ΤΑΞΙΔΙ
Χριστούγεννα στα ελληνικά νησιά: Μια ανεπανάληπτη εμπειρία που ΑΞΙΖΕΙ να ζήσεις!
Ο Δεκέμβρης είναι ο πιο γιορτινός μήνας του χρόνου αφού όλοι ζουν σε ρυθμό Χριστουγέννων. Τα ταξίδια με πλοίο αυξάνονται, οι οικογένειες και οι παρέες ενώνονται για να αποχαιρετίσουν το έτος και να υποδεχτούν το νέο.
Τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα στην Ελλάδα είναι πολλά, κρατάνε αιώνες και έχουν μυρωδιές από κανέλα και ξύλο και σπίτια στολισμένα και γεμάτα θαλπωρή.
Ταξίδεψε φέτος στα νησιά και κλείσε τα εισιτήριά σου με την Let’s Ferry. Ψάξε όλα τα διαθέσιμα δρομολόγια με πλοίο και ζήσε μοναδικά έθιμα Χριστουγέννων στα νησιά.
Το πρωτότυπο άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ, στο blog της Let’s Ferry.
Τι θα φάω τα Χριστούγεννα στα νησιά
Aνήμερα τα Χριστούγεννα σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, από Σαντορίνη μέχρι Ρόδο, θα δοκιμάσεις τα γιαπράκια. Πρόκειται για τους γνωστούς ντολμάδες, συνταγή που θα συναντήσεις ακόμα και στην Κοζάνη.
Εκτός από την παραδοσιακή γαλοπούλα θα δοκιμάσεις και χοιρινό κρέας σε διάφορες μορφές, όπως λουκάνικα και σύγκλινο. Στον Πόρο θα απολαύσεις χοιρινό με σέλινο.
Οι δίπλες είναι ένα γλυκό που έχει την τιμητική του τις γιορτινές μέρες, οι κουραμπιέδες φτιάχνονται στα περισσότερα νησιά στις 12 Δεκεμβρίου, και το Χριστόψωμο είναι ένα ακόμα έδεσμα που πρωταγωνιστεί στα νησιώτικα τραπέζια, ζυμωμένο με ξηρούς καρπούς και μέλι.
Η ιδιαίτερη κουζίνα της Κρήτης τα Χριστούγεννα πρωταγωνιστεί και δίνει μαθήματα υψηλής μαγειρικής. Ανάμεσα στα εδέσματα που φιγουράρουν στο γιορτινό μενού στην Κρήτη είναι το γουρουνόπουλο με λεμονόφυλλα και το τηγανιτό συκώτι που θα συναντήσεις κυρίως στο Λασίθι. Δύο σπεσιαλιτέ με χοιρινό κρέας που θα βρεις εδώ είναι οι τσιγαρίδες χοιρινού και οι ομάτες χοιρινές στα Σφακιά.
Ένα από τα παραδοσιακά πιάτα των Χριστουγέννων στην Κάλυμνο είναι ο κόκορας με πράσο. Το πρωί των Χριστουγέννων, αφού τελειώσει η λειτουργία, οι νησιώτες συνηθίζουν μάλιστα να φτιάχνουν σούπα από το ζωμό του κόκορα.
Αν περάσεις από τα χωριά της Κω τα Χριστούγεννα, θα μυρίσεις ξυλόφουρνο. Παραμονή Χριστουγέννων εδώ ζυμώνονται τα ξύσματα, που δεν είναι άλλο από ψωμί με τριμμένη μυζήθρα και μυρωδικά. Και δεν σταματούν εδώ οι νοστιμιές. Τα αφρένα είναι ένα είδος ψωμιού που παρασκευάζεται με προζύμι που προέρχεται από τον αφρό που βγάζουν τα βρασμένα ρεβίθια και από φύλλα δάφνης. Για να γλυκαθεί το τραπέζι, φτιάχνουν τις σαρμουσάδες, μία συνταγή που έχει ξεκινήσει από την Κέφαλο και μοιάζει με τον μπακλαβά.
Το νούμπουλο της Κέρκυρας είναι από τα πιο διάσημα αλλαντικά του νησιού, μοιάζει με το προσούτο και είναι κληρονομιά από τους Ενετούς. Το μυστικό της νοστιμιάς του είναι ότι μαρινάρεται με κόκκινο κρασί, μπαχαρικά και βότανα. Σερβίρεται μαζί με μποτσόνι, μια κανάτα δηλαδή με κόκκινο κρασί, δημιουργώντας έναν ιδιαίτερο γευστικό συνδυασμό.
Το μπουτίνο είναι το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων, που εκτός από την Κέρκυρα θα συναντήσεις και σε άλλα νησιά όπως την Κεφαλονιά και τα Κύθηρα, και είναι η ελληνική εκδοχή της πουτίγκας με βασικά συστατικά το μπαγιάτικο ψωμί και το σιμιγδάλι.
Οι καλύτερες εμπειρίες στα νησιά τα Χριστούγεννα
Αν βρεθείς στη Ρόδο με ντόπιους, το βράδυ των Χριστουγέννων θα είναι μακρύ. Επισκέπτονται τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους για ευχές και μετά όλους τους φίλους και συγγενείς που γιορτάζουν.
Στα Χανιά, στην περιοχή της Σπηλιάς, βρίσκεται το Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη. Εκεί την παραμονή των Χριστουγέννων θα παρακολουθήσεις την λειτουργία, και μια μοναδική αναπαράσταση της φάτνης. Πρόβατα, φωτιές, βοσκοί και ένας μυσταγωγικός φωτισμός, δημιουργούν μια αξέχαστη ατμόσφαιρα.
Και στην Κεφαλονιά έχουν την τιμητική τους οι πρεσβύτεροι συγγενείς όπου μαζεύουν στο σπίτι τους την υπόλοιπη οικογένεια. Σε αυτό το νησί θα κάνεις την πιο ευωδιαστή παραμονή Πρωτοχρονιάς. Το έθιμο στην Κεφαλονιά θέλει τους κατοίκους να βγαίνουν στους δρόμους λίγο πριν αλλάξει το έτος και να ραίνονται με κολόνια.
Πολλά νησιά έχουν διατηρήσει το έθιμο του στολισμένου καραβιού (αντί του δέντρου), και σε πολλές νησιώτικες πλατείες θα δεις μεγάλες βάρκες με στολίδια και φωτάκια. Η Χίος, ένα κατά κύριο λόγο ναυτικό νησί, συνεχίζει να τηρεί το παλαιό αυτό έθιμο, και το αναβιώνει με τα πρωτοχρονιάτικα καραβάκια. Ομάδες από διάφορες συνοικίες της πρωτεύουσας του νησιού κατασκευάζουν απομιμήσεις εμπορικών και πολεμικών πλοίων, φτιαγμένα με ιδιαίτερη αγάπη.
Στη Σύμη, η παράδοση θέλει τις νύφες να φτιάχνουν ένα καλάθι με γλυκίσματα, κρασί και κομμάτια κρέας για τις πεθερές τους, για να τους δείξουν την εκτίμησή τους. Μερικά από τα γλυκά που περιλαμβάνονται είναι τα πανιεράκια, που είναι μικρές τάρτες με γέμιση καρυδιού, οι κουραμπιέδες με σταχτόνερο, ο μπακλαβάς και οι κλασικές πάστες.
Αν δεν κατάφερες να κάνεις Πάσχα στην Κέρκυρα, τα Χριστούγεννα στο νησί δεν θα σε απογοητεύσουν…
Τα καντούνια γεμίζουν την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς από τις φιλαρμονικές που παίζουν τα κάλαντα. Μην παραξενευτείς αν ακούσεις διαφορετικούς στίχους από αυτούς που γνωρίζεις, μιας και βασίζονται στην διάλεκτο των Επτανήσων.
Το ταξίδι με πλοίο τα Χριστούγεννα θα σε βοηθήσει να μπεις σε γιορτινό κλίμα και να πάρεις την απόσταση που πρέπει από την καθημερινότητα. Χωρίς τον μαζικό τουρισμό, τα νησιά ξεδιπλώνουν τα έθιμά τους και οι κάτοικοι χαίρονται διπλά όταν βλέπουν επισκέπτες στον τόπο τους. Κλείσε εισιτήρια για Χριστούγεννα σε νησί με την Let’s Ferry και ζήσε αξέχαστες στιγμές!