ΚΡΉΤΗ
Χάος επικρατεί με τη διαχείριση των παραλιών της Κρήτης
Αν και εφόσον ισχύσουν όσα ακούγονται τότε και οι τουριστικοί Δήμοι του νησιού θα δουν τα έσοδα τους να μειώνονται δραστικά, την ώρα που εκφράζονται φόβοι για τον γενικότερο έλεγχο των παραλιών.
Ήδη οι προθέσεις της κυβέρνησης έχουν γίνει γνωστές και έχουν προκληθεί αντιδράσεις σε πανελλήνιο επίπεδο.
Στην εξέλιξη αυτή, έχει παίξει ρόλο απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που εμμέσως πλην σαφώς κατηγορεί του δήμους για προσβολή περιβάλλοντος, με τον τρόπο που αξιοποιούν τις παραλίες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Επένδυση» το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στη σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Όπως αναφέρει το θέμα της αφαίρεσης της αρμοδιότητας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση απασχόλησε την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, καθώς πολλοί δήμοι της χώρας χάνουν πολλά εκατομμύρια ευρώ από τη μίσθωση των παραλιών, ενώ η ΚΕΔΕ εκτιμά ότι είναι λάθος από την πλευρά της κυβέρνησης να αφαιρεί μια τόσο σημαντική αρμοδιότητα από τους δήμους, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για τον «Καλλικράτη».
Το υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του, δηλώνει αμετακίνητο από τη θέση του και σε συζητήσεις που έχει κάνει με την ΚΕΔΕ δηλώνει ότι στις 30 Απριλίου, οπότε τελειώνει η παράταση που είχε δοθεί, επειδή δεν είχε καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ, η εκμετάλλευση των παραλιών περνά στη δικαιοδοσία του.
Ειδικότερα την εκμετάλλευση των παραλιών αναλαμβάνουν τα κατά τόπους παραρτήματα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, τα οποία εδρεύουν σχεδόν σε κάθε ΔΟΥ της χώρας.
Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου θα αναλάβει να κάνει τους διαγωνισμούς για τη μίσθωση των παραλιών σε ιδιώτες και να εισπράττει τα μίσθια.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όσα συμβόλαια με τους δήμους είναι σε ισχύ και προέρχονται από δημοπρατήσεις θα ισχύουν μέχρι το πέρας τους.
Όσα συμβόλαια, όμως, έχουν συνταχθεί με συμφωνίες παραχώρησης μεταξύ δήμων και ιδιωτών θα ακυρωθούν και θα γίνει διαγωνισμός για την παραλία.
Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών, επειδή οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για την καθαριότητα των παραλιών αλλά και για τους ναυαγοσώστες, που προσλαμβάνονται κάθε καλοκαίρι ως εποχικοί, έχει αποφασίσει να αποδίδει το 30% του μισθώματος στους κατά τόπους δήμους για την κάλυψη των συγκεκριμένων δαπανών.
Το πρόβλημα για τους δήμους, που ασκούν αυτήν την αρμοδιότητα από το 2001, ξεκίνησε το 2015, όταν το ΣτΕ ακύρωσε υπουργική απόφαση για τη χρήση του αιγιαλού από αυτούς, «ξηλώνοντας» στην ουσία όλο το προηγούμενο καθεστώς. Μάλιστα, στην απόφασή του το ΣτΕ κατακεραυνώνει τους δημάρχους για τον τρόπο με τον οποίον μέχρι τώρα αξιοποιούσαν τις παραλίες, κάνοντας λόγο για «προσβολή του περιβάλλοντος».
Η αλήθεια είναι ότι πολλοί δήμαρχοι, στο βωμό του κέρδους, έχουν αφήσει επιχειρηματίες να λειτουργούν ασύδοτα στις παραλίες, καταστρέφοντας με αυτό τον τρόπο το περιβάλλον.
Πηγή: creteplus