ΕΛΛΑΔΑ
Το υπόγειο μαγειρείο που η ελληνική κουζίνα το έκανε διάσημο παγκοσμίως | ΦΩΤΟ
Στο πραγματικό κέντρο της Αθήνας, κοντά στη Βαρβάκειο αγορά, εκεί που συναντιούνται όλοι οι πολιτισμοί του κόσμου και χτυπάει η πραγματική καρδιά της πρωτεύουσας, υπάρχει μια ταβέρνα πολύ διαφορετικοί από τις άλλες. Ένα υπόγειο μαγειρείο που θυμίζει άλλε ξεχασμένες (κι αγαπημένες) εποχές. Τότε που η ζωή στην Ελλάδα ήταν πιο φτωχή στα οικονομικά, πολύ πιο πλούσια όμως για την ψυχή.
Το «Δίπορτο» όμως, αυτό το θρυλικό μαγειρείο, που βρίσκεται Σωκράτους και Θεάτρου γωνία, στα υπόγεια πατώματα ενός ξεχασμένου και εγκαταλελειμμένου νεοκλασικού δεν είναι πρώτα από όλα γνωστό για τη νοσταλγία. Για τη γεύση είναι γνωστό, σε τέτοιο βαθμό που υμνείται στους ταξιδιωτικούς οδηγούς όλου του πλανήτη!
Ποια είναι η ιστορία του;
Ξεκίνησε να δουλεύει στη δεκαετία του το ’50. Και από τότε δεν έχει σταματήσει ούτε λεπτό, ούτε έχει αλλάξει στο παραμικρό. Μένει ίδιο κι απαράλλαχτο σε πείσμα των καιρών -και του χρόνου που περνάει. Ίσως το μόνο που έχει αλλάξει για το «Δίπορτο» να είναι η πελατεία του.
Από τους μεροκαματιάρηδες παππούδες Αθηναίους, σήμερα θα βρεις πάλι μεροκαματιάρηδες να τρώνε δίπλα σε ηθοποιούς, καλλιτέχνες και youtubers από όλο τον κόσμο.
Αυτοί οι τελευταίοι κάνουν κριτικές στο μαγαζί -τι κριτικές δηλαδή, διθυράμβους τα λες αυτά!- μέσα από το κανάλι του στο κοινωνικό δίκτυο. Ούτε οι κοστουμαρισμένοι γιάπηδες λείπουν, ούτε οι μετανάστες υπάλληλοι της κρεαταγοράς.
Και το μενού στο μαγειρείο;
Το μενού αλλάζει από μέρα σε μέρα, διατηρώντας την παράδοση των μαγειρείων. Ένα τυπικό μεσημέρι μπορεί να βρεις κανείς φασολάδα γίγαντες, ρεβίθια, φάβα, χόρτα, σαρδελίτσες και κοφτό μακαρονάκι με σουπιά. Το επιμελείται και φροντίζει για αυτό ο Κυρ Μήτσος -που από «μπακαλόγατος» του παλιού αφεντικού, τρέχει πια το μαγαζί. Άλλωστε αυτός είναι τελικά η πραγματική ψυχή του «Δίπορτου».
Στις κολώνες κάδρα βλέπει κανείς κάδρα με αποκόμματα από παλιές εφημερίδες και ποιήματα του Κώστα Βάρναλη γιατί σε αυτό το μαγαζί σύχναζε και εκεί, λέγεται, εμπνεύστηκε μερικά από τα ποιήματα του. Αυτή είναι η «υπόγεια ταβέρνα» στην οποία αναφέρεται-λέει ο αστικός μύθος- στους «Μοιραίους» του «Μες την υπόγεια την ταβέρνα / μες σε καπνούς και σε βρισιές / (απάνω στρίγγλιζε η λατέρνα) / όλη η παρέα πίναμε εψές…»
Γιατί τελικά τρία καθαρά ελληνικά πράγματα συμβολίζει αυτό το μαγειρείο που είναι ξακουστό σε όλη τη γη: την ελληνική κουζίνα, την ελληνική ιστορία και την ελληνική λαϊκή τιμιότητα.