ΥΓΕΙΑ
Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Τα συμπτώματα SOS
Τον παράγοντα που ευθύνεται για την έξαρση περιστατικών οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, η οποία έχει καταγραφεί το τελευταίο διάστημα σε αρκετές χώρες ανά τον κόσμο, αναζητούν μετ’ επιτάσεως ειδικοί επιστήμονες και αρχές δημόσιας υγείας. Εως την Τετάρτη είχαν εντοπιστεί περίπου 200 περιστατικά αδιευκρίνιστης αιτιολογίας –περισσότερα από τα μισά στο Ηνωμένο Βασίλειο– σε άτομα κάτω των 16 ετών και κυρίως σε παιδιά τριών έως πέντε ετών. Στο 77% όσων έχουν μελετηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει απομονωθεί ένας κοινός αδενοϊός.
«Ακόμα δεν γνωρίζουμε εάν ο ιός αυτός έχει αιτιολογική συσχέτιση με τα περιστατικά. Το ότι έχει εντοπιστεί σε περισσότερα από τα μισά περιστατικά στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα σοβαρό στοιχείο, αλλά δεν είναι απόδειξη», τονίζει στην «Κ» η παιδίατρος λοιμωξιολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ στην Α΄ Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», Αθανασία Λουρίδα. Σύμφωνα με την ίδια, η ηπατίτιδα είναι εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή των αδενοϊών. «Και αυτό είναι που προβληματίζει. Ενδεχομένως να πρόκειται για διαφορετικό στέλεχος του ιού με πιο λοιμογόνο δύναμη. Μπορεί να υπάρχουν άλλοι παράγοντες που να επηρεάζονται από το γενετικό υπόβαθρο των παιδιών και να οδηγούν σε ηπατίτιδα».
Τα συμπτώματα είναι έμετοι, διάρροιες, πόνος στην κοιλιά, τα οποία εκδηλώνονται και σε γαστρεντερικές ιώσεις. Oπως τονίζει η κ. Λουρίδα, «αυτό που θα πρέπει να ανησυχήσει ιδιαίτερα τους γονείς είναι εάν τα συμπτώματα αυτά συνοδεύονται με κόπωση, εάν το παιδί έχει σκουρόχρωμα ούρα –στο χρώμα του κονιάκ ή της coca-cola–, αποχρωματισμένα κόπρανα και υποκίτρινη χροιά στον επιπεφυκότα του ματιού. Οι παιδίατροι είναι ενήμεροι για την ηπατίτιδα. Η αντιμετώπιση είναι συμπτωματική της φλεγμονής του ήπατος και υποστηρικτική. Πολλά υγρά ζαχαρούχα, δίαιτα με τρόφιμα χωρίς λίπος. Ειδικά φάρμακα δεν υπάρχουν».
Και στη χώρα μας οι Αρχές είναι σε εγρήγορση για τον εντοπισμό ενδεχόμενων περιστατικών οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας. «Από τη στιγμή που έχει απομονωθεί σε τουλάχιστον 14 χώρες, είναι πολύ πιθανό να έχουμε και στην Ελλάδα κρούσματα», επισημαίνει η κ. Λουρίδα και τονίζει «ας ελπίσουμε ότι δεν θα δούμε μεγάλη αύξηση του φαινομένου. Είναι ενθαρρυντικό που δεν έχουμε χιλιάδες περιστατικά ανά τον κόσμο. Είμαστε σε αναμονή και βλέπουμε».
Πηγή: kathimerini