Ρέθυμνο
Ρέθυμνο: Φόβοι ότι θα χαθεί και η επόμενη τουριστική περίοδος
Σε διαρκή αγώνα επιβίωσης έχουν επιδοθεί οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους. Μετά από μια τουριστική περίοδο, που κατά μέσο όρο πληρότητες και τζίροι κατέγραψαν πτώση που ξεπερνά το 70%, οι επιχειρηματίες του κλάδου με τη σεζόν να έχει συρρικνωθεί σημαντικά και την κίνηση να είναι πολύ περιορισμένη βρίσκονται σε αδιέξοδο, καλώντας την πολιτεία να στηρίξει τους επιχειρηματίες, οι οποίοι βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει ο κλάδος να επιβιώσει είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων που θα εστιάζουν στις φοροελαφρύνσεις για την επόμενη διετία, ώστε να μπορέσουν, όπως επισημαίνει, οι ξενοδόχοι να διατηρήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους και να αποφευχθούν τα λουκέτα.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλάκη η κατάσταση είναι δραματική για τους επαγγελματίες του κλάδου, ενώ δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί σε όλο τον κόσμο, τόσο υγειονομικά όσο και οικονομικά, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για άμεση ανάκαμψη.
Ήδη, όπως ανέφερε, και μεγάλοι τουρ οπερέιτορς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας χρωστώντας στους ξενοδόχους σημαντικά ποσά, που αφορούν τη σεζόν του 2020, ενώ πολλοί από αυτούς οδηγούνται σε αναπόφευκτη κατάρρευση. Την ίδια στιγμή οι κρατήσεις έχουν «παγώσει», αφού δεδομένης της επιδημιολογικής επιβάρυνσης που επικρατεί σε όλο τον κόσμο λόγω covid ουδείς σκέφτεται τις καλοκαιρινές διακοπές.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο Μανόλης Τσακαλάκης ανέφερε: «Ήδη έχουν κλείσει τα περισσότερα ξενοδοχεία. Κάποια ελάχιστα έχουν μείνει ανοιχτά έως τις 17 Νοεμβρίου προκειμένου να φιλοξενήσουν Γερμανούς τουρίστες, αλλά τώρα έτσι που άλλαξαν τα πράγματα δεν γνωρίζω τι θα γίνει με τις συμφωνίες που είχαν ήδη γίνει με τους συγκεκριμένους τουρ οπερέιτορς. Το πρόβλημά μας είναι σοβαρό διότι τα ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο ζήτημα επιβίωσης. Ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση έστω και στη σωστή κατεύθυνση που βρίσκονται, με τα μέτρα που απαλύνουν κάπως την κατάσταση, δεν σώζονται τα ξενοδοχεία. Τα φορτώνουνε συνεχώς με χρέη. Το αντιλήφθηκαν αυτό στην κυβέρνηση γι’ αυτό λένε ότι στις δυο τελευταίες προκαταβολές ότι θα επιστραφεί το 50%. Τα κλειστά ξενοδοχεία από πού θα βρουν τα χρήματα να επιστρέψουν πίσω σε τράπεζες, κράτος, φόρους κ.τ.λ.; Η σωστή κατεύθυνση είναι να ελαφρύνουμε έστω και προσωρινά από φόρους και ΦΠΑ, τα οποία μας καθιστούν μη ανταγωνίσιμους μεταξύ των υπόλοιπων χωρών.
Για παράδειγμα στην Κύπρο έχουν 6% φόρο διανυκτέρευσης, εμείς έχουμε 13%, αυτοί έχουν φόρο εισοδήματος 12% εμείς είμαστε στο 24%, ενώ προεκλογικά η εξαγγελία ήταν για το 20%. Έχουμε ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, για ποιον λόγο, και άλλα τόσα που το κράτος τώρα θα πρέπει να το ξεχάσει. Μόνο έτσι θα ορθοποδήσουμε και θα μπορούμε να φέρουμε κόσμο και συνάλλαγμα στη χώρα, να κινηθεί η οικονομία και η δική μας και η γύρω από εμάς».
Διαβάστε τη συνέχεια στο rethnea