Βρειτε μας στα Social Media

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Κορονοϊός: 10 μήνες μετά, τα νούμερα της Σουηδίας εντυπωσιάζουν

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κατακρίθηκε όσο καμία, ενδεχομένως, χώρα σε ολόκληρο τον πλανήτη για την απόφαση της να επιλέξει την ανοσία της αγέλης ως «απάντηση» στον κορονοϊό.

Ουδέποτε κατέφυγε στη λύση του καθολικού lockdown, ακόμα και την περίοδο του πρώτου κύματος (Μάρτιος-Απρίλιος), όταν τα κρούσματα αυξάνονταν με τρομακτικούς ρυθμούς και οι θάνατοι ξεπέρασαν- σε μια χώρα με παραπλήσιο πληθυσμό με αυτόν της Ελλάδας- τους 5.000.

Αντιθέτως, επέλεξε την ατραπό των αυστηρών συστάσεων προς τους πολίτες της, με την κυβέρνηση να τους εμπιστεύεται πως θα τηρήσουν στο έπακρο το social distancing και δε θα γίνουν με την συμπεριφορά τους αρωγοί στην περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Ο λόγος, φυσικά, για την Σουηδία. Η σκανδιναβική χώρα ήταν μία από τις ελάχιστες παγκοσμίως που δεν ακολούθησε την, τρόπον τινά, «πεπατημένη» των πολύ αυστηρών μέτρων, αλλά πορεύτηκε σ’ έναν διαφορετικό δρόμο- και, ειδικά μέχρι το καλοκαίρι, επικρίθηκε σφόδρα.

Ωστόσο, η πραγματικότητα στο δεύτερο κύμα που διανύουμε τώρα, είναι πολύ διαφορετική. Και τα νούμερα είναι ξεκάθαρα: παρά το γεγονός πως η Σουηδία καταγράφει 700-800 κρούσματα ημερησίως, ο αριθμός των πολιτών τους που χάνουν την ζωή τους φλερτάρει με το… μηδέν.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το τελευταίο δεκαήμερο. 1/10: 752 κρούσματα 0 θάνατοι. 2/10: 668, 2 θάνατοι. 3-6/10 (μιας και στην Σουηδία ΣΚΔ δεν υπάρχουν ανακοινώσεις) συνολικά 1862, 0 θάνατοι. 7/10 532 κρούσματα, 0 θάνατοι. 8/10 855 κρούσματα, 0 θάνατοι. 9/10: 919 κρούσματα, 2 θάνατοι.

Το σύνολο των πρώτων 10 ημερών του Οκτώβρη, δηλαδή, φέρνει τα εξής άκρως εντυπωσιακά αποτελέσματα: 5588 κρούσματα, 4 θάνατοι!

Είναι πασιφανές, λοιπόν, ότι παρά το γεγονός πως παρατηρείται και στην Σουηδία η αναμενόμενη «έκρηξη» καταγεγραμμένων κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι ελάχιστες και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ακόμα λιγότερες.

Κι ολ’ αυτά, τονίζουμε και πάλι, παρά το γεγονός πως υπάρχουν και τώρα, στο 2ο κύμα, μόνο οι εξής συστάσεις: όχι συγκεντρώσεις πάνω από 50 άτομα, δεν μπαίνει κάποιος στα ΜΜΜ αν δεν αισθάνεται καλά και δεν πάει στη δουλειά του ακόμα και με υποψία συμπτωμάτων- αυτά και… τέλος.

Τo menshouse επικοινώνησε με τη μόνιμη κάτοικο Στοκχόλμης, την Ελληνίδα Εύη Μ., και τη ρώτησε για το πώς αντιμετωπίζει η Σουηδία τον κορωνοϊό το φθινόπωρο. Τα όσα μας είπε, άκρως ενδιαφέροντα:

«Απαγορεύσεις δεν υπάρχουν, ούτε έχει επιβληθεί η καθολική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Φυσικά, δεν έχουμε πάει σε lockdown.

Ωστόσο, έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις στον εντοπισμό των φορέων του ιού: το τεστ πλέον είναι δωρεάν, καθώς στο στέλνουν μέσω ταχυδρομείου, το κάνεις σπίτι σου και το ταχυδρομείς πίσω στο εργαστήριο. Στη συνέχεια, σε μικρό διάστημα, ενημερώνεσαι αν ήταν θετικό ή αρνητικό και πράττεις αναλόγως (καραντίνα, εξυπακούεται, σε περίπτωση που βρεθείς θετικός).

Επίσης, έχει κέντρα drive through που πηγαίνεις, κάνεις το τεστ μέσα στο αμάξι και το δίνεις πίσω μόλις εξέρχεσαι από αυτά.

Μια πανεπιστημιακή έρευνα βρήκε τα ποσοστά του ιού στο νερό της Στοκχόλμης στα ίδια επίπεδα με τον Μάρτιο που είχαμε έξαρση, κάτι που σημαίνει πως ο ιός έχει επιστρέψει εξίσου επιθετικός, όμως είμαστε πλέον πολύ καλύτερα οργανωμένοι απέναντί του.

Πέραν του γεγονότος πως οι Σουηδοί είναι αρκετά πειθαρχημένοι και ακολουθούν τις εντολές και τις συστάσεις που τους γίνονται, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μιλάμε για μια χώρα με… φυσικό social distancing, μιας και είναι εξαιρετικά αραιοκατοικημένη».

Είναι ασθενικού (λόγω εποχής) ηλίου φαεινότερο πως η Σουηδία, τουλάχιστον από άποψη αναλογίας κρουσμάτων/ θανάτων, παίρνει, πια, άριστα, ενώ οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των φορέων του κορωνοϊού μας θυμίζει γιατί βρίσκεται περίπου στο 2156, την στιγμή που εμείς ζούμε οριακά λίγο μετά τον Μεσαίωνα.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων: το μοντέλο της Σουηδίας αν το «αντιπαραβάλουμε» με το αντίστοιχο της Ελλάδας (μιας και, όπως είπαμε, έχουμε σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό) κρίνεται αποτυχημένο. Αυτοί έχουν καταγράψει μέχρι σήμερα 5894 θανάτους, την στιγμή που εμείς έχουμε «μόλις» 436.

Οι Σουηδοί, βέβαια, αντιμετώπισαν εξωπραγματικό πρόβλημα με τους οίκους ευγηρίας τους στην αρχή της πανδημίας (όπου και, αναλογικά, καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι), ενώ δεν μπήκαν ποτέ σε διαδικασία αυστηρότατων μέτρων όπως η χώρα μας που ήταν «κλειστή» για 1+ μήνα.

Και, το κυριότερο, η Σουηδία δείχνει πως αν και έχει μπει στο σκοτεινό μονοπάτι των σχεδόν 1000 κρουσμάτων ημερησίως, μπορεί πια ν’ ανταπεξέλθει- χάρη και στο εκπληκτικό σύστημα υγείας της.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ