Λαμπρινός, εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ παραδέχτηκε πως στη Δημοτική Επιχείρηση “πονοκεφαλιάζουν” έντονα ενόψει καλοκαιριού, δεδομένου, όπως είπε, πως το φράγμα Αποσελέμη θα παρέχει νερό στο Ηράκλειο για ένα, το πολύ, δίμηνο ακόμα.
Η λύση θα αναζητηθεί στη γνώριμη “συνταγή” των γεωτρήσεων, ενώ εξετάζονται και άλλες εναλλακτικές όπως η αφαλάτωση.
Την αφαλάτωση έβαλε στο τραπέζι ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, ο οποίος, πέραν της περίπτωσης του Μαλεβιζίου που ήδη παίρνει νερό και θα επεκτείνει τη λήψη κι άλλο μέσω της αφαλάτωσης στον Αλμυρό, έκανε αναφορές και σε εκτός ελληνικών συνόρων περιοχές (όπως το Ισραήλ και η Κύπρος), που έλυσαν το πρόβλημα της λειψυδρίας μέσω της αφαλάτωσης.
Ανοιχτό άφησε το σενάριο της αξιοποίησης των νερών του Αλμυρού μέσω της αφαλάτωσης ο Βασίλης Λαμπρινός. Βεβαίως, για την ιστορία, τη προοπτική αυτή την είχε παρουσιάσει δημόσια ο δήμαρχος Ηρακλείου και προ διετίας περίπου, αλλά έκτοτε δεν το προχώρησε αναλόγως των προαναγγελιών που είχε ο ίδιος κάνει στο Δημοτικό Συμβούλιο…
Έντονα ανήσυχοι, με το βλέμμα στραμμένο φυσικά στην τουριστική περίοδο, εμφανίστηκαν οι αιρετοί τουριστικών Δήμων του νησιού, όπως οι δήμοι Χερσονήσου, Πλατανιά και Αγίου Νικολάου. Όπως ειπώθηκε, στα άμεσα σχέδιά τους είναι να έχουν επαφή και με επιχειρηματίες του τουρισμού, ώστε να τους καταστήσουν και διά ζώσης σαφές το τι κίνδυνο διατρέχουν και οι ίδιες οι επιχειρήσεις τους για το καλοκαίρι.
«Πρώτη προτεραιότητα είναι η ύδρευση, αλλά να μην ξεχνάμε ότι σημαντικό πρόβλημα υπάρχει και στον πρωτογενή τομέα, στις αγροτικές περιοχές του νησιού», δήλωσε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Ζαχαρίας Καλογεράκης, που έθεσε – για την ακρίβεια επανέφερε – στο τραπέζι το θέμα της ενιαίας, κεντρικής διαχείρισης από όλους τους Δήμους της Κρήτης.
“Πράσινο φως” για τη φιλοξενία ακόμη 2.000 ατόμων
Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ άναψε το “πράσινο φως” για τη φιλοξενία επιπλέον προσφύγων στο πλαίσιο της συμφωνίας για 2.000 άτομα στην Κρήτη. Αυτή την ώρα φιλοξενούνται περί τα 700 άτομα σε όλο το νησί σε σπίτια, ενώ, μετά από σχετικό αίτημα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και τη χθεσινή ομόθυμη έγκριση της ΠΕΔ, η Κρήτη θα υποδεχτεί άλλους 250 πρόσφυγες. Θετικοί εμφανίστηκαν όλοι οι αιρετοί, αναγνωρίζοντας πως με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί και κυλά το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη δεν έχει παρατηρηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα. Ο Βασίλης Λαμπρινός ανέφερε πως η Αναπτυξιακή Ηρακλείου κάνει μια εξαιρετική δουλειά, που αποτελεί παράδειγμα, με τον τρόπο που χειρίστηκε το προσφυγικό, τονίζοντας πως υπάρχουν οι συνθήκες για την υποδοχή-φιλοξενία και άλλων προσφύγων…
Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης
Πηγή: neakriti.gr