Ρέθυμνο
Αυξημένα κρούσματα πνευμονίας στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου
Αυξημένα είναι τα περιστατικά ασθενών που νοσηλεύονται τις τελευταίες ημέρες στην πνευμονολογική κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Η προσέλευση ασθενών με λοιμώξεις αναπνευστικού είναι μεγάλη, κάτι που εν πολλοίς οφείλεται και στον κακό καιρό και το πολύ κρύο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των ασθενών είναι μεγαλύτερος της δυναμικότητας της κλινικής, με αποτέλεσμα οι θάλαμοι να έχουν γεμίσει και κάποιοι ασθενείς να βρίσκονται σε ράντζα στους διαδρόμους των κλινικών.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια της παθολογικής κλινικής το φαινόμενο είναι σύνηθες κάθε χειμώνα με τη διαφορά ότι φέτος λόγω της κακοκαιρίας, η προσέλευση των ασθενών είναι αυξημένη νωρίτερα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Όπως αναφέρει η ίδια είναι μια περίοδος όπου ο ιός της γρίπης είναι σε έξαρση από τη μια και από την άλλη ιώσεις και λοιμώξεις μεταδίδονται εύκολα. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, οι θάλαμοι τόσο της παθολογικής κλινικής με 30 κρεβάτια και της πνευμονολογικής με 14 είναι γεμάτοι και πέντε ακόμη ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα στους διαδρόμους του Νοσοκομείου.
Σε σχετικές δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.», η λοιμωξιολόγος και διευθύντρια της παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Ελένη Ιωαννίδου, τόνισε: «Είναι μια περίοδος γρίπης και είναι λογικό αυτή την εποχή να είναι σε έξαρση οι ιώσεις και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού. Λοιμώξεις που σχετίζονται με τον χειμώνα, καθώς ο καιρός ευνοεί την εύκολη μετάδοση τους. Στο νοσοκομείο είχαμε και τεκμηριωμένα περιστατικά γρίπης που επιβεβαιώθηκαν μέσω του σχετικού τεστ. Οι πνευμονίες συνήθως είναι μικροβιακές, όμως, πολλές φορές οι ιώσεις προδιαθέτουν και κάνουν επιπλοκή με πνευμονία. Στην πνευμονολογική κλινική νοσηλεύονται σήμερα 14 άτομα και στην παθολογική κλινική οι 30 κλίνες είναι γεμάτες. Για τον λόγο αυτό έχουμε ράντζα και με ασθενείς της παθολογικής και της πνευμονολογικής κλινικής, περίπου 5 ράντζα στους διαδρόμους για να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς. Όμως είναι σύνηθες κάθε χειμώνα να υπάρχει αυξημένη προσέλευση στο νοσοκομείο με λοιμώξεις αναπνευστικού».
Η κα Ιωαννίδου ωστόσο εμμένει στο θέμα της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, λέγοντας ότι ακόμα και σήμερα, οι πολίτες και δη όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, προλαβαίνουν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο ώστε να «θωρακίσουν» τον οργανισμό τους. Και αυτό με το δεδομένο ότι απαιτούνται τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να δημιουργηθούν τα απαραίτητα αντισώματα στον οργανισμό: «Συνιστούμε στους πολίτες να εμβολιαστούν ακόμα και τώρα. Επίσης οι ηλικιωμένοι καλό είναι με αυτό τον καιρό να μη βγαίνουν έξω και να μη συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους που υπάρχουν μικρά παιδιά που μεταδίδουν λοιμώξεις. Όλοι μας πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα αυτοπροστασίας με βασικότερο να πλένουμε όλοι τα χέρια μας και να προσπαθούμε να μην κολλάμε ό ένας τον άλλον».
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν μάλιστα ότι το εμβόλιο μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» προστασίας για την κοινωνία, αρκεί οι πολίτες να εμβολιαστούν έγκαιρα δεδομένου ότι μία δόση του εμβολίου είναι αρκετή.
Τρεις στη Μ.Ε.Θ. με λοιμώξεις αναπνευστικού
Εν τω μεταξύ, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ρεθύμνου νοσηλεύονται τρεις ακόμα ασθενείς χρόνια πάσχοντες με αναπνευστικά προβλήματα, όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.», ο διευθυντής της ΜΕΘ Χαράλαμπος Μαρκάκης. Χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», είπε: «Η μονάδα μας έχει αρκετά περιστατικά αυτή τη στιγμή με χρόνια πάσχοντες ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, η κατάσταση των οποίων επιδεινώθηκε λόγω λοίμωξης και εισήχθησαν στην Μ.Ε.Θ.» και πρόσθεσε ότι η ΜΕΘ του Ρεθύμνου αυτές τις μέρες είχε αυξημένη κίνηση, καθώς ήταν η μοναδική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νησιού που είχε τρία άδεια κρεβάτια και δέχτηκε περιστατικά από νοσοκομείο του Ηρακλείου.
Πηγή: rethnea