Ρέθυμνο
Ρέθυμνο: Ένα μνημείο στην καρδιά της πόλης που περιμένει και περιμένει και περιμένει…
Ένα μνημείο που είναι ένα πραγματικό στολίδι στην νότια άκρη του κέντρου της πόλης του Ρεθύμνου στα όρια με τη συνοικία του Μασταμπά.
Το Τζαμί του Βελί Πασά, έχει γνωρίσει και καλύτερες μέρες…
Γράφει ο «Ρεθεμνιώτης» για το Daynight.gr
Βρίσκεται στην πλατεία Αγγέλου και Νίκης Γουλανδρή χάρη στους οποίους ο χώρος έγινε μια απόπειρα να στεγάσει τον βοτανικό, γεωλογικό και παλαιοντολογικό πλούτο της Κρήτης.
Σήμερα, λειτουργεί το Παλαιοντολογικό Μουσείο στο εν λόγω μνημείο, όμως φαίνεται ο χώρος να μην αξιοποιείται και να μην αποδίδεται στην κοινωνία στον βαθμό που θα μπορούσε να σταθεί αυτό εφικτό.
Όπως η οικογένεια Γουλανδρή αγάπησε το Ρέθυμνο και οραματίστηκε το μνημείο να γίνει φάρος της Κρητικής φύσης, έτσι και πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να ευοδώσουμε το εγχείρημα με τον καλύτερο τρόπο.
Αντίστοιχα, και για την τεράστια δωρεά απολιθωμάτων του Πασχάλη Ζησίου που επίσης έχει αγαπήσει το Ρέθυμνο, θα πρέπει να καταρτιστεί ένα σχέδιο για μια ολιστική προσέγγιση του θέματος για την καλύτερη αξιοποίηση των θησαυρών αυτών.
Μην ξεχνάμε εξάλλου και την πρόταση για μουσείο καιρού στο Ρέθυμνο, από τον Ρεθυμνιώτη Κώστα Λαγουβάρδο, διευθυντή ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, όπως και το πόσο σημαντικό είναι για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και των τριών βαθμίδων που λειτουργούν στο Ρέθυμνο, να λειτουργήσουν αυτοί οι χώροι. Πρόκειται για πρωτοβουλίες που χαίρουν της εκτίμησης και του δημάρχου Γιώργου Μαρινάκη, που έχει αγκαλιάσει τα εγχειρήματα και διερευνά εναλλακτικούς τρόπους ευόδωσής τους.
Είναι θλιβερό να είναι το μνημείο κλειδωμένο κατά την μεγαλύτερη διάρκεια της βδομάδας. Γιατί να μην προσληφθεί προσωπικό, να γίνουν φυτεύσεις και περιποίηση του χώρου, ώστε να λειτουργεί ως πάρκο που θα υποδέχεται καθημερινά μικρούς και μεγάλους για να περνούν εποικοδομητικά και με ηρεμία τον χρόνο τους με σεβασμό στο μνημείο με τους 9 τρούλους, τα 13 συνεχόμενα κελιά, το «Ηγουμενείο» και τον πολλά υποσχόμενο περιβάλλοντα χώρο;
Χρειάζεται μια μελέτη για τον τρόπο που θα μπορούσαν όλοι οι χώροι του μνημείου να φιλοξενήσουν περισσότερες ήπιες δραστηριότητες με στόχο την βέλτιστη λειτουργία του.
Κάθε φορά που ο χώρος φιλοξενεί επιστημονικές και πολιτιστικές δράσεις σπεύδει μαζικά το κοινό και χαίρεται τον ιδιαίτερο αυτό χώρο. Είναι μια ήσυχη γωνιά στην καρδιά της πόλης που είναι κρίμα να αφήνεται έτσι αναξιοποίητη, ενώ έχει τόσες προοπτικές.