ΚΡΉΤΗ
Το όνομα του ήρωα της Κύπρου, Μανώλη Μπικάκη, θα πάρει το Πάρκο στην Εγκωμή | ΒΙΝΤΕΟ
Το τραγικό Καλοκαίρι του 1974, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής της Κύπρου, υπήρξε ένας Κρητικός που έγινε ο φόβος και ο τρόμος των δυνάμεων του «Αττίλα». Στον κόμβο Κολοκασίδη κατάφερε να σταματήσει όχι ένα, ούτε δύο αλλά συνολικά (και με ιστορική επιβεβαίωση) έξι τουρκικά άρματα, ανακόπτοντας κατά αυτόν τον τρόπο την πορεία τους. Αυτός ήταν ο Κρητικός ήρωας της εισβολής της Κύπρου. Το όνομά του είναι Μανώλης Μπικάκης κι αυτή είναι η ιστορία του.
20 χρονών πολεμιστής
Ο Μπικάκης ήταν καταδρομέας. Όχι όμως κάποιος έμπειρος στρατιωτικός αλλά ένα 20χρονο παλικάρι. Μαζί με τους συμπολεμιστές του έπεσε το βαρύ φορτίο να υπερασπίσει έναν χώρο ενάντια στις τουρκικές δυνάμεις με σχεδόν όλες τις πιθανότητες εναντίον τους.
Στο χάος των μαχών έχοντας στη διάθεση του ένα ΠΑΟ (Πυροβόλο Άνευ Οπισθοδρομήσεως) και 8 βλήματα είναι σε ένα ύψωμα στα δυτικά της Λευκωσίας στη περιοχή του Αγίου Δομετίου. Μαζί του είναι μόνος ακόμα ένας καταδρομέας από την Κρήτη.
Ενώ δίπλα τους πέφτουν όλμοι, βόμβες από τα τουρκικά αεροπλάνα και ριπές από τα πολυβόλα που έχουν στήσει οι Τούρκοι, χάνονται μεταξύ τους. Ο ένας νομίζει τον άλλο νεκρό. Ο φίλος του Μπικάκη βρίσκει τους υπόλοιπους καταδρομείς και αναφέρει την απώλεια του.
Εκεί είναι που αρχίζει να μπλέκεται και δικαιολογημένα ο μύθος του Μπικάκη. Αφού όταν είδε απέναντι του να πλησιάζει μια Ίλη τουρκικών αρμάτων Μ48 και να την ακολουθεί ένα τάγμα πεζικού. Δεν τα παράτησε, δεν το έβαλε στα πόδια, δεν έτρεξε να σωθεί.
Αντίθετα άφησε τα άρματα να πλησιάσουν και με το πρώτο βλήμα καταστρέφει το πρώτο κάνοντας το πλήρωμα να το εγκαταλείψει και να τρέχει πανικόβλητο. Επειδή η θέση του από τη βολή έγινε αντιληπτή από τους Τούρκους, σύρθηκε στο χώμα και άλλαξε θέση με ιδιαίτερη δυσκολία αφού θα έπρεπε να μεταφέρει το ΠΑΟ και ακόμα 7 βλήματα.
Από τη νέα θέση σημάδεψε το δεύτερο τουρκικό άρμα το οποίο έγινε λαμαρίνες ενώ δεν έζησε κανένας από το πλήρωμα. Δημιουργήθηκε σύγχυση και τα επόμενα δύο τουρκικά άρματα άλλαξαν κατεύθυνση.
Ο Μανώλης Μπικάκης έβαλε στο στόχαστρο το επόμενο άρμα το οποίο επίσης κατέστρεψε με μία εύστοχη βολή. Ακολούθησε η καταστροφή ακόμα τριών τουρκικών αρμάτων και η επέλαση τους προς τη Λευκωσία σταμάτησε.
2 βλήματα είχαν μείνει στον Κρητικό ήρωα
Όταν είδε τους Τούρκους στρατιώτες να τρέχουν να καλυφθούν σε ένα κτήριο, όπλισε και πάλι το ΠΑΟ. Τα δύο τελευταία βλήματα χτύπησαν το κτήριο στο οποίο είχε καλυφθεί το τουρκικό τάγμα πεζικού. Κανείς δεν ξέρει πόσοι σκοτώθηκαν.
Κατάφερε μόνος του να αποτρέψει την τουρκική επίθεση η οποία στόχευε στη κατάληψη του Αγίου Δομετίου κάτι που θα σήμαινε περικύκλωση της Λευκωσία και αποκοπή της πρόσβασης στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.
Μέσα στο κατακαλόκαιρο ο Μανώλης Μπικάκης έμεινε τρεις μέρες μόνος του αναζητώντας τους άλλους καταδρομείς έχοντας μαζί του ένα πολυβόλο που βρήκε στο ύψωμα. Τα κατάφερε και ενώθηκε με τη μονάδα του και μετά την εισβολή επέστρεψε στην Ελλάδα.
Η αχαριστία του κράτος και ο άδοξος θάνατος
Ο διοικητής του Μπικάκη είχε υποβάλει η αναφορά για να του δοθούν τα απαραίτητα παράσημα για τον εγωισμό του. Όμως οι στρατηγοί τον ξέχασαν, και το ελληνικό κράτος έδειξε την αχαριστία του στο πρόσωπο ενός απλού ανθρώπου που έγινε ήρωας με τις πράξεις του στην Κύπρο.
Εκείνος συνέχισε βέβαια τη ζωή του, παντρεύτηκε και έζησε δουλεύοντας ως οικοδόμος στην Κρήτη. Ούτε κυνήγησε τη δημοσιότητα, ούτε τις δάφνες, ούτε τις τιμές. Μονάχα το 1994 η μοίρα του έπαιξε ένα άσχημο παιχνίδι: στην Εθνική Κορίνθου-Πατρών ο Μπικάκης θα έβρισκε άδοξο θάνατο αφήνοντας τα δυο του παιδιά ορφανά.
Η δικαίωση
Σήμερα, τόσο χρόνια μετά ο Μανώλης Μπικάκης θα πάρει επιτέλους τις τιμές που του αξίζουν. Το Πάρκο στην Εγκωμή θα πάρει το όνομά του για να τιμηθεί επιτέλους ο ηρωισμός που επέδειξε -και να τονιστεί, τελικά, το πόσο άδικα συμπερίφερεται πολλές φορές το ελληνικό κράτος στους ήρωές του.