Ρέθυμνο
Το χωριό του Ρεθύμνου με τα περισσότερα γλυπτά μνημεία στη Ελλάδα!
Ίσως είναι το χωριό με τα περισσότερα γλυπτά μνημεία στην Ελλάδα αναλογικά με το πληθυσμό του .
Πρόκειται για το χωριό Γερακάρι Αμαρίου που ύστερα από μια γρήγορη βόλτα , μετρήσαμε 7 γλυπτά μνημεία (προτομές , αγάλματα , στήλες και ηρώα)στις πλατείες και τους δρόμους του χωριού.
Στο πάνω χωριό υπάρχει μνημείο με τους εκτελεσθέντες της Γερμανικής κατοχής τον Αύγουστο του 1944 ,
ενώ λίγο παραπάνω υπάρχει το άγαλμα του αγωνιστή επί τουρκοκρατίας Ταταράκη Γιάννη ή Ταταρογιάννη που έγινε με δαπάνη του ιερέα Ταταράκη Εμμανουήλ από το γλύπτη Γεωργιλάκη.
Ακόμα πιο πάνω υπάρχει στήλη με το παλιό καμπαναριό δίπλα , που θυμίζει και πάλι τις θηριωδίες των Ναζί «Τούτο το καμπαναριό ιερό απομεινάρι του παλαι ποτέ δίθολου Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου και Αγίου Χαραλάμπους είναι βουβή μαρτυρία των ανοσιουργημάτων που διέπραξαν οι φασίστες στις 22 Αυγούστου του 44 στο Γερακάρι και στα άλλα χωριά του Κέντρους , με μέριμνα της ενορίας και του Πολιτιστικού συλλόγου του χωριού.
Πίσω από τα γραφεία της πρώην κοινότητας ,υπάχει μνημείο με τα ονόματα των 54 εκτελεσθέντων από τα στρατεύματα της κατοχής με δαπάνη των οικογενειών των εκτελεσθέντων «….για να μείνει άσβηστη η μνήμη τους στο πέρασμα του χρόνου». Όπως αναγράφεται.
Δίπλα ακριβώς στην κεντρική πλατεία υπάρχει Ηρώο με γυναικεία μορφή και τα ονόματα των εκτελεσθέντων ,
ενώ ακριβώς δίπλα υπάρχει προτομή του Κουτελιδάκη Σταύρου το οποίο έγινε από την πρώην κοινότητα τιμής ένεκεν για τους 5 του γιούς που « …έπεσαν στους πολέμους της Μικράς Ασίας , Αλβανίας και Γερμανική κατοχή …» με την επισήμανση «…και άλλους τόσους νάχα θα τους χαλάλιζα για την πατρίδα»
Τέλος στην είσοδο του γηροκομείου Γενεράλη υπάρχει η προτομή του Μανόλη Γενεράλη , φιλόλογου , Γενικού επιθεωρητού Κρήτης , συνεργάτη της μεγάλης Ελληνικής εγκυκλοπαίδειας κ.α