Ρέθυμνο
Ρέθυμνο: Χαμός με τις ζωοκλοπές τον Δεκαπενταύγουστο
«Γάμοι και πανηγύρια φαίνεται πως απορρόφησαν τα κλεψιμαίικα αιγοπρόβατα» αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Κατσανέβας.
«Το… ξένο είναι πιο νόστιμο» σκέφτηκαν οι ζωοκλέφτες σε περιοχές του Ρεθύμνου, τροφοδοτώντας τις τελευταίες μέρες τα τραπέζια σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ίσως ακόμα και γάμους ή πανηγύρια την ημέρα της Παναγίας, σε χωριά του δήμου Ρεθύμνου, αλλά κάποιοι από αυτούς δεν πρόλαβαν να… χωνέψουν το οφτό, αφού κατέληξαν με χειροπέδες στο τμήμα και στη συνέχεια στην Εισαγγελία του Ρεθύμνου, όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας.
Μάλιστα, τα κλεμμένα αιγοπρόβατα – πολλά από τα οποία εντοπίστηκαν και επιστράφηκαν στους πραγματικούς κατόχους τους – ανήλθαν σε αρκετές δεκάδες, ενώ δεν έλειψαν στο ίδιο χρονικό διάστημα και οι καταγγελίες για αγροζημιές από αδέσποτα ζώα!
Το… «κλεψιμαίικο» αρνί στο Ρέθυμνο τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου – σύμφωνα με τον Γιώργο Κατσανέβα – είχε την τιμητική του. Αλλά «μια του κλέφτη… δυο του κλέφτη… τρεις και η κακή του τύχη», που λέει ο λαός μας… Συγκεκριμένα, τουλάχιστον τρεις είχαν μεταφερθεί τις τελευταίες ημέρες στην Εισαγγελία Ρεθύμνου μέχρι και χθες, όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας, χωρίς να είναι σε θέση να αποκλείσει το ενδεχόμενο για ακόμα περισσότερες υποθέσεις, στα υπόλοιπα χωριά, του δήμου Ρεθύμνου, όπου και δραστηριοποιείται ο ίδιος συνδικαλιστικά.
«Σε γάμους και πανηγύρια»
«Θεωρώ ότι έκλεψαν αμνοερίφια για να τροφοδοτήσουν γάμους ή και πανηγύρια. Εγώ για παράδειγμα έχω 200 αρνιά. Από 20 κιλά που είναι περίπου το κάθε ζώο, σημαίνει ότι έχουν 4 τόνους κρέας. Μα, με αυτούς τους 4 τόνους κρέας, άμα κάποιοι μου τα κλέψουν, θα κάνουν τέσσερις γάμους των 1.500 ατόμων ο κάθε γάμος. Τουλάχιστον 6.000 άτομα, δηλαδή, ταΐζεις με αυτές τις ποσότητες του κρέατος. Δε λέω ότι γίνεται από πολλούς αυτό. Προς Θεού! Αναφέρομαι σε κάποιες λιγοστές περιπτώσεις παράνομων ανθρώπων», καταγγέλλει ο Γιώργος Κατσανέβας.
«Η υπόθεση που κάνω, πως τροφοδοτήθηκαν διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, έχει σχέση με τη χρονική περίοδο. Οι κλεψές φαίνεται να αυξήθηκαν φτάνοντας στον Δεκαπενταύγουστο», επισημαίνει ο συνδικαλιστής, λέγοντας πως το φαινόμενο των ζωοκλοπών στον δήμο Ρεθύμνου φαίνεται να εντάθηκε περισσότερο από τις αρχές του Αυγούστου.
«Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ήταν οι ζωοκλοπές πολύ λίγες. Το τελευταίο 20ήμερο έχουν γίνει πολλές ζωοκλοπές. Εγώ χοντρικά γνωρίζω γύρω στις 10 ζωοκλοπές. Η κάθε ζωοκλοπή αφορούσε από 30 έως και 120 αιγοπρόβατα που εκλάπησαν. Μεταξύ των συλλήψεων που έκανε η Αστυνομία στον δήμο Ρεθύμνου, ήταν και η σύλληψη για την κλοπή 102 ζώων».
Η υπόθεση μάλιστα αυτή έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. «Οι δράστες τα έκλεψαν στις 3:30 το πρωί. Αυτό έγινε στον Μαρουλά στο Ρέθυμνο και τα βρήκαν στην περιοχή Χάρκια του δήμου Αρκαδίου».
Η Αστυνομία μπόρεσε να εντοπίσει τα κλεμμένα ζώα 3,5 χιλιόμετρα μακριά από το μαντρί, το οποίο παραβίασαν οι ζωοκλέφτες εκμεταλλευόμενοι το φως της πανσελήνου το βράδυ εκείνο.
«Τα βρήκαν σε οικόπεδο περιφραγμένα και συνέλαβαν τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου», σύμφωνα με όσα μας αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας.
«Το ίδιο βράδυ έγιναν και άλλες ζωοκλοπές, ενώ συνέπεσε η συγκυρία και μιας αγροζημιάς. Σκύλοι έπνιξαν 15 αρνιά σε ένα μαντρί και αρχικά, μέχρι να καταλάβει ο κτηνοτρόφος τι είχε συμβεί, νόμιζε ότι του τα είχαν πάρει», όπως λέει ο συνδικαλιστές του δήμου Ρεθύμνου.
«Σε δύο μόνο μέρες είχαμε πολλά τέτοια επεισόδια. Εμείς μιλάμε για τον μεγάλο δήμο Ρεθύμνου. Δε γνωρίζω τα στοιχεία για να σας ενημερώσω σχετικά με το Αμάρι και τον υπόλοιπο νομό Ρεθύμνου», όπως ξεκαθαρίζει ο Γιώργος Κατσανέβας, που επισημαίνει, πάντως, πως γενικότερα στην ύπαιθρο του Ρεθύμνου τα φαινόμενα της ζωοκλοπής είναι έντονα γενικά, με εξαίρεση την περυσινή χρονιά, που για λόγους κορωνοϊού και καραντίνας δε σημειώθηκαν καθόλου ζωοκλοπές, αφού υπήρχε ασφυκτικός έλεγχος στις μετακινήσεις των κατοίκων και κατά συνέπεια των… επίδοξων ζωοκλεφτών.
«Αν δεν είχαμε ζωοκλοπή»
«Αν η Κρήτη δεν είχε τη ζωοκλοπή, η ύπαιθρος θα ήταν γεμάτη από οικόσιτα ζώα. Μάλιστα, αυτή η κατάσταση έχει δώσει την αφορμή στους μεγαλοκτηνοτρόφους και αφανίζουν τους μικρούς παραγωγούς. Και ο σκοπός τους είναι να εκμεταλλεύονται εκείνοι τα αγροκτήματα των μικρών παραγωγών, που μπορεί να έχουν μερικά πρόβατα για τις ανάγκες των νοικοκυριών τους. Αυτό για μένα είναι έγκλημα. Πρέπει η Πολιτεία να λάβει μέριμνα. Να καταμετράει τα ζώα των ύποπτων κάθε μέρα, ώστε να διαπιστώνει αν υπάρχει εμπλοκή σε υπόθεση ζωοκλοπής.
Κάθε πρωί πρέπει να πηγαίνει ο αστυνομικός και να ελέγχει. Να υποχρεώνει τους κτηνοτρόφους όλους να έχουν τα ενώτια και να υπάρχει και σύστημα δορυφορικό που να καταγράφεται το κοπάδι», λέει στην εφημερίδα μας με κατηγορηματικό τρόπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου.
Εξάλλου, ο ίδιος κάνει και μία ακόμη ουσιαστική πρόταση. «Να μπουν κάμερες σε κάθε διασταύρωση. Να ελέγχονται μόνο οι περιοχές που είναι ύποπτες για ζωοκλοπές. Μιλάμε για κρυφές κάμερες σε όλη την Κρήτη σε συγκεκριμένες διασταυρώσεις που ξέρουμε πως από εκεί αναγκαστικά θα περάσουν οι ζωοκλέφτες»…
Μάλιστα, ο ίδιος κάνει λόγο για μερικές δεκάδες διασταυρώσεων σε όλη την Κρήτη.
Να γίνονται καταγγελίες:
«Να μη φοβούνται οι κτηνοτρόφοι.
Να μην αποδέχονται τον σασμό»
Μάλιστα, ο ίδιος προχωράει και σε μία άλλη επισήμανση. «Να μη φοβούνται οι κτηνοτρόφοι. Να μην αποδέχονται τον σασμό, αλλά να προχωρούν κανονικά στην καταγγελία προς την Αστυνομία. Γιατί, αν αποδεχτείς σήμερα τον σασμό με κάποιον που σου έκλεψε ζώα, είναι απολύτως σίγουρο ότι αργότερα θα επανέλθει και θα σου κλέψει περισσότερα»…
Ο Γιώργος Κατσανέβας, τέλος, προτείνει να καταργηθούν οι περιφράξεις στις περιουσίες και να επιβάλλονται οι περιφράξεις μόνο στους βοσκότοπους. «Όποιοι έχουν τα ζώα, αυτοί να περιφράξουν. Δεν έχουν οι αγρότες καμία υποχρέωση να μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία για να προστατέψουν τις περιουσίες τους από τα πρόβατα των κτηνοτρόφων», σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, που δημόσια συγχαίρει την Ελληνική Αστυνομία του Ρεθύμνου, για τις τελευταίες αυτές επιτυχίες της στην πάταξη της ζωοκλοπής και στον εντοπισμό, τη σύλληψη και την παραπομπή των δραστών στη Δικαιοσύνη.
Πηγή: neakriti.gr