Βρειτε μας στα Social Media

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

O θρυλικός «Σκοπελίτης» των Μικρών Κυκλάδων έκανε πάλι το θαύμα του!

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Ολοι περιμένουν στήριξη, βοήθεια και λύσεις από το κράτος. Ξέρεις όμως ποιος είναι τελικά το κράτος; Εσύ και εγώ! Μπορούμε να κάνουμε πράγματα για τους συνανθρώπους μας χωρίς να περιμένουμε πρώτα να μας το πει η πολιτεία».
Ο Γιάννης Φωστιέρης, ο καπετάνιος του «Σκοπελίτη», του καραβιού που συνδέει χειμώνα-καλοκαίρι τις Μικρές Κυκλάδες, εννοεί αυτά τα συγκινητικά λόγια μέχρι κεραίας. Οταν μια πλοιοκτήτρια εταιρεία άλλαξε ξαφνικά πριν από λίγες ημέρες τα δρομολόγιά της, δημιουργήθηκε τεράστιο πρόβλημα με τους νεφροπαθείς της Πάρου, καθώς θα αδυνατούσαν πια να πηγαίνουν στη Νάξο αυθημερόν τρεις φορές την εβδομάδα για την απαραίτητη αιμοκάθαρση.

Ο καπετάν Γιάννης στο πηδάλιο του καραβιού.

Προτού καν το υπουργείο Ναυτιλίας και ο Δήμος Πάρου αναζητήσουν εφεδρείες, ο καπετάν Γιάννης προσφέρθηκε να προσαρμόσει τον δικό του πλου για να εξυπηρετήσει τους νησιώτες. Ετσι, μαζί με άλλο ένα πλοίο, το «Αρτεμις», οι χρόνια ασθενείς θα μπορούν έως τις 19/1, όταν και θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση, να μεταβαίνουν στη μονάδα τεχνητού νεφρού. «Για εμάς, που ζούμε στην άγονη γραμμή των Κυκλάδων, το καράβι είναι το σπίτι μας και το πλήρωμα η οικογένειά μας. Μου έχει τύχει πολλές φορές να κάνω ένα δρομολόγιο δίχως επιβάτες για να παραδώσω φάρμακα, χρήματα, τρόφιμα σε ένα λιμάνι. Το πλοίο είναι η σύνδεση με τον κόσμο και ούτε 11 μποφόρ δεν με σταματάνε από το να βγω στη θάλασσα και να κάνω αυτό που πρέπει», λέει ο καπετάνιος.

Δεξιά, ο πατέρας του, καπετάν Δημήτρης.

Είναι λογικό που όλοι οι κάτοικοι των νησιών πίνουν νερό στο όνομά του, όπως έπιναν και στο όνομα του πατέρα του, του καπετάν Δημήτρη, ο οποίος είχε το παρατσούκλι Σκοπελίτης διότι κάποιος πρόγονός του καταγόταν από τις Σποράδες. Αργότερα, η οικογένεια πήγε στη Σύμη και εγκαταστάθηκε μια και καλή στην Αμοργό. Το πρώτο του καΐκι, ένα τρεχαντήρι με το όνομα «Πανορμίτης», έκανε το ταχυδρομείο των Μικρών Κυκλάδων από το 1958. Τότε δεν υπήρχε διασύνδεση των νησιών μεταξύ τους, παρά μόνο με τον Πειραιά.

Ενα από τα ξύλινα σκαριά του «Σκοπελίτη».

 
Σταδιακά, ο καπετάν Δημήτρης, που ήταν τρομερός στο βιολί και ψυχή κάθε πανηγυριού, άλλαξε πολλά σκαριά. Φημιζόταν για το κουράγιο του να βγαίνει στα μανιασμένα κύματα για να μεταφέρει μια έγκυο γυναίκα, έναν άρρωστο, να σώσει ζωές που κινδύνευαν. Το 1985 ανέλαβε ο γιος του ο Γιάννης, ενώ ήδη ο εγγονός Δημήτρης έχει ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Αλλωστε, πρέπει να δικαιώσει το τραγούδι του πατέρα του: «Φορτούνα έπιασε ο καιρός, το κύμα αγριεύει, όλα τα πλοία δέσανε, μα ένα ταξιδεύει. Ο “Σκοπελίτης” είναι αυτός, που το κύμα δεν τον πιάνει, και έχει για καπετάνιο του πάντα εσένα Γιάννη».
Πηγή: kathimerini

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ