ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Χανιώτικη κρεατόπιτα να γλείφεις τα δάχτυλά σου!
Αγαπημένη παραδοσιακή πίτα!
Συστατικά
- 1.200 γρ. αρνίσιο μπούτι, κομμένο σε μερίδες
- αλάτι
- πιπέρι
- ¼ ματσάκι μαϊντανού
- 250 γρ. πηχτόγαλο Χανίων ή γαλοτύρι
- 250 γρ. ανθότυρο
- 250 γρ. τυρομάλαμα ή γραβιέρα κατσικίσια Κρήτης
- 5-6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, μόνο τα φύλλα
- ξύσμα από λεμόνι
- 1 κλωναράκι δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα
- 100 γρ. βούτυρο ή στάκα σε μικρά κομμάτια
Για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 100 γρ. γιαούρτι
- 1 αυγό
- 1 κ.σ. ξερή μαγιά
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι
- 150 γρ. ζωμό στον οποίο έβρασε το αρνί
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- 50 γρ. ελαιόλαδο για άλειμμα
- αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βράζουμε το κρέας για 1 ώρα ενώ παράλληλα ξαφρίζουμε όποτε χρειαστεί.
- Όταν το κρέας μαλακώσει και είναι έτοιμο αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Σουρώνουμε τον ζωμό και τον κρατάμε να κρυώσει πριν τον χρησιμοποιήσουμε.
- Ξεκοκαλίζουμε το κρέας και κόβουμε το ψαχνό σε μικρά κομμάτια και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να χρησιμοποιήσουμε.
- Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε 150 γρ. από τον ζωμό που κρατήσαμε και τη μαγιά. ΠΡΟΣΟΧΗ, ο ζωμός να είναι κρύος!!!
- Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός ή ένα πιρούνι καλά έτσι ώστε η μαγιά να διαλυθεί.
- Στην συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης, και χτυπάμε με το γάντζο μέχρι να έχουμε ένα μαλακό και ομοιογενές ζυμάρι που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα
- Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
- Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ.
- Μοιράζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια το ένα λίγο πιο μεγάλο από το άλλο.
- Ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι σε φύλλο με τη βοήθεια του πλάστη και επιπλέον αλευριού ώστε να καλύψει τον πάτο και τα πλάγια του ταψιού.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κρέας το αλάτι, πιπέρι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Σκορπίζουμε ομοιόμορφα το κρέας στον πάτο της ζύμης του ταψιού.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το πηχτόγαλο (ή το γαλοτύρι), το ανθότυρο, το τυρομάλαμα (ή την κατσικίσια γραβιέρα), το θυμάρι, το ξύσμα από ένα λεμόνι, το δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Απλώνουμε το μείγμα των τυριών πάνω από το κρέας και τέλος πασπαλίζουμε σε διάφορα σημεία το βούτυρο ή την στάκα.
- Ανοίγουμε το άλλο κομμάτι της ζύμης σε φύλλο με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο ακόμα αλευριού και σκεπάζουμε την πίτα.
- Ενώνουμε τις άκρες των δύο φύλλων τσιμπώντας με τα δάκτυλα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Χαράζουμε ελαφρά το φύλλο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα πριν βάλουμε το ταψί μέσα.
- Ψήνουμε για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Πηγή: akispetretzikis
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr