Ρέθυμνο
Ρέθυμνο: Για μία ακόμη χρονιά οι εθελοντές έκαναν… κουκλί το παραλιακό μέτωπο! | ΦΩΤΟ
Μια ακόμη χρονιά συνεχίζονται οι εθελοντικές δράσεις για την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου του λιμανιού στο Ρέθυμνο. Η ιδέα για φύτευση λουλουδιών διαφόρων ποικιλιών ευδοκίμησε και πλέον συνεχίζονται οι εργασίες για την επέκτασή της.
Ο Γιώργος Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου, επισκέφθηκε την έναρξη των εργασιών και ανέφερε ότι: “Καταρχήν, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Μιχάλη Κουμνά και όλους τους ανθρώπους που τον βοηθούν να υλοποιήσει την εξαιρετική ιδέα που πρότεινε στο διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο και σε συνεργασία μαζί τους, δημιουργήθηκε ένα όμορφο αποτέλεσμα.
Το πράσινο λείπει από τη ζωή μας, έτσι η πρωτοβουλία αυτή είναι μια ωραία μίξη με φυτά που ανατροφοδοτούνται και κάθε χρόνο θα έχουμε ολοένα και περισσότερα όμορφα παρτέρια στην παραλία. Ο σχεδιασμός φέτος συμπεριλαμβάνει σε ένα κομμάτι του και κρινάκι του Μίνωα, από το οποίο έχει βρει ο Μιχάλης Κουμνάς τον σπόρο και με αυτό τον τρόπο θα αναδειχθεί ακόμη περισσότερο το παραλιακό μέτωπο του λιμανιού. Το Ρέθυμνο έχει την ευτυχία να έχει πολλούς εθελοντές που βοηθούν όσο μπορούν στα κοινά και θέλω να τους ευχαριστήσω. Εύχομαι να υπάρξουν πολλοί άξιοι μιμητές σε ό,τι γίνεται στην πόλη και τον τόπο μας.”
Η Ρένα Κουτσαλεδάκη, πρόεδρος του διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές, αλλά και τη συμβολή του Πανεπιστημίου Κρήτης για τη στήριξη σε αυτή την προσπάθεια, ενώ η Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, τόνισε ότι το παρόν έδωσε σε αυτή τη δράση, λόγω της αγάπης της για το Ρέθυμνο και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: “Θαυμάζω το αποτέλεσμα, χαίρομαι να βλέπω τα ανθισμένα παρτέρια”.
Λόγω του έντονου προβλήματος λειψυδρίας που υπάρχει φέτος στην Κρήτη, ο Γιώργος Μαρινάκης, ανέφερε ότι: “Ενόψει της λειψυδρίας, καλό θα ήταν να φυτεύουμε λιγότερο απαιτητικά φυτά σε νερό, αφού την βροχή ο άνθρωπος δεν μπορεί να την ελέγξει, όμως την κατανάλωση σε νερό, μπορεί. Αυτό που με ευχαριστεί ιδιαίτερα, είναι ότι ο Μιχάλης Κουμνάς, ονειρεύεται συνεχώς μια όμορφη πόλη με ιδέες που δεν σταματούν. Άλλωστε, η παρουσία του είναι αρκετά έντονη και στο Δημοτικό Κήπο, ενώ δεν λείπουν κι άλλες δράσεις σε δημόσιους χώρους”
Ο Μιχάλης Κουμνάς, επικεφαλής των εθελοντών, μού έδωσε κάποιες πληροφορίες για τα σχέδια που έχουν και τους φόβους που υπήρχαν από το διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο και τον ίδιο: “Η φύτευση που θα γίνει, αποτελείται από φυτά κήπου και ντόπια, τα οποία δεν είναι απαιτητικά σε νερό, λόγω της λειψυδρίας που υπάρχει. Συνεχίζουμε την προσπάθεια έπειτα από την περσινή επιτυχία, διότι οι συμπολίτες μας, παρατηρήσαμε ότι σεβάστηκαν, οικειοποιήθηκαν, αλλά και υιοθέτησαν τη φύτευση αυτή και αυτός είναι ο βασικός λόγος που επιβίωσε το παρτέρι. Αυτό που φοβηθήκαμε ήταν το αν θα σεβαστούν τα φυτά, διότι δεν παύει τα ανθοφόρα φυτά που επιλέξαμε να είναι αρκετά ευαίσθητα λουλούδια. Τελικά κάθε ενδοιασμός που είχαμε εξαλείφθηκε και αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζουμε φέτος.”
Βέβαια από ό,τι φαίνεται, υπάρχουν και άλλα σχέδια σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μιχάλη Κουμνά: “Επιθυμούμε σε συνεργασία με το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο, να υπάρχουν παρτέρια και στα δύο άκρα του παραλιακού μετώπου του λιμανιού. Ωστόσο, θα δημιουργηθεί μια πληροφοριακή έκθεση για τα φυτά, επί της οδού Βάρδα Καλλέργη, ώστε να υπάρχει μια ενημέρωση σε ντόπιους κι επισκέπτες της πόλης, για τη βρώσιμη χρήση τους, τη σύνδεση που έχουν με τη μυθολογία, αλλά και την αξία ενός τέτοιου κήπου μέσα στον αστικό ιστό του Ρεθύμνου. Έτσι λοιπόν, κατά αυτό τον τρόπο, θα γίνεται μια επιστημονική ενημέρωση, ώστε να γνωρίζει ο κόσμος περισσότερες πληροφορίες για αυτή τη δράση.
Πάνω από όλα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους συμπολίτες μας, διότι χάρη σε αυτούς πέτυχε αυτή τη προσπάθεια, ενώ χωρίς την υποστήριξή τους τα λουλούδια θα είχαν καταστραφεί. Ο κόσμος από ό,τι φαίνεται, τα αγάπησε και τα προστάτεψε και αυτό δείχνει ότι για μια ακόμη φορά το Ρέθυμνο, αποδεικνύεται ότι είναι η πόλη των τεχνών και των γραμμάτων, γιατί ένας άνθρωπος, χρειάζεται παιδεία για να σεβαστεί μια τέτοια προσπάθεια και εφόσον έγινε σεβαστή, σημαίνει ότι οι συμπολίτες μας διαθέτουν αυτή την παιδεία.”
Με αφορμή την έναρξη της φύτευσης, δόθηκαν κάποια γλαστράκια με ένα φυτό που φέρει το όνομα κουμαράκι. Με ένα τέτοιο γλαστράκι έφυγε και ο Γιώργος Μαρινάκης, όπως και όσοι παρευρέθηκαν αυτή την ανοιξιάτικη ημέρα εκεί. Σύμφωνα με τις γνώσεις του Μιχάλη Κουμνά, το κουμαράκι είναι ένα παλιό χαμένο φυτό, του οποίου το πρώτο λουλούδι διατηρείται μέχρι τον Οκτώβρη και ο λόγος είναι, διότι ανθίζει… “αποξηραμένο”!
Οι εθελοντές ήταν αρκετοί για να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον και μια όμορφη πόλη, ενώ οι δράσεις θα συνεχιστούν έως ότου ολοκληρωθούν τα παρτέρια. Αυτό που μένει να ευχηθούμε είναι, καλή δύναμη σε όσους συμβάλουν για το καλύτερο αποτέλεσμα!