ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ
Ο πιο γευστικός μύκητας κατάφερε να κατακτήσει μια ανοδική τροχιά στην ελληνική αλλά και διεθνή αγορά | ΦΩΤΟ
Ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που ασχολούνται με την καλλιέργεια των μανιταριών, στη χώρα μας. Πρόκειται για μια αγορά, που παγκοσμίως βρίσκεται σε ανοδική τροχιά.
Μάλιστα, στην Ελλάδα η αγορά δεν καλύπτεται από τις υφιστάμενες παραγόμενες ποσότητες, με αποτέλεσμα αρκετοί τόνοι μανιταριού να εισάγονται μεταξύ άλλων από την Ολλανδία, Πολωνία, Ιταλία κ.α.
Έτσι, βλέποντας αυτή την «ευκαιρία» πολλοί ήταν οι Έλληνες που ξεκίνησαν να εκμεταλλεύονται το εξαιρετικό κλίμα της χώρας μας για την καλλιέργεια αυτού του ιδιαίτερα γευστικού μύκητα, με το λευκό μανιτάρι και το μανιτάρι πλευρώτους να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στην παραγωγή.
Μια παραγωγή, που όπως λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «ΑΕΝΑΟΣ ΡΟΗ», Παναγιώτης Καβαρνός «δεν καλύπτει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς».
Κάτι, που όπως τονίζει, έχει ως αποτέλεσμα την εισαγωγή πολλών τόνων μανιταριών από χώρες του εξωτερικού «σε τιμές που εμείς δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε» σημειώνοντας ωστόσο ότι η ποιότητα των εισαγόμενων μανιταριών δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή των ελληνικών τα οποία είναι ανώτερης ποιότητας.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά: «Οι Γερμανοί έχουν ανακηρύξει τα ελληνικά μανιτάρια, είτε άγρια είτε καλλιέργειας πάνω σε κορμούς δένδρων, τα κορυφαία της Ευρώπης, ενώ αναλύσεις που έχουν γίνει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, έχουν δείξει πως είναι πλούσια σε βιταμίνη D, λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας που επικρατεί στη χώρα μας, αλλά και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β».
Η καλλιέργεια των μανιταριών θεωρείται μια καλή επένδυση τόσο για φάρμες που ασχολούνται με βιολογικά προϊόντα όσο και για μικρές αγροτουριστικές μονάδες, καθώς και στις δυο περιπτώσεις, το παραγόμενο προϊόν μπορεί να διοχετευθεί τοπικά, χωρίς να χρειάζεται να αναζητηθεί κάποιος μεσάζοντας.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, πως η εν λόγω καλλιέργεια δεν είναι εύκολη, καθώς την όλη διαδικασία επηρεάζουν αρκετοί παράγοντες όπως η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, ο φωτισμός, η ποσότητα φρέσκου αέρα, η ποιότητα του νερού κ.α.
«Το μεγαλύτερο κεφάλαιο είναι σε γνώσεις. Το σημαντικότερο είναι να γνωρίζει κάποιος το αντικείμενο του» συμβουλεύει ο κ. Καβαρνός όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με αυτή την απαιτητική καλλιέργεια και προσθέτει «κάποιος που θέλει να αποκτήσει γνώσεις για το αντικείμενο πρέπει να βρει έναν άνθρωπο εξειδικευμένο. Να μάθει καλά τις ιδιαιτερότητες αυτού του μύκητα καθώς είναι κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό».
Προσθέτει επίσης πως «γενικά το μανιτάρι ναι μεν είναι μια ενδιαφέρουσα απασχόληση και αρκετά επικερδής αλλά θέλει αφοσίωση και αγάπη. Κάποια στιγμή θα σου δώσει χρήματα αλλά πότε θα γίνει αυτό δεν είναι απόλυτα ελέγξιμο».
Αρκετοί είναι οι τρόποι καλλιέργειας, μεταξύ αυτών η καλλιέργεια σε θερμοκήπιο και η καλλιέργεια σε κορμούς δένδρων, όπως οξιά, λεύκα, βελανιδιά.
Την καλλιέργεια σε κορμούς δένδρων έχει επιλέξει η Κοιν.Σ.Επ. «ΑΕΝΑΟΣ ΡΟΗ» όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της. Όπως αναφέρει με αυτό τον τρόπο «τα μανιτάρια είναι καλύτερης ποιότητας, έχουν πιο πλούσια αρώματα και είναι πιο κοντά στο άγριο και φυσικό μανιτάρι, πράγμα που αρκετοί το ψάχνουν και το ζητούν». Σημειώνει επίσης ότι ο εν λόγω τρόπος κάνει το προϊόν πιο ακριβό, καθώς απευθύνεται επί το πλείστον σε μια πιο ισχυρή αγορά όπως σε εστιατόρια, σε εργαστήρια μανιταριών, σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων κ.α.
«Αυτό που κάνουμε είναι μια ολιστική διαχείριση του μανιταριού. Ξεκινάμε από τη συλλογή του, ενημερώνουμε τον κόσμο μέσω του Μουσείου Μανιταριών Βουτύρου Ευρυτανίας (ένα από τα τρία της Ελλάδας), έχουμε εκπαιδευτικές εκδρομές στα γύρω δάση όπου τους δείχνουμε το άγριο μανιτάρι» είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ο κ. Καβαρνός.
Αρκετά είναι τα προϊόντα που παράγουν στον Μανιταρόκοσμο Βουτύρου, όπως συσκευασμένα αποξηραμένα μανιτάρια, μανιτάρι τουρσί, ζυμαρικά από μανιτάρι, ριζότο, τραχανότο, κριθαρότο, σοκολατάκια με μανιτάρι. Επίσης, μανιταρόγυρος και μπέργκερ από μανιτάρι που όπως τόνισε ο κ. Καβαρνός «τα δίνουμε σε κάποια εστιατόρια. Έχουμε μεγάλη γκάμα προϊόντων γιατί το μανιτάρι μπορούμε να το επεξεργαστούμε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως το κρέας».
Πηγή: economy365.gr