ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Το «βαθύ λαρύγγι» του Facebook και οι αποκαλύψεις μια μέρα πριν το παγκόσμιο μπλακ άουτ
Παγκόσμιες αναταράξεις προκάλεσε το τεχνολογικό «μπλακ άουτ» που υπέστησαν για αρκετές ώρες οι πλατφόρμες του Facebook, του Instagram, του Messenger και του WhatsApp. Τα δημοφιλή social media έμειναν εκτός λειτουργίας για περίπου επτά ώρες -πριν επανέλθουν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης- προκαλώντας τεράστια οικονομική ζημιά στον Μαρκ Ζάκερμπεργκ ενώ τα σενάρια για το τι έχει συμβεί είχαν φουντώσει. Οι μηχανικοί λογισμικού της εταιρείας απέδωσαν σε ανακοίνωσή τους τη διακοπή της λειτουργίας των εφαρμογών σε «προβληματικές αλλαγές ρυθμίσεων» σε δρομολογητές και εξυπηρετητές τους, που έθεσαν εκτός λειτουργίας τα κέντρα δεδομένων τους.
Ωστόσο, οι περιπέτειες για τον τεχνολογικό γίγαντα είχαν ξεκινήσει μια μέρα νωρίτερα όταν η 37χρονη, Frances Haugen, πρώην υπάλληλος του facebook, μίλησε στο CBS και αποκάλυψε πως εκείνη βρίσκεται πίσω από τις διαρροές στον Τύπο που έβαζαν στο στόχαστρο πρακτικές του facebook, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία «έθετε τα κέρδη της πάνω από το κοινό καλό». Ειδικότερα, η Haugen μιλώντας στο 60 Minutes αποκάλυψε πως εκείνη διέρρευσε δεκάδες εσωτερικά έγγραφα στη Wall Street Journal, που αποτέλεσαν και αφορμή για νέα μεγάλη έρευνα των αμερικανικών Αρχών.
«Υπήρχαν συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ του τι ήταν καλό για το κοινό και τι ήταν καλό για το Facebook», δήλωσε η ίδια η πληροφοριοδότης συμπληρώνοντας ότι «το Facebook, ξανά και ξανά, επέλεξε να χρησιμοποιεί τον καλύτερο τρόπο για τα δικά του συμφέροντα, όπως να κερδίσει περισσότερα χρήματα». Στις αποκαλύψεις της όλο αυτό το διάστημα μέσω Wall Street Journal περιγράφει πως οι κανόνες της εταιρείας ευνοούν τις ελίτ, πως οι αλγόριθμοί του ενισχύουν τον διχασμό και πως τα καρτέλ ναρκωτικών χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του απροκάλυπτα. Ακόμη, αποκάλυψε έγγραφα που έδειχναν πως celebrities, πολιτικοί και υψηλά πρόσωπα είχαν τελείως διαφορετική αντιμετώπιση.
Σε άλλα δημοσιεύματα είχε υπογραμμιστεί η προσπάθεια του facebook να προσελκύσει νέους χρήστες καθώς δέχονταν μεγάλες πιέσεις από τις ανταγωνιστικές πλατφόρμες του Snapchat και του TikTok, αποκρύπτοντας στοιχεία που έδειχναν ότι η χρήση κυρίως του Instagram μπορούσε να είναι επιζήμια στην ψυχική υγεία των εφήβων και ειδικά των κοριτσιών, καθώς έρευνα έδειχνε πως ένα 30% των κοριτσιών αισθάνονταν άσχημα με το σώμα τους.
Οι καταγγελίες της εμπλέκουν το facebook και στις αμερικανικές εκλογές και ειδικότερα στην επίθεση στο Καπιτώλιο με την ίδια να ισχυρίζεται πως πριν την επίθεση είχε αλλάξει ο αλγόριθμος και δεν ήταν προτεραιότητα η ασφάλεια.
Τα παραπάνω έχουν προκαλέσει την παρέμβαση της αμερικανικής Γερουσίας ενώπιον της οποίας θα καταθέσει η Haugen η οποία αναμένεται να ζητήσει μεγαλύτερη εποπτεία. «Όσο το facebook λειτουργεί στο σκοτάδι και δεν λογοδοτεί σε κανέναν θα συνεχίσει να κάνει επιλογές ενάντια στο κοινό καλό» σημειώνει η ίδια.
(Πληροφορίες: Guardian)
Πηγή: ieidiseis