ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Παναθηναϊκός ΑμεΑ: Το τμήμα που κάνει περήφανους όλους τους Παναθηναϊκούς | ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ
Το Daynight παρουσιάζει την πολυδιάστατη δράση του μόλις δύο ετών σωματείου για άτομα με αναπηρία που έχουν αγκαλιάσει όλοι οι φίλαθλοι της Κρήτης!
Σε μία χώρα που ακόμα και τα αυτονόητα δικαιώματα όπως η άθληση περιβάλλονται από ανυπέρβλητα εμπόδια για τους ανθρώπους με αναπηρία, ο Παναθηναϊκός ΑΟ ΑμεΑ έχει έρθει για να δώσει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Μέσω μιας πολυδιάστατης στρατηγικής και μέσα σε λιγότερα από δύο χρόνια, το σωματείο του Παναθηναϊκού για άτομα με αναπηρία έχει επιδείξει πολύ σημαντικό έργο στον τομέα της άθλησης αλλά και της παρακολούθησης αθλητικών γεγονότων, με την ίδρυση τμημάτων αρκετών σπορ αλλά και την παρουσίαση σειράς σχετικών καινοτομιών.
Άνθρωποι με πολυετή ενασχόληση με τα κοινά του συλλόγου, αποφάσισαν πριν από περίπου δύο χρόνια, να ιδρύσουν ένα αθλητικό σωματείο που θα δώσει την ευκαιρία σε ανθρώπους με κάθε μορφής αναπηρία να αθληθούν αλλά πρωτίστως να κοινωνικοποιηθούν.
Απώτερος σκοπός βέβαια, ήταν και παραμένει η αξιοποίηση του ισχυρού brand ενός συλλόγου όπως ο Παναθηναϊκός, στην προσπάθεια βελτίωσης και διεκδίκησης καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία, παράλληλα φυσικά με την ανάπτυξη του αθλητισμού ΑμεΑ και την προσέλκυση νέων αθλουμένων.
Οι πρώτες επιτυχίες!
Μετά τους πρώτους 20 μήνες παρουσίας του στα δρώμενα, ο Παναθηναϊκός ΑΟ ΑμεΑ έχει ιδρύσει και διατηρεί επτά τμήματα. Αυτό του μπάσκετ με αμαξίδιο, όπου στην πρώτη του μόλις χρονιά κατάφερε να πάρει την άνοδο την Α1 του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος που διοργανώνει η ΟΣΕΚΑ, έχοντας μάλιστα στη σύνθεση του, τέσσερις διεθνείς αθλητές. Ακολούθησε το τμήμα ξιφασκίας με αμαξίδιο, το οποίο μετρά ήδη ένα χάλκινο μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, με συνολικά τέσσερις αθλητές, εκ των οποίων ένας Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Δυναμική είναι η παρουσία του σωματείου και στην σκοποβολή ΑμεΑ με παρουσία, μετάλλια και καλά πλασαρίσματα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και δύναμη πέντε αθλητών. Τέλος, οι «πράσινοι» διατηρούν τμήματα τόσο στην κολύμβηση όσο και την τοξοβολία, ποδηλασία και επιτραπέζια αντισφαίριση για άτομα με αναπηρία, αγκαλιάζοντας αρκετούς έμπειρους αλλά και νέους αθλητές.
Οι «πράσινες» καινοτομίες
Η δράση του Παναθηναϊκού ΑμεΑ δεν σταματάει στα αμιγώς αγωνιστικά, με τους ανθρώπους του να «τρέχουν» μια σειρά προγραμμάτων προς την κατεύθυνση των ίσων ευκαιριών. Αρχικά, ήταν το πρώτο αθλητικό σωματείο της χώρας που εξέδωσε τα δελτία Τύπου των αγώνων του μπάσκετ με αμαξίδιο σε μέθοδο Μπράιγ (σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών). Δράση την οποία χαιρέτησαν οι διεθνείς μπασκετικές Ομοσπονδίες. Συνεχίζοντας, το σωματείο πιστό στη δέσμευσή του για προσβασιμότητα προς όλους κατασκεύασε σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, απτική αναπαράσταση γηπέδου καλαθοσφαίρισης, ώστε οι φίλαθλοι με προβλήματα όρασης να παρακολουθούν αγώνες από την κερκίδα. Τελευταία πρωτοβουλία των «πρασίνων» ήταν η παρουσίαση του ύμνου του Παναθηναϊκού στη νοηματική, με την κίνηση να προκαλεί αίσθηση στα εγχώρια ΜΜΕ.
Οι στενότατοι δεσμοί με την Κρήτη
Η αγάπη των φιλάθλων της Κρήτης για τον Παναθηναϊκό είναι γνωστή… Η αγάπη αυτή λοιπόν δεν θα μπορούσε να μην αγκαλιάσει και το αρτιγενές σωματείο του συλλόγου για άτομα με αναπηρία. Όταν ακόμα η προσπάθεια βρισκόταν στα σπάργανα, ο σύνδεσμος φιλάθλων του Παναθηναϊκού στο Ρέθυμνο αποτέλεσε έναν από τους πρώτους υποστηρικτές σε υλικό αλλά και ηθικό επίπεδο. Μάλιστα η συνεργασία των δύο πλευρών παραμένει ακόμα ισχυρή και συνεχής.
Συγκλονιστική είναι παράλληλα η στήριξη των φιλάθλων του νησιού στις επισκέψεις του τμήματος μπάσκετ με αμαξίδιο στα Χανιά και το Ηράκλειο για της αναμετρήσεις με τις τοπικές ομάδες. Τον Μάρτιο του 2019, περίπου 100 φίλαθλοι έδωσαν το παρών στην αναμέτρηση στο κλειστό των Χανίων δημιουργώντας πρωτόγνωρη ατμόσφαιρα στα χρονικά του αθλήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εικόνες από την κερκίδα είχαν κάνει το γύρο της Ευρώπης, μέσω διαδικτύου, προκαλώντας διεθνή θαυμασμό!
Η συνέχεια της δυνατής αυτής σχέσης δόθηκε στην πόλη Ηρακλείου στις αναμετρήσεις με την ομώνυμη ομάδα. Το κλειστό «Δύο Αοράκια» τον Απρίλιο του ’19 αλλά και αυτό του Ηρόδοτου δύο μήνες αργότερα, «βάφτηκαν» πράσινα με φιλάθλους απ’ όλη την Κρήτη να ενισχύουν την προσπάθεια των παικτών του Παναθηναϊκού! Προφανώς μιλάμε για εικόνες που το μπάσκετ με αμαξίδιο δεν είχε ζήσει έως τότε.