Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Φοιτητική εστία Ρεθύμνου: Θα πρέπει να εκκενωθεί τελικά το κτίριο;

Δημοσιεύτηκε

στις

φοιτητική εστία Ρεθύμνου
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης υποστηρίζει ο καθηγητής Δομικής Ακεραιότητας σε πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, Χρήστος Ροδόπουλος, πως είναι το κτίριο όπου στεγάζεται η φοιτητική εστία στην παραλιακή του Ρεθύμνου.

Την άποψη αυτή, ωστόσο, αντικρούει η πλευρά του Πανεπιστημίου Κρήτης που δεν θεωρεί ότι η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή ώστε να εκκενωθεί ο χώρος για να ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες.

Ο κ. Ροδόπουλος μίλησε στο neakriti.gr για το πόσο σοβαρή θεωρεί πως είναι η κατάσταση στο Ξενία, εκεί όπου βρίσκεται η εστία για τους πρωτοετείς φοιτητές: «Πήγα πριν από περίπου ένα μήνα στο χώρο για να κάνω ένα σεμινάριο. Βγαίνοντας κάποια στιγμή έξω, είδα πώς είναι το κτίριο και αμέσως αποφάσισα να λάβω δράση. Το κτίριο έχει πρόβλημα στατικότητας. Αυτό που παρατήρησα είναι ότι τα υποστυλώματα του ισογείου από την πίσω πλευρά, έχουν συντριπτικές φθορές. Η επικινδυνότητα είναι μεγάλη».

Ο καθηγητής Δομικής Ακεραιότητας τονίζει ότι από την πρώτη στιγμή, στις 17 Μαΐου, ενημέρωσε για την παρατήρησή του τόσο τον αρμόδιο αντιδήμαρχο όσο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης:

«Έχει ήδη γίνει μία αυτοψία από τετραμελή επιτροπή. Καταλαβαίνω ότι το Πανεπιστήμιο δε θέλει να κλείσουν οι εστίες, όμως για να δούμε το πρόβλημα θα πρέπει να υπάρξει εκκένωση. Να μη βρίσκεται κανένας φοιτητής μέσα. Θα πρέπει να γίνει ειδική μελέτη υποστύλωσης από εξειδικευμένο μηχανικό για να ανοίξουμε τα υποστυλώματα. Αν το ξεκινήσουμε αυτό, δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει η εστία από τη νέα χρονιά, πρέπει να βρεθούν λύσεις για τους φοιτητές» υπογραμμίζει ο κ Ροδόπουλος.

 

Πανεπιστήμιο Κρήτης: «Υπερβολική η σκέψη για εκκένωση»

Την απάντησή του στα όσα υποστηρίζει ο καθηγητής, δίνει ο προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μανώλης Κακλαμάνος μέσω του neakriti.gr.

Ο ίδιος φαίνεται κατηγορηματικός στο ότι δεν υπάρχει λόγος εκκένωσης του κτιρίου. Αναφέρει και επιβεβαιώνει πως έχει γίνει μία πρώτη αυτοψία και θα δουλέψουν όλοι οι υπεύθυνοι ώστε να δοθεί άμεσα μία λύση:

«Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και η υπηρεσία μας θα πράξει όλα όσα προβλέπονται και όπως ακριβώς επιβάλλονται από την ισχύουσα νομοθεσία και τους κανόνες της τέχνης και επιστήμης για την ταχύτερη και αρτιότερη αποκατάσταση του προβλήματος» τονίζει ο κ. Κακλαμάνος.

«Τετραμελής επιτροπή πραγματοποιήσαμε αυτοψία στις 3 Ιουνίου προκειμένου να αποκτήσουμε την καλύτερη δυνατή μακροσκοπικά πρώτη προσέγγιση του προβλήματος αστοχίας σύνθετων υλικών από πολυμερικές ίνες, που όπως διαπιστώθηκε, είχε εκδηλωθεί σε κάποια περιμετρικά υποστυλώματα του κτιρίου.

Ομόφωνα εκφράσαμε την πεποίθησή μας πως η όποια πιθανή σκέψη για εκκένωση κρίνεται υπερβολική, Ο βαθμός επικινδυνότητας της στατικότητας δε διαφέρει από τα άλλα οικοδομήματα της χώρας. Κρίθηκε απαραίτητη η εργαστηριακή διερεύνηση του βαθμού της εκδηλωθείσας αστοχίας και μελέτης αποκατάστασης της βλάβης από εξειδικευμένο μελετητικό γραφείο και συνεργείο ενίσχυσης και αποκατάστασης βλαβών.

Για όλα αυτά η υπηρεσία θα φροντίσει στο μέτρο του ανθρωπίνως υπηρεσιακού δυνατού και με τη νομική υπηρεσία του επείγοντως, να έχει την τεχνική αποκατάσταση την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο» αναφέρει ο κ. Κακλαμάνος.

Πηγή: neakriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ