Ρέθυμνο
Μέχρι αύριο η προθεσμία συμμετοχής διαγωνιζομένων στο «4ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου»
Την Δευτέρα 12 Μαρτίου λήγει η προθεσμία συμμετοχής διαγωνιζομένων στον «4ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου» (4rd Cretan Olive Oil Competion) που θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο από 16-18 Μαρτίου.
Μέχρι τότε οι εγγραφές συμμετοχής στο διαγωνισμό συνεχίζονται κάθε μέρα εντατικά. Οι διοργανωτές καλούν όσους από τους ενδιαφερόμενους δεν έχουν δηλώσει ακόμα συμμετοχή, να το πράξουν στις μέρες που απομένουν, στέλνοντας τα δείγματα τους στο Οργανοληπτικό Εργαστήριο Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης «ΕΝΩΣΗ» έως και τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018. Οι αιτήσεις γίνονται διαδικτυακά στο www.cretanooc.org, την ιστοσελίδα του διαγωνισμού, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν για τον Διαγωνισμό, καθώς και για τους όρους ακι τις προϋποθέσεις συμμετοχής και να κάνουν on line τις αιτήσεις τους.
Τον Διαγωνισμό διοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης, με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Ρέθυμνο. Έχει αναδειχθεί σε μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό γεγονός που σημειώνει μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνο. Υλοποιείται με επιτυχία σε συνεργασία με όλους τους φορείς του ελαιολάδου της Κρήτης, όπως, Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου.
Το πάνελ αξιολογητών
Η αξιολόγηση των δειγμάτων, από την κριτική επιτροπή, θα διαρκέσει δύο ημέρες (16 και 17 Μαρτίου) και την Κυριακή στις 18 Μαρτίου 2018, θα πραγματοποιηθεί η τελετή βράβευσης.
Επικεφαλής της κριτικής επιτροπής θα είναι η Έφη Χριστοπούλου, αναγνωρισμένη εκπαιδεύτρια του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας σε χημικές και οργανοληπτικές ιδιότητες, χημικός εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του IOC, καθώς και ο Ιταλός διακεκριμένος επιστήμονας και διεθνούς φήμης γευσιγνώστης, Antonio Giuseppe Lauro.
Η κριτική επιτροπή (tasting panel) θα απαρτίζεται επίσης από καταρτισμένους γευσιγνώστες (και από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες), οι οποίοι αριθμούν πολλές συμμετοχές σε διαπιστευμένες οργανοληπτικές ομάδες και έχουν μεγάλη εμπειρία. Η έμπειρη γευσιγνώστρια και panel supervisor του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου ΑΣ Ρεθύμνου, Ελευθερία Γερμανάκη, θα είναι η συντονίστρια του διαγωνισμού.
Οι κατηγορίες του διαγωνισμού θα είναι δύο: Ελαιόλαδο Συμβατικής Καλλιέργειας 2018 και Ελαιόλαδο Βιολογικής Καλλιέργειας 2018.
Ενημερωτική ημερίδα
Το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018, η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο του Διαγωνισμού θα πραγματοποιήσει στο Ρέθυμνο ενημερωτική ημερίδα για τον ελαιοκομικό κλάδο. Στόχος της ημερίδας είναι η εκπαίδευση και η επιμόρφωση των παραγωγών, ελαιουργών, τυποποιητών και όλων όσων ενδιαφέρονται για την ελιά και το ελαιόλαδο.
Πηγή: goodnet.gr