Ρέθυμνο
Γιατί τελικά δεν πέρασε ο κυκλώνας Ζορμπάς από το Ρέθυμνο; | ΦΩΤΟ
Βορειότερα από το αναμενόμενο η μετατόπιση του φαινομένου – Ηπιότερη στην Κρήτη η συμπεριφορά του καιρού
Μετεωρολόγοι-ερευνητές του εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών, βρέθηκαν στο Ρέθυμνο και εξήγησαν στον φακό της ΚΡΗΤΗ TV, γιατί γίνονται λάθη στις καιρικές προγνώσεις, με αφορμή τον μεσογειακό κυκλώνα, Ζορμπά, που ενώ αρχικά οι εκτιμήσεις έδειχναν ότι θα χτυπήσει και στην Κρήτη, εν τέλει μετατοπίστηκε βορειότερα.
Οι ερευνητές βρέθηκαν στο Ρέθυμνο με αφορμή τη βραδιά ερευνητή, δείχνοντας σε μικρούς και μεγάλους τι ενέχει αυτό το ιδιαίτερο επάγγελμα.
Η έλλειψη μετεωρολογικών σταθμών με μεγάλη πυκνότητα και στη θάλασσα είναι ίσως η βασική αιτία που δεν γίνονται σωστές καιρικές προγνώσεις σε ό,τι αφορά μέτωπα κακοκαιρίας που έρχονται από τα δυτικά της Κρήτης και τα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος-ερευνητής, εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, αφού για να εξαχθούν κάποια στέρεα συμπεράσματα για την εξέλιξη του καιρού, θα πρέπει να έχει κάποιος πλήρη εικόνα για το τι καιρικές συνθήκες επικρατούν ευρύτερα.
Σύμφωνα με την διευθύντρια ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βάσω Κοτρώνη, όσο εξελίσσονται οι υπολογιστές και γίνονται ισχυρότεροι τεχνολογικά, θα βελτιώνονται και οι καιρικές προγνώσεις, διαθέτοντας πια υψηλότερη χωρική ακρίβεια, παραμέτρους και παρατηρήσεις που θα οδηγούν σε ασφαλέστερα συμπεράσματα.
Οι ερευνητές βρέθηκαν στο Ρέθυμνο στα πλαίσια της βραδιάς ερευνητή, τονίζοντας ότι οι Έλληνες ερευνητές υπολείπονται σε διαθέσιμα κεφάλαια, όμως καταφέρνουν επάξια να εξασφαλίζουν κονδύλια, μέσα από το σημαντικό και ανταγωνιστικό τους ερευνητικό έργο.