Ρέθυμνο
Συγκινεί το μήνυμα του π. Ανδρέα Κεφαλογιάννη από τα Ανώγεια για το Πάσχα
Το δικό του συγκινητικό μήνυμα για το φετινό Πάσχα έδωσε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πατήρ Ανδρέας Κεφαλογιάννης.
Ο ιερέας των Ανωγείων μίλησε για τα ήθη και τα έθιμα στην περιοχή λέγοντας πως μετά από δύο χρόνια ο κόσμος θα μπορεί να ακολουθήσει τα πιστεύω του, την αγάπη στο Χριστό και να συμμετέχει όλη η οικογένεια στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας.
«Έχουμε πολλά μοναδικά έθιμα την Μ. Εβδομάδα, που δεν γίνονται πουθενά αλλού» τόνισε, προσθέτοντας πως: «Σε όλη την Ελλάδα λένε ότι καίνε τον Ιούδα, εμείς δεν λέμε αυτό, εμείς καίμε τον Αρφανό, είναι αρχαιολογική λέξη, η φωτιά που φαίνεται από μακριά και έχει δύο έννοιες. Τη βραδιά που λέει ο παπάς το Χριστός Ανέστη, η ενορία και τα κοπέλια που μαζεύουν τα αρφανόξυλα, δίνουν φωτιά. Τις παλαιότερες εποχές που οι βοσκοί ήταν στα όρη συμμετείχαν και αυτοί νοερά, στο Χριστός Ανέστη».
Μάλιστα, ανέφερε πως στα Ανώγεια υπάρχουν 4 Ενορίες που στολίζουν τον επιτάφιο αλλά μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στο στόλισμα του Σταυρού! «Βλέπουμε κομψοτεχνήματα, για το στόλισμα του Σταυρού δεν μπορώ να πω πολλά φέτος, αλλά η Ενορία του Αγίου Γεωργίου θα πρωτοτυπήσει για ακόμη μια φορά. Θα δείξει ότι δένει το παρελθόν με το παρόν και προχωράμε για το μέλλον».
Άλλη μια ιδιαιτερότητα είναι ότι τη Μεγάλη Παρασκευή που ξεκινάει η περιφορά του επιταφίου, τα νέα ζευγάρια έχουν πει στον παπά να βάλει το Σταυρό μέσα στο σπίτι. Σταματάει η περιφορά και πάντα τον Σταυρό τον σηκώνει ένας φαντάρος και πηγαίνουν στο σπίτι της γυναίκας, το σπίτι προετοιμάζεται όλη την Σαρακοστή, τη βραδιά που περιμένει το Σταυρό, έχει ανοιχτές τις πόρτες και τα παράθυρα και τα φώτα όλα ανοιχτά. Μπαίνει ο Σταυρός και γίνεται μια δέηση υπέρ υγείας και η γυναίκα κρεμάει ένα προικιό στο Σταυρό. Πρόκειται για ένα έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο.
Κλείνοντας, ο παπά-Ανδρέας έστειλε το δικό του μήνυμα λέγοντας πως σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει όλος ο πλανήτης, μέρες που ο πόνος, η θλίψη, η βία και η ανασφάλεια έχουν γιγαντωθεί, οι άνθρωποι δεν έχουν αντιληφθεί ότι στο φόβο αυτό, υπάρχει μια απάντηση που έχει δύο λέξεις. «Μόνο Χριστός Ανέστη! Αυτές τις λέξεις, η δύναμη αυτή υπερισχύει και πρέπει να την αρπάξουμε από τα μαλλιά και να την κάνουμε δική μας, είναι λόγια πραγματικά αλλά είναι τρανή απόδειξη αυτό που λέμε με την εκκλησία μας, τα πάντα με την ανάσταση του Χριστού, έχουν γεμίσει με φως και χαρά. Από εκεί να αντλήσουμε την πίστη μας, να το κάνουμε προσευχή να το κάνουμε ευχή!».