Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

130 στρόβιλοι σε 5 χρόνια στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι υδροσίφωνες και οι ανεμοστρόβιλοι που έχουν “σαρώσει” το νησί μας

Την… τιμητική τους είχαν και την περασμένη χρονιά κυρίως οι υδροστρόβιλοι αλλά και ανεμοστρόβιλοι στην Κρήτη, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μέσα στο 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” η Μετεωρολογική Υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το 2018 καταγράφηκαν 8 υδροσίφωνες, καθώς και 2 ανεμοστρόβιλοι, οι οποίοι ήταν καταστροφικοί.

Πιο συγκεκριμένα, στις 17 Νοεμβρίου ανεμοστρόβιλος προκάλεσε σοβαρές καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του Μακρύ Γιαλού, με τις περισσότερες ζημιές να καταγράφονται σε θερμοκήπια και άλλες καλλιέργειες στον Γούδουρα Σητείας. Το δεύτερο αντίστοιχο καταστροφικό συμβάν για την Κρήτη σημειώθηκε στην Καρκαδιώτισσα στις 16 Ιουνίου του 2018, με πλήγματα κυρίως σε καλλιέργειες αλλά και ζημιές σε κτήρια. Όπως ανέφερε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο φυσικός-μετεωρολόγος, επιστημονικός συνεργάτης Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Σταύρος Ντάφης, τα τελευταία πέντε χρόνια το Εθνικό Αστεροσκοπείο έχει καταγράψει περί τους 103 σίφωνες στην Κρήτη, με το 2015 να κατέχει την πρώτη θέση ως προς τον αριθμό εμφάνισης του φαινομένου με 46 καταγραφές.

Πιο αναλυτικά, το 2018 υπήρξαν αναφορές για 8 υδροσίφωνες και 2 ανεμοστρόβιλους, το 2017 η αντιστοιχία ήταν 13/3, το 2016 ήταν 13/1, το 2015, οπότε σημειώθηκε και το ρεκόρ καταγραφών, ήταν 46/2 και το 2014 η αντιστοιχία ήταν 16/2. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διαπίστωση ότι οι αριθμοί αυτοί δεν είναι απόλυτοι, καθώς, όπως εξήγησε στη “Ν.Κ.” ο μετεωρολόγος, διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου και υπεύθυνος της γνωστής ιστοσελίδας meteo.gr, κ. Κωστής Λαγουβάρδος, μιλάμε για καταγραφές, μια που το φαινόμενο δεν μπορεί να αποτυπωθεί από όργανα που χρησιμοποιούνται στη Μετεωρολογία, όπως δορυφόρους, με τη βασική πηγή πληροφόρησης να είναι οι αναφορές των πολιτών. Αυτό σημαίνει ότι με τα υπάρχοντα στοιχεία δεν μπορούν να εξαχθούν σαφή επιστημονικά συμπεράσματα για τη συχνότητα του φαινόμενου, πέρα από τη στατιστική που βασίζεται στις καταγραφές. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε επίπεδο χώρας η πλειονότητα των καταγραφών προήλθε από τους χρήστες των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης του meteo.gr, το Facebook και το Twitter, και πιο συγκεκριμένα σε ποσοστό 63% το 2017 και 52% το 2018. Όπως διευκρίνισε ο κ. Σταύρος Ντάφης, οι καταγραφές αυτές πραγματοποιούνται από αναφορές πολιτών που φωτογραφίζουν και βιντεοσκοπούν τους σίφωνες, από καταγραφές καμερών παρακολούθησης καιρικών φαινομένων που υπάρχουν σε όλη την Κρήτη, και από αναφορές στον Τύπο για καταστροφές από το πέρασμα ενός σίφωνα.

Το φαινόμενο των υδροσιφώνων ή υδροστροβίλων που σημειώνονται στη θάλασσα ως γνωστόν δημιουργείται όταν υπάρχει αξιοσημείωτη διαφορά της θερμοκρασίας μεταξύ της επιφάνειας του νερού και της ατμόσφαιρας. Όπως μας εξήγησε ο φυσικός-μετεωρολόγος, επιστημονικός συνεργάτης Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Σταύρος Ντάφης, οι περισσότεροι σίφωνες στη χώρα μας δημιουργούνται πάνω από τη θάλασσα και ονομάζονται υδροσίφωνες, έχοντας συνήθως μικρότερη ένταση από τους αντίστοιχους σίφωνες ξηράς (ανεμοστρόβιλους), αλλά, όταν πλήττουν τις ακτές, μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές. Στην Κρήτη παρατηρούμε κάθε χρόνο περίπου 20 υδροσίφωνες και ανεμοστρόβιλους, με τη συντριπτική πλειονότητα (18) να είναι υδροσίφωνες που δεν προκαλούν προβλήματα. Ο κ. Ντάφης, με δεδομένο το πόσο σημαντικές είναι οι αναφορές των πολιτών, απευθύνει έκκληση για την ενημέρωση του Αστεροσκοπείου όταν το φαινόμενο γίνεται αντιληπτό. Όπως σημείωσε, «η συνεισφορά των ερασιτεχνών μετεωρολόγων της Κρήτης είναι πολύ σημαντική στις καταγραφές. Καλούμε τον κόσμο που έχει δει κάποια στιγμή σίφωνες, είτε τους έχει απαθανατίσει είτε όχι, να μας στείλει αναφορές στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με σκοπό την περαιτέρω μελέτη του φαινομένου που είναι ακόμη εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί».

8 ανεμοστρόβιλοι και 99 υδροσίφωνες το 2018

Σε επίπεδο χώρας, το 2018 η Μετεωρολογική Υπηρεσία Μeteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε 107 σίφωνες, και πιο συγκεκριμένα οκτώ ανεμοστρόβιλους και 99 υδροσίφωνες, τρεις από τους οποίους προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές στη Χαλκιδική και στην Κρήτη. Το 2017 είχαν καταγραφεί 145 σίφωνες στην Ελλάδα, ενώ το 2016 μόνο 84.

Σε όλη την Ευρώπη πέρυσι καταγράφηκαν συνολικά 628 σίφωνες. Η πλειονότητα των σιφώνων του 2018 στη χώρα μας, και πιο συγκεκριμένα οι 99, ήταν υδροσίφωνες οι οποίοι δημιουργήθηκαν και παρέμειναν πάνω από θαλάσσιες περιοχές, χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα, ενώ υπήρξαν και οκτώ ανεμοστρόβιλοι (σίφωνες ξηράς). Τόσο ο συνολικός αριθμός των σιφώνων το 2018 στην Ελλάδα, όσο και ο αριθμός των ισχυρών ανεμοστρόβιλων που προκάλεσαν ζημιές, σύμφωνα με το meteo.gr, κυμάνθηκαν στον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.

Πηγή: neakriti.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ