ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η συνταγή της ημέρας: Αλευρόπιτα με κυδώνι και φέτα
Σήμερα ετοιμάζουμε μια παραδοσιακή συνταγή από τα Γιάννενα!
Yλικά
- 1 κυδώνι (350 γρ. περίπου)
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη μαύρη
- 1¼ φλιτζάνι αλεύρι κοσκινισμένο
- 1 αβγό
- 2 + 4 + 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. γλυκού τσίπουρο
- 1 πρέζα αλάτι
- πιπέρι φρέσκο
- 1/4 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 150 γρ. φέτα τριμμένη
- 2 κουτ. σούπας δυόσμο
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Καθαρίζουμε το κυδώνι και το κόβουμε σε μικρούς κύβους. Ζεσταίνουμε μία κουταλιά ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε το κυδώνι μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα, για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Το πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε μία φορά και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Μεταφέρουμε το κυδώνι σε ένα πιάτο. Χτυπάμε καλά σε μπολ το αβγό με το τσίπουρο, τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι νερό. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Μεταφέρουμε το ξηρό μείγμα στο μπολ με τα υγρά, προσθέτουμε τον δυόσμο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε ελαφρώς. Αλείφουμε ένα ταψί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και απλώνουμε το μείγμα σε όλη του την επιφάνεια. Μοιράζουμε τη φέτα, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, το σοταρισμένο κυδώνι, φρέσκο πιπέρι και μεταφέρουμε την πίτα στον φούρνο. Την ψήνουμε για περίπου μισή ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά της. Αφήνουμε να μείνει για 10 λεπτά πριν τη σερβίρουμε.
Πηγή: thetravelbook