Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Γνωστός σεισμολόγος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μεγάλο σεισμό στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τον μύθο που θέλουμε να μας καθησυχάζει, ότι δηλαδή οι πολλοί μικροί σεισμοί εκτονώνουν τη σεισμική δραστηριότητα και “ξορκίζουν” ένα μεγάλο, καταρρίπτει ο γνωστός σεισμολόγος δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”.

Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πρόεδρος του Συστήματος της UNESCO για Προειδοποίηση για Τσουνάμι στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο, μιλάει για τα τρωτά σημεία της Κρήτης, για το μείζον θέμα της πρόγνωσης των σεισμών, την πολιτική προστασία, την απειλή από τσουνάμι, αλλά και για το όραμά του για την Ευρώπη, ως υποψήφιος του Ποταμιού στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

* Η Κρήτη είναι στο “μάτι του κυκλώνα” για πολλούς λόγους. Ηφαίστειο Σαντορίνης, ηφαίστειο Νισύρου και βεβαίως Εγκέλαδος είναι μερικά μόνο από τα ονόματα του εφιάλτη. Ποιο είναι το τρωτό μας σημείο ως νησί και ποιο το ισχυρό μας;

«Πράγματι, η Κρήτη περιτριγυρίζεται από πολλές πηγές γεωδυναμικών κινδύνων. Πρώτα είναι οι εστίες μεγάλων σεισμών, για παράδειγμα του 365 μ.Χ. στα δυτικά και του 1303 στα ανατολικά, οι οποίοι, εκτός από τις σεισμικές καταστροφές, προκάλεσαν και μεγάλα τσουνάμι που συμπλήρωσαν την καταστροφή. Έπειτα είναι τα ενεργά ηφαίστεια στο τόξο του Νοτίου Αιγαίου, κυρίως της Σαντορίνης και λιγότερο της Νισύρου και των Μεθάνων. Αυτές οι πηγές κινδύνων αποτελούν το τρωτό σημείο, αν δεν υπάρξει μέριμνα για προετοιμασία, πρόληψη, σχεδιασμός και ετοιμότητα. Αν αυτά τα στοιχεία αναπτυχθούν, τότε θα αποτελέσουν το ισχυρό σημείο, τότε η άμυνα του νησιού θα είναι σημαντικά ενισχυμένη».

* Αν ζούσατε σε μια πόλη όπως το Ηράκλειο, η οποία έχει “μαστιγωθεί” ανελέητα ως άναρχη και άρα επικίνδυνη, τι θα περιελάμβανε η λίστα των άμεσων ενεργειών αυτοπροστασίας σας για το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού ή ενός παλιρροϊκού κύματος;

«Ίσως φανεί παράξενο, αλλά η προετοιμασία ενός απλού ατομικού ή οικογενειακού σχεδίου είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στον χώρο κατοικίας και εργασίας θα φρόντιζα να έχω ένα τσαντάκι με λίγα χρήσιμα αντικείμενα σε περίπτωση σεισμού, όπως ένα ραδιοφωνάκι, ένα φακό και άλλα χρειώδη, π.χ. φάρμακα που χρειάζομαι. Θα εύρισκα από πριν έναν ανοιχτό χώρο ώστε να καταφύγω σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, παίρνοντας μαζί μου τα αντικείμενα αυτά. Και βέβαια θα είχα προσυνεννοηθεί με τα μέλη της οικογένειάς μου να κάνουν το ίδιο και να συναντηθούμε στον ίδιο χώρο. Στα παιδιά, όμως, θα έλεγα ότι, αν ο σεισμός τα βρει στο σχολείο, να παραμείνουν στο προαύλιο του σχολείου μέχρι να πάω να τα πάρω. Αυτά είναι απλές οδηγίες, που όμως μειώνουν τους κινδύνους. Και βέβαια, ποτέ μετά από ισχυρό σεισμό δε συγκεντρωνόμαστε στην παράκτια ζώνη. Απεναντίας, απομακρυνόμαστε από αυτήν προς τα ενδότερα όσο το δυνατόν συντομότερα, γιατί ενδέχεται να προκληθεί τσουνάμι».

Διαβάστε περισσότερα στο neakriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ