Βρειτε μας στα Social Media

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

4 εμβληματικοί ουρανοξύστες που «δεσπόζουν» στα Βαλκάνια | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

etem
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ουρανοξύστες. Αυτοί οι «γίγαντες» του αστικού τοπίου, που κάποτε στηρίζονταν στη δύναμη που τους προσέφερε ο χάλυβας, τα τελευταία χρόνια βασίζονται όλο και περισσότερο και σε ένα επιπλέον υλικό: το αλουμίνιο. 

Το αλουμίνιο έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή  υλικά μεταξύ κατασκευαστών, αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών, όχι μόνο επειδή καλύπτει συγκεκριμένα κριτήρια και χαρακτηριστικά απόδοσης, αλλά για μία ακόμα σημαντική του ιδιότητα, το βάρος του. 

Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο το αλουμίνιο χρησιμοποιείται σήμερα σε πολυώροφα κτίρια και ουρανοξύστες, καθώς εξαιτίας του μικρού του βάρους ελαχιστοποιεί τις αντισταθμίσεις, ενώ οι ανεξάντλητες τυπολογίες του προσφέρουν περισσότερο χώρο στον αρχιτέκτονα να πραγματοποιήσει το δημιουργικό του όραμα.

Μπορεί, λοιπόν, να μην είμαστε από τους τυχερούς που όταν σηκώνουμε τα μάτια μας ψηλά αντικρίζουμε ουρανοξύστες κάθε μορφής, αλλά μια αγάπη για τα συγκεκριμένα επιβλητικά οικοδομήματα την έχουμε.

Το δέος που σου προκαλεί η ιδιαιτερότητα της κατασκευής τους είναι δεδομένο, όπως δεδομένο είναι και το γεγονός πως στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή, τα Βαλκάνια, οι ουρανοξύστες κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην κατασκευαστική «πίτα».

Οι 4 εμβληματικοί ουρανοξύστες που «δεσπόζουν» στα Βαλκάνια

1. Πύργος των Αθηνών – το υψηλότερο κτίριο της Ελλάδας

Ο Πύργος Αθηνών είναι το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα. Έχει ύψος 103 μ. και 28 ορόφους. Θεμελιώθηκε το 1969 και περατώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1972.

 

Τα σχέδια ανατέθηκαν στον Ιωάννη Βικέλα, ο οποίος επέλεξε να δημιουργήσει ένα μινιμαλιστικό φουτουριστικό κτίριο με υαλοπετάσματα. Η ΕΤΕΜ προσέφερε εξατομικευμένες ειδικές λύσεις υαλοπετασμάτων για τις ανάγκες του έργου.

2. Capital Fort 2015 – Ουρανοξύστης 126 μέτρων, κτίριο γραφείων.

Το Capital Fort Business Center είναι ένα κτίριο γραφείων που πληροί τις προϋποθέσεις κλάσης Α. Ήταν ο πρώτος ουρανοξύστης στη Σόφια, ο οποίος είχε 27 ορόφους και επιφάνεια 80.000 τετραγωνικών μέτρων.

Το Capital Fort είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα της ΕΤΕΜ. Η μεγαλύτερη πρόκληση για την εταιρεία ήταν η ανάπτυξη της ειδικής για το έργο παραγγελίας αρθρωτού συστήματος προσόψεων E99. Εκτός από τη μοναδική πρόσοψη, η ΕΤΕΜ ήταν ο κύριος προμηθευτής των αεριζόμενων προσόψεων, των σκιάστρων ήλιου E66, των ENF φύλλων αλουμινίου και πολλών άλλων προϊόντων.

 

3. NV Tower 2021 – εμβληματικό κτίριο ύψους 106 μέτρων

Η αρχιτεκτονική κατασκευή του κτιρίου των 106 μέτρων απεικονίζει τις υπέροχες γεωμετρίες των φυσικών κρυστάλλων, με σκοπό  να δώσει μια μοναδική νότα στον ορίζοντα της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας.

Για την κατασκευή του περιβλήματος του φουτουριστικού NV Tower έχουν χρησιμοποιηθεί συστήματα αλουμινίου της ΕΤΕΜ, ενώ οι βασικοί όγκοι επενδύονται  με το υαλοπέτασμα Ε99. Το σύστημα συνδυάζεται επιτυχώς με άλλα προϊόντα από την γκάμα της ΕΤΕΜ: σύστημα υαλοπετασμάτων E85, λύση για παράθυρο αερισμού E68VV, σύστημα προστασίας από τον ήλιο E66, σύγχρονες λύσεις για κύριες εισόδους κτιρίων  E75FD, καθώς και συστήματα αεριζόμενων προσόψεων Ε97.

4. Sky Fort – ο υψηλότερος ουρανοξύστης στα Βαλκάνια 202 μέτρων (2022)

Με τις εργασίες να ολοκληρώνονται το 2022 ο υψηλότερος ουρανοξύστης των Βαλκανίων θα έχει συνολικό ύψος 202 μέτρων.

Η αρχιτεκτονική του κτιρίου είναι δυναμική και αντιπροσωπεύει την τεχνολογική πρόοδο του 21ου αιώνα. Το Sky Fort θα προσφέρει χώρους γραφείου με μοναδική θέα στη Σόφια και εστιατόριο.

Για τις ανάγκες του έργου επιλέχθηκε το σύστημα υαλοπετασμάτων Ε99 της ΕΤΕΜ, το οποίο είναι σύμφωνο με αυστηρά πρότυπα δομικής ευστάθειας και εξοικονόμησης ενέργειας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ