Ρέθυμνο
Φρούριο Φορτέτζα: Από κωμόπολη με το δικό της νόμισμα σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Ρεθύμνου! | ΦΩΤΟ
Ο λόφος του Παλαιοκάστρου θεωρείται η καταλληλότερη θέση που θα μπορούσε να κτιστεί το φρούριο της Φορτέτζας, αφού ακόμα και σήμερα χαρακτηρίζει την πόλη του Ρεθύμνου με μια καταπληκτική θέα σε στεριά και θάλασσα, σχεδιασμένη έτσι ώστε να προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης του τότε πληθυσμού.
Γράφει η Ιωάννα Καψάλη
Ωστόσο, η Φορτέτζα είναι ορατή από κάθε γωνιά της πόλης, έχοντας πανοραμική θέα σε όλο το Ρέθυμνο και στην δυτική ακτή. Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου το φρούριο – κάστρο της Φορτέτζας Ρεθύμνου δέχεται πλήθος επισκεπτών που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν από κοντά αυτό το ιστορικό μνημείο.
Η κεντρική πύλη βρίσκεται ανατολικά του φρουρίου ανάμεσα στους προμαχώνες του Αγίου Παύλου και του Αγίου Νικολάου, ενώ ανατολικά της υπήρχε η εκκλησία της Παναγίας της Παλαιοκαστρινής.
Διασώζεται μέχρι και σήμερα και περιελάμβανε μέσα από τα τείχη του κάστρου, στρατώνες, εκκλησία, νοσοκομείο, αποθήκες και υδραγωγείο. Η ακρόπολη της αρχαίας πόλης της Ρίθυμνας και το ιερό της Ροκκαίας Αρτέμιδος που πιθανώς προέρχεται από το λατινικό «Rocca», σημαίνει κάστρο ή φρούριο σε απόκρημνο ύψωμα και αδιαμφισβήτητα χαρακτηρίζει το Ενετικό Κάστρο του Ρεθύμνου.
Τα λαξεύματα που εντοπίστηκαν σε διάφορα σημεία του λόφου, μαρτυρούν την ύπαρξη της ακρόπολης πάνω στο βράχο. Ο οικισμός μάλλον βρισκόταν κοντά στο λιμάνι, ωστόσο δεν έχουμε στοιχεία ούτε για τη μορφή του οικισμού, ούτε για τη μορφή της ακρόπολης και του ιερού.
Χτίστηκε σύμφωνα με το ενετικό σύστημα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για την κατασκευή του κάστρου δούλεψαν υποχρεωτικά 107.142 Κρητικοί, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και 40.205 επιταγμένα ζώα. Το φρούριο της Φορτέτζας, φημίζεται ως το μεγαλύτερο βενετσιάνικο κάστρο που κτίστηκε ποτέ.
Σήμερα σώζεται ακέραιος ο οχυρός περίβολος της Φορτέτζας και φιλοξενεί εκδηλώσεις, εκθέσεις και καλλιτεχνικές παραστάσεις στο μικρό Δημοτικό Θέατρο “Ερωφίλη” στον προμαχώνα του Προφήτη Ηλία.
[Best_Wordpress_Gallery id=”54″ gal_title=”Φρούριο Φορτέτζα”]
Φωτό: Μάνος Λαμπαρδράκης