Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη «Βραδιά του Ερευνητή» στο Ρέθυμνο | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ευκαιρία να μάθουν για τον καιρό, την κλιματική αλλαγή, να ακούσουν στοιχεία για τις βροχές και τα χιόνια στην Κρήτη αλλά και να πειραματιστούν και να παίξουν, είχαν την ευκαιρία μικροί αλλά και μεγάλοι που χθες επισκέφθηκαν το Παλαιοντολογικό Μουσείο που φιλοξένησε τη «Βραδιά του Ερευνητή».

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με το δήμο Ρεθύμνου διοργάνωσαν μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής δράσης που γίνεται κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη.

Οι ερευνητές παρουσίασαν το έργο τους στο κοινό, πραγματοποιήθηκαν προβολές για το κλίμα της γης στο φορητό πλανητάριο, έγινε επίδειξη μετεωρολογικών σταθμών, παιχνίδια με τη δημιουργία νέφους σε μπουκάλι και ομιλίες για την πρόγνωση του καιρού, ενώ δόθηκαν απαντήσεις στο… επίκαιρο ερώτημα γιατί γίνονται λάθη στην πρόγνωση του καιρού.

Η Διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Βάσω Κοτρώνη, μιλώντας στα ΜΜΕ, σημείωσε πως σκοπός της εκδήλωσης είναι η επαφή των ερευνητών με την κοινωνία και η παρουσίαση του έργου τους.

«Οι ερευνητές δεν είναι αποκομμένοι από την κοινωνία και τα αποτελέσματα των ερευνών έχουν χρησιμότητα.

Συγχρόνως, θέλουμε να προκαλέσουμε τα μικρά παιδιά δείχνοντάς τους πειράματα και αποτελέσματα για να τα φέρουμε κοντά στην έρευνα και την επιστήμη».

 

ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Η πρόγνωση του καιρού είναι ένα ζήτημα με πολλές παραμέτρους και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα φυσικά φαινόμενα  δεν μπορεί να τα προβλέψει κανείς με απόλυτη ακρίβεια. «Λάθη κάνουμε γιατί για να ξέρουμε την πρόγνωση του καιρού θα πρέπει να ξέρουμε πώς είναι ο καιρός παντού. Αυτό δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε γιατί υπάρχουν θάλασσες που έχουν λίγες μετρήσεις για να ξέρουμε τι συμβαίνει τώρα. Επίσης δεν ξέρουμε όλες τις διεργασίες που γίνονται στην ατμόσφαιρα, δεν έχουμε άριστη γνώση τι γίνεται μέσα σε ένα σύννεφο, το πώς αυτό δημιουργείται». Αυτά τόνισε ο κ. Λαγκουβάρδος ερωτηθείς σε σχέση με το πού οφείλονται τα λάθη στις προγνώσεις. Επιπλέον, υπογράμμισε, είναι σημαντικό και το βάθος χρόνου της πρόγνωσης. «Έχουμε καλύτερη επιτυχία  στις 1-2 μέρες μπροστά, χειρότερη επιτυχία 3-4 μέρες και πιο μεγάλα σφάλματα όταν προχωράμε βαθιά μέσα στο χρόνο. Η επιστήμη, βέβαια, έχει βοηθήσει να προχωρήσουν οι προγνώσεις και προγνώσεις 3-4 ημερών είναι πολύ έγκυρες. Πριν δέκα χρόνια αυτό δεν μπορούσε να συμβεί. Δεν θα φτάσουμε ποτέ στην τελειότητα. Πάντα υπάρχουν λόγοι για να κάνουμε σφάλματα ειδικά σε μικρής κλίμακας φαινόμενα».

Από την πλευρά της η κα Κοτρώνη σημείωσε πως έχει βελτιωθεί η πρόγνωση τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ωστόσο λάθη πάντα θα γίνονται γιατί η φύση δεν είναι εξίσωση: «Αρκετές φορές μπορούν να γίνουν λαθη ειδικότερα στην καταιγιδοφόρο βροχή που συναντάμε συχνά το καλοκαίρι. Άλλωστε σε μια καλοκαιρινή καταιγίδα έχουμε δει να βρέχει στο Ρέθυμνο, για παράδειγμα, και 5 χλμ από το Ρέθυμνο να μην βρέχει. Μερικές φορές όταν τα φαινόμενα έχουν μικρή διάρκεια και ραγδαιότητα μπορεί να χάσουμε τη χρονική ή χωρική τους θέση. Η πρόγνωση καιρού στηρίζεται σε ένα σύνολο παραμέτρων, στο σύνολο των παρατηρήσεων που έχουμε, σε μαθηματικά μοντέλα που προσπαθούν να περιγράψουν την ατμόσφαιρα. Το να περιγράψει κανείς τη φύση με εξισώσεις δεν μπορεί να το κάνει με τέλειο τρόπο, άρα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λάθη. Άλλος λόγος είναι ο τρόπος της χωρικής ακρίβειας που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε ένα φαινόμενο και για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε υπολογιστές πολύ ισχυρούς, άρα η πρόγνωση βελτιώνεται όσο ισχυρότερους υπολογιστές έχουμε, όσο πιο πολλές παρατηρήσεις έχουμε και όσο πιο τέλεια μοντέλα έχουμε για να περιγράψουμε τον καιρό. Η πρόγνωση πάντως πλέον, παρά το ότι έχει λάθη, έχει βελτιωθεί.

Οι καλοκαιρινές καταιγίδες και η δυσκολία της πρόγνωσης όμως υπήρχαν πάντα».

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Παρατηρούμε φαινόμενα που δεν παρατηρούσαμε παλιά, ενώ η κλιματική αλλαγή είναι εμφανής. Ο ερευνητές επισημαίνουν ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου επηρεάζει το κλίμα κυρίως σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες που είναι πλέον υψηλότερες από τις συνήθεις τους καλοκαιρινούς μήνες και τονίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα κλίμα βιώσιμο.

Ο κ. Λαγκουβάρδος σημείωσε: «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου επηρεάζει το κλίμα κυρίως στις θερμοκρασίες, καθώς βλέπουμε να είναι σχεδόν πάντα μεγαλύτερες από τις κανονικές. Βλέπουμε και διαφορά στις βροχές, αλλά αυτό που είναι ήδη ορατό είναι στη θερμοκρασία. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες διαπιστώνουμε την τελευταία 15ετία ότι σχεδόν όλοι οι καλοκαιρινοί μήνες έχουν μέσες τιμές θερμοκρασίας πάνω από τις κανονικές. Παρόλο που το καλοκαίρι του 2018 στην Ελλάδα ήταν ήπιο, ήταν πολύ ζεστό στην Ευρώπη. Υπήρξαν ακραίες καταστάσεις στη δυτική Ευρώπη φέτος το καλοκαίρι.

Όλοι ο πολίτες πρέπει να πιέσουμε ώστε να παρθούν μέτρα για να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό, οι κυβερνήσεις δεν το προσπαθούν πολύ για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους, επομένως πρέπει να πιέσουμε για να μη φτάσουμε να έχουμε στη γη ένα κλίμα δύσκολο να το βιώσουν τα παιδιά μας. Να περιορίσουμε επίσης οι ίδιοι τις μετακινήσεις μας, να μη χρησιμοποιούμε πολύ το αυτοκίνητο, είναι δύσκολο αλλά πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια. Έχουμε χρέος να αφήσουμε ένα κλίμα βιώσιμο στις επόμενες  γενιές».

Ο ίδιος τόνισε, λόγω της επικαιρότητας με τους κυκλώνες, ότι οι Μεσογειακοί κυκλώνες υπήρχαν πάντα. «Έχει γίνει μια μελέτη και έχει φανεί ότι υπάρχουν 1 με 2 μεσογειακοί κυκλώνες το χρόνο. Αρκετοί από αυτούς κινούνται πάνω από τη θάλασσα και δεν μας απασχολούν, αλλά ο συγκεκριμένος είναι ισχυρός κι έχει την τάση να κινηθεί προς τις ακτές της Ελλάδας. Η τεχνολογία μάς βοηθάει να τους προβλέψουμε καλύτερα και να ενημερώσουμε το κοινό».

Αξίζει,δε, να σημειώσουμε ότι όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, αφού αποτελούσε μεγάλο ερώτημα, ο μεσογειακός κυκλώνας που από χθες περιμέναμε φαίνεται ότι δεν θα επηρεάσει τελικά το νησί σε μεγάλο βαθμό, αλλά μάλλον περιφερειακά.

Όπως τόνισε ο Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου, Κωνσταντίνος Λαγκουβάρδος «το πιο πιθανό είναι ότι θα επηρεαστεί περιφερειακά το νησί από το μεσογειακό κυκλώνα, αλλά σε άλλες περιοχές της νότιας χώρας θα δημιουργήσει προβλήματα».

ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ

Πηγή: goodnet.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ