ΤΑΞΙΔΙ
Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα: Το χωριό της Ρωσίας που «πιάνει» -72 βαθμούς Κελσίου!
Το ονομάζουν Oymyakon (ελληνικά θα το λέγαμε Οϊμιάκον). Είναι το απομακρυσμένο χωριό της Ρωσίας, κάπου χαμένο στο χάρτη της Σιβηρίας και θεωρείται – και είναι πιο σωστά – η πιο κρύα κατοικημένη περιοχή στη Γη.
Οι χειμερινές θερμοκρασίες στο Oymyakon, κατά μέσο όρο, φθάνουν στους -50 βαθμούς Κελσίου και δεν είναι λίγες οι φορές που ο υδράργυρος δεν έχει να πάει πιο κάτω…
Το Oymyakon απέχει δύο ημέρες οδικώς από τη Yakutsk, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας των Σάχα, που έχει τις χαμηλότερες χειμερινές θερμοκρασίες από οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο. Η Γιακούτσκ είναι η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου που είναι συνεχώς παγωμένη με θερμοκρασίες μόνιμα κάτω από το μηδεν!
Και επιστρέφουμε στο Oymyakon, που το όνομά του σημαίνει – κρατηθείτε – «ξεπαγωμένο νερό»… Κι αυτό το ειρωνικό όνομα – ας το πούμε έτσι – οφείλεται σε μια ιαματική πηγή που βρίσκεται κοντά στο χωριό και δεν παγώνει ποτέ, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα.
Πώς αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι το κρύο; Με «ρώσικο τσάι», δηλαδή με τη βότκα και με ζεστές σκέψεις…
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το Oymyakon μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα ακατάριπτο μέχρι σήμερα ρεκόρ: Στις 6 Φεβρουαρίου του 1924, ο μετεωρολογικός σταθμός στο τότε σοβιετικό χωριό κατέγραψε θερμοκρασία -71,2 βαθμούς Κελσίου – η πιο κρύα θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ επίσημα στο βόρειο ημισφαίριο! Η ίδια θερμοκρασία καταγράφηκε και τον Ιανουάριο του 1982!
Διαβάστε τώρα τι συμβαίνει κάτω από τέτοιες θερμοκρασίες.
1.Η χρήση γυαλιών οράσεως (και ηλίου φυσικά) σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να τα κάνει να κολλήσουν στο πρόσωπο του χρήστη. Υπερβολικά μύωπες και άλλοι με προβλήματα όρασης αποφεύγουν να κυκλοφορούν στο δρόμο!
2. Τα αυτοκίνητα πρέπει να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της νύχτας, διαφορετικά η βενζίνη, αλλά και τα εξαρτήματα μπορεί να παγώσουν. Κάποιοι χρησιμοποιούν θερμαινόμενα γκαράζ για τα αυτοκίνητά τους.
3. Τα περισσότερα σπίτια στο Oymyakon δεν έχουν εσωτερικές τουαλέτες. Είναι σχεδόν αδύνατο να τοποθετηθούν υδραυλικά μέσα στο μόνιμα παγωμένο έδαφος.
4. Αν κάποιος πεθάνει, οι συγγενείς έχουν τον πόνο τους, έχουν και τα προβλήματα της κηδείας: Το κρύο δυσκολεύει και το σκάψιμο των τάφων. Το έδαφος πρέπει να ζεσταθεί με σωρούς από κάρβουνα ώρες πριν από την ταφή!
5. Τα αεροπλάνα δεν μπορούν να πετάξουν στην περιοχή το χειμώνα.
6. Ο κίνδυνος για κρυοπαγήματα είναι μεγάλος μετά από ελάχιστα λεπτά στο κρύο.
7. Λόγω του παγωμένου εδάφους, δεν υπάρχουν καλλιέργειες. Ο πληθυσμός επιβιώνει κυρίως με κρέατα και ψάρια.
8. Εξαιρετικές λιχουδιές για τους κατοίκους της περιοχής είναι τα (κατεψυγμένα) ωμά ψάρια της Αρκτικής, ο λευκός σολομός και το (κατεψυγμένο) ωμό συκώτι αλόγου.
9. Στις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, οι κάτοικοι πρέπει να κρατούν το στόμα τους κλειστό, διαφορετικά το σάλιο παγώνει και τρυπάει σαν βελόνες τη στοματική κοιλότητα.
10. Πολλές φορές οι ντόπιοι βάζουν ειδικό λάδι στα βλέφαρά τους γιατί διαφορετικά κινδυνεύουν να παγώσουν και να μην μπορούν να ανοίξουν τα μάτια!
11. Τα υποδήματα από δέρμα τάρανδου, είναι τα μόνα που μπορούν να προστατεύσουν τα πόδια. Κρατούν τη θερμοκρασία του σώματος σε ασφαλή επίπεδα.
12. Το χειμώνα η μέρα δεν διαρκεί περισσότερο από τρεις ώρες, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ο ήλιος δεν δύει παρά για τρεις ώρες· δεν βραδιάζει καν!
13. Tο μοναδικό σχολείο του χωριού κλείνει μόνο όταν η θερμοκρασία πέσει στους -52 βαθμούς Kελσίου!
14. Κι όμως μια από τις κύριες πηγές εσόδων για τους κατοίκους του Oymyakon και της ευρύτερης περιοχής είναι ο τουρισμός (!) αφού κάθε χρόνο επισκέπτονται τον τόπο χιλιάδες λάτρεις της περιπέτειας για να κυνηγήσουν τάρανδους, να ψαρέψουν στις παγωμένες λίμνες και να κάνουν μπάνιο στις θερμές πηγές.
Να πούμε ότι από το Oymyakon υπάρχει δρόμος που οδηγεί στον αυτοκινητόδρομο Kolyma, γνωστό και ως «Ο δρόμος των οστών». Αυτός ο δρόμος κατασκευάστηκε από εργάτες των γκουλάγκ κατά τη διάρκεια της σταλινικής εποχής της ΕΣΣΔ. Εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν κατά την κατασκευή του. Ο Ιωσήφ Στάλιν είχε χρησιμοποιήσει τον τόπο αυτόν ως τόπο εξορίας αντιφρονούντων.
Το Oymyakon βρίσκεται στα βόρεια της Δημοκρατίας των Σαχά στην Ασιατική Ρωσία (Σιβηρία) κατά μήκος του ποταμού Ιντίγκιρκα, 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Τομτόρ, στην εθνική οδό Κόλιμα. Το Oymyakon έχει πληθυσμό περίπου 472 κατοίκους. Το χωριό είχε περίπου 2.500 κατοίκους, αλλά ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί σε λιγότερους από 500 το 2018. Το Oymyakon βρίσκεται στην βορειοανατολική Γιακουτία σε υψόμετρο 750 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στο Oymyakon κατασκευάστηκε αεροδρόμιο για την εναέρια διαδρομή Αλάσκας – Σιβηρίας, προκειμένου να μεταφερθούν αμερικανικές προμήθειες στο ανατολικό μέτωπο. Αυτά με την πιο κρύα κατοικημένη περιοχή της Γης.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα τρομάξετε ακούγοντας το πού κατρακύλησε ο υδράργυρος στο Κάτω Νευροκόπι ή αν τα χιόνια έφτασαν στην Πάρνηθα και μας απειλούν, θυμηθείτε το Oymyakon και στην Ελλάδα θα ‘ναι, σαν να κάθεστε πάνω σε μαγκάλι…
Πηγή: ethnos