Ρέθυμνο
Η συγκινητική ιστορία πίσω από τη γυναίκα αυτού του μνημείου
Περνώντας από την πλατεία Κονδυλάκη και Γ. Κουρμούλη στο Ρέθυμνο, στη νότια είσοδο της πόλης, παρατηρεί κανείς μια γυναίκα με Κρητική στολή, με τα χέρια ψηλά, να χορεύει. Πόσοι από εσάς δεν έχετε αναρωτηθεί για το ποιος είναι ο δημιουργός ή ποια είναι αυτή η γυναίκα.
Γράφει η Μαριάννα Τζιράκη
Ο δημιουργός είναι ο Εμμανουήλ Ρουκούδης, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης ενός πολύ δημιουργικού χώρου στο Ρέθυμνο, το εργαστήρι ψηφιδωτού στην Επιμενίδου Μαρούλη 14 στο Ρέθυμνο. Η ιστορία σχετικά με το έργο αυτό, ξεκίνησε κάπως έτσι:
“Ήταν ένα μεσημέρι του χειμώνα το 2014 όταν δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από το εξωτερικό. Από την άλλη πλευρά του τηλεφώνου ήταν ο Κωνσταντίνος Νέτης όπου ζει στο Βέλγιο, με φωνή τρεμάμενη και συγκινητική μου συστήνεται. Μου λέει ότι η γυναίκα του Ingrid Moens-Neti ότι πέθανε πριν από λίγους μήνες από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια και πολύ νέα. Ήθελε να της φτιάξει κάτι για την μνήμη της….. που να τιμάει την Ελλάδα, ιδιαίτερα την Κρήτη που αγαπούσε και ένιωθε ότι είχε ρίζες! Μου μίλησε γι αυτήν, για την κοινή τους ζωή, για τα ταξίδια τους και για το πάθος τους για το χορό. Δίδασκε ελληνικούς χορούς στο Μέχελεν, σε Βέλγους πολίτες.”
Η επιθυμία του συζύγου ήταν η δημιουργία ενός ψηφιδωτού της γυναίκας του, ντυμένη με την Κρητική φορεσιά, πάνω σε μια φιγούρα καστρινού. Ο Εμμανουήλ Ρουκούδης δούλεψε πάνω σε φωτογραφία της ίδιας την οποία είχαν απαθανατίσει όταν χόρευε.
“Έτσι και εμείς δουλέψαμε με πολύ όρεξη και μεράκι. Κάνοντας τα σχέδια, να εγκριθούν, να περάσουν από επιτροπές, από εμπλεκόμενους φορείς του δημοσίου, δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια. Μετά από όλα αυτά και αρκετούς μήνες δουλειάς πιστεύω ότι δημιουργήσαμε ένα έργο που θα κρατήσει την μνήμη της, θα εξυψώνει την γυναικεία κρητική λεβεντιά, θα τιμάει τις ελληνικές αξίες και ιδεώδη σαν πρέσβειρα του ελληνισμού που ήταν”
Ο δημιουργός ευχαριστεί τον δήμαρχο της πόλης του Ρεθύμνου κ. Γιώργη Μαρινάκη για το ενδιαφέρον του στην υλοποίηση του έργου καθώς και τον αντιδήμαρχο Μίνωα Αλεφαντινό, πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
Το μεγαλύτερο “ευχαριστώ” όμως το οφείλει στον Κωνσταντίνο Νέτη για την ευκαιρία που του έδωσε να δουλέψει αυτό το ψηφιδωτό και για τη δωρεά του στην πόλη του Ρεθύμνου.
” Κώστα να την θυμάσαι για πάντα και να είναι ελαφρύ το χώμα που την σκεπάζει.”