ΚΡΉΤΗ
“Στον γνήσιο λαϊκό πολιτισμό βρίσκω τον εαυτό μου”, εξομολογείται η Μαρία Τσαγκαράκη | ΦΩΤΟ
Τι λέει για την παράδοση, την Κρήτη, τον εαυτό της και το μέλλον …
Συνέντευξη στην Πηνελόπη Μασσούρη
Ενώ η Μαρία Τσαγκαράκη ετοιμάζεται για τον επικείμενο γάμο της με τον γνωστό Λυράρη Αχιλλέα Δραμουντάνη και να πρωταγωνιστήσει σε μια ξένη ταινία αμερικανικής παραγωγής, μιλά για την αξία της παράδοσης που είναι και η αιτία της προσωπικής της εξέλιξης.
1.Το έργο του λαϊκού πολιτισμού είναι ομαδικό;
H παράδοση μας είναι σαν ένα μεγάλο ποτάμι που δέχεται το νερό από πηγές,ρυάκια και στο τέλος αγκαλιάζει ένα τεράστιο ωκεανό.Διαθέτουμε σαν Κρητικοί,περισσότερο από άλλους μια συλλογική συνείδηση που αναπτύσσεται, ρέει και έχει ως τελικό αποδέκτη να ενεργοποιεί τη δημιουργικότητα και τη φαντασία μας,ισχυροποιώντας νέους δεσμούς μεταξύ μας.
2 .Υποστηρίζεις ότι είναι η παράδοση μια πυξίδα, που προσανατολίζει τους επόμενους σηματοδοτώντας τη μελλοντικη μας πορεία;
Εννοείται πως ναι. Η δική μου αντίληψη είναι ότι δεν λειτουργεί ως θεσμός καταπίεσης η προσδιορισμού κανόνων που καθηλώνουν την εξέλιξη αλλά ως θεσμός σταθερότητας, αγάπης, αλληλοϋποστήριξης και δημοκρατικής διαδικασίας.Εκφράζει κοινές αντιλήψεις και περνάει στη χρήση των πολλών, που το προσαρμόζουν στο κοινό αίσθημα. Πρόκειται για ένα χημικό εργαστήρι…
3.Πως επαναπροσδιοριζεσαι μετά από μικρές απουσίες λόγω δουλειάς;
Kάθε φορά αναζητώ αυτό στις ρίζες μας. Στο λαϊκό πολιτισμό, η ποίηση, οι τέχνες, η σοφία δεν είναι προνόμιο λίγων , αλλά κατόρθωμα και κτήμα όλων.Η λαϊκή παράδοση και ο γνήσιος λαϊκός πολιτισμός αποτελεί τη μεγάλη δεξαμενή της ποιότητας. Εκεί βρίσκω κάθε φορά τον εαυτό μου.
4. Ποια είναι τα στοιχεία που συνδέουν με το φυσικό χώρο, την ιστορική μοίρα του Κρητικού;
Αυτό που εγώ αισθάνομαι είναι ότι αυτά είναι η πολύτιμη περιουσία μας,αυτό που κληρονομήσαμε από τους παππούδες μας και πρέπει να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας . Όσο πιο αληθινά, φυσικά και γνήσια μπορούμε. Για να ανακαλύψουν κι εκείνα με τη σειρά τους την ποιότητα σ’ έναν κόσμο αλλοτριωμένο πολιτισμικά, σε μια κοινωνία που αναζητάει ένα νέο στίγμα.
5. Η Τεχνολογία αλλάζει πλέον τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν οι άνθρωποι μεταξύ τους;
Επιβάλλεται να είμαστε ανοικτοί …έχοντας την δίκη μας άποψη. Αν δεν αντιληφθούμε αυτές τις αλλαγές, θα μείνουμε στο περιθώριο. Εκείνοι που δεν μπορούν να τις συλλάβουν, θα τις βιώσουν καθυστερημένα ή αρνητικά. Οι υποψιασμένοι θα τις ζήσουν και κυρίως, θα τις συνδιαμορφώσουν αντλώντας από τον πλούτο της λαϊκής παράδοσης. Γιατί μόνο το παρελθόν μπορεί να μας δείξει το μέλλον.
6.Στον λαϊκό πολιτισμό, η ποίηση, οι τέχνες, η σοφία δεν είναι προνόμιο λίγων,αλλά κατόρθωμα και κτήμα όλων;
Nαι το πιστεύω αυτό. Η παράδοση προϋποθέτει ερείπια και μέσα στα ερείπια προσπαθούμε σήμερα να ξαναβρούμε τις ρίζες μας να αντλήσουμε από τη μεγάλη δεξαμενή της λαϊκής παράδοσης και να φρεσκάρουμε το χρώμα στις ελληνικές ψηφίδες που συναπαρτίζουν το πολύχρωμα μωσαϊκό της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας.Γιατί μέσα σ΄ αυτό το μωσαϊκό είναι ανάγκη κάθε ψηφίδα να διατηρήσει το χρώμα της. Αυτη η καθολικότητα η ανεξάρτητη από την κοινωνική τάξη είναι συναρπαστική!
7. Δέχεσαι τη παράδοση που αφορά τη συμπεριφορά μιας ομάδας ανθρώπων που αποκτά μαζικό χαρακτήρα και επαναληψιμότητα;
Αυτό είναι το φαίνεσθαι, εγώ την βιώνω πολύ διαφορετικά. Απαιτείται απαραιτήτως να έχει στον πυρήνα της τις ανθρώπινες σχέσεις. Να τις τονώνει, να τις ζωντανεύει και να τις ποτίζει με το κορυφαίο superfood των παλαιών και των καινούριων καιρών.: Το συναίσθημα… και σαν Κρητικοί το έχουμε πολύ και ανόθευτο . Άλλα και ο τρόπος ζωής μας είναι περιβεβλημένος με αναρίθμητες παραδόσεις που αφορούν τη γαστρονομία,τις τέχνες, την αισθητική.
8. Μέσα σε μια κοινωνία παγκοσμιοποίησης ποια νομίζεις πρέπει να είναι η στάση μας;
Η παράδοση χτίζεται κάθε μέρα από τον καθένα μας. Κάθε οικογένεια, κάθε ομάδα, κάθε τόπος πλάθει τους συμβολισμούς που τους δίνουν στο χρόνο ταυτότητα και ψυχή.
9.Η παράδοση δηλαδή είναι συμπυκνωμένος χρόνος που αποκρυσταλλώθηκε;
Προφανώς,αλλά δεν θα μείνει για πάντα έτσι. Είναι οι άνθρωποι πάλι που θα συνεχίζουν να διαμορφώνουν το τελικό σχήμα ,που δεν θα είναι ποτέ τελικό. Σωστό είναι να δώσουμε στο παρελθόν μια θέση δημιουργική για να μην πιέζει το ρόλο του ζητιάνου στη σύγχρονη ζωή. Χρειάζεται μια αναδιαπαιδαγώγηση με τις πραγματικές λαϊκές αξίες.
10.Εκτός από μοντέλο και ηθοποιός πρόσφατα, είσαι και φιλόλογος. Πες μας πόσο μεγάλο μερίδιο της ευθύνης πέφτει στην παιδεία;
Στα σχολεία πρέπει να ξεκινήσει μια νέα σταυροφορία για τη διάσωση και την διάδοση του λαϊκού πολιτισμού. Να γνωρίσουν τα νέα παιδιά την παράδοσή μας,να βιώσουν τα στοιχεία της, να τα κατανοήσουν και να τ’ αγαπήσουν. Να ξανασυναντήσουμε τις δημιουργίες με τη γοητεία του μύθου,το παλιό μεράκι, τη διάθεση του λαϊκού τεχνίτη, τα όνειρα της φαντασίας μας
Πηγή: cretalive.gr