Ρέθυμνο
Φιτσανάκης: «Στενάχωρο ότι δεν υπάρχει χώρος για να φιλοξενήσουμε αγώνες»
Ο Ναυτικός Όμιλος Ρεθύμνου συνεχίζει να γράφει ιστορία, έχοντας πλέον καθιερωθεί στα «σαλόνια» της Α1 πόλο Γυναικών. Μάλιστα, μετά τη μεγάλη επιτυχία του 2016 με την κατάληψη της 3ης θέσης και της εξόδου στην Ευρώπη, φέτος κατάφερε να συμμετάσχει στο 1ο φάιναλ φορ στην ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο επί σειρά ετών προπονητής πόλο του συλλόγου αποκάλυψε μικρά και μεγάλα μυστικά, στον ραδιοφωνικό σταθμό Team FM 102 και στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», για την σταθερά ανοδική πορεία και κάνει σκέψεις για το μέλλον. Ο λόγος φυσικά για τον Κώστα Φιτσανάκη, ο οποίος παράλληλα δεν έκρυψε το παράπονο του για το χρόνιο πρόβλημα με την έλλειψη έδρας.
Ο Ηρακλειώτης τεχνικός συμπληρώνει 11 χρόνια στην πόλη μας, όντας εκείνος που καθοδηγεί κάθε χρόνο την ομάδα του στην καθιέρωση. Στη συνέντευξη του επεσήμανε τα συστατικά της επιτυχίας, που οδήγησαν την εξαιρετικά νεανική ομάδα στις καλύτερες 4 ομάδες της χώρας σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Επίσης, σημείωσε τη νέα, ταλαντούχα «φουρνιά», ενώ δεν θα μπορούσε να μην αναφέρει το θέμα του κολυμβητηρίου, συγκρίνοντας το με τις εκπληκτικές εγκαταστάσεις που συνάντησε στο Καρπενήσι. Μία πόλη με πληθυσμό 7000 κατοίκων.
«Η αλήθεια είναι ότι όταν πήγαμε στο Καρπενήσι και μπήκαμε στο κολυμβητήριο ένιωσα πολλά συναισθήματα. Αγανάκτηση, νεύρα, στεναχώρια. Μιλάμε για μία πόλη που έχει 7000 κατοίκους και έχει δύο ομάδες που απασχολούν 200 παιδιά. Και αυτή η πόλη έχει εγκαταστάσεις που θα τις ζήλευαν ομάδες της Αθήνας. Με κερκίδες που χωράνε σχεδόν 1000 άτομα, με απίστευτους χώρους. Είναι ένα στολίδι. Όταν μπήκαμε είπαμε γιατί να μην είχαμε και εμείς το μισό από αυτό. Πιστέψτε με θα ήμασταν υπερευχαριστημένοι. Πρέπει να τονίσουμε τις Ρεθυμνιώτικες συμμετοχές στον τελικό. Ο Κώστας Χατζηδάκης συμμετείχε ως μέλος του τεχνικού επιτελείου του Ολυμπιακού. Και φυσικά η Μαρία Μυριοκεφαλιτάκη η οποία ήταν και σκόρερ στον τελικό και πήρε τον πρώτο της τίτλο».
«ΣΤΕΝΑΧΩΡΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΟΥΜΕ ΑΓΩΝΕΣ»
Ο Κώστας Φιτσανάκης υπογράμμισε την αγάπη των ανθρώπων της ομάδας για αυτό που κάνουν, λέγοντας: «Δεν ξέρουμε πόσο θα αντέξουμε. Έτσι και αλλιώς δεν ξεκινήσαμε σκεπτόμενοι ότι θα κάνουμε επιτυχίες για να φτιάξουμε ένα κολυμβητήριο. Αυτό είναι άλλο θέμα. Εμείς ασχολούμαστε γιατί μας αρέσει αυτό που κάνουμε. Και οι προπονητές και ο Πρόεδρος ασχολούνται με αυτό το πράγμα ανιδιοτελώς. Από κει και μετά σίγουρα είναι πολύ στενάχωρο ότι δεν υπάρχει ένας χώρος για να φιλοξενήσουμε αγώνες και να δείξουμε τις δυνατότητες μας. Η δυναμική του συλλόγου θα μεγάλωνε πάρα πολύ αν είχαμε τον χώρο να κάνουμε τους αγώνες μας».
«ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ»
Για την παραγωγή ταλέντων και τη νέα «φουρνιά» ανέφερε: «Το να μπορεί να έχει συνεχόμενες επιτυχίες και νέες φουρνιές μία ομάδα της περιφέρειας είναι πολύ δύσκολο και πολλές φορές είναι και θέμα τύχης. Το θέμα είναι ότι υπάρχει μία πολύ καλή πάστα παιδιών που μπορούμε να στηριχτούμε και να ονειρευόμαστε.
Νομίζω αποδείξαμε στο Καρπενήσι με τη συμμετοχή 5 κοριτσιών 14ων ετών και ενός 15 χρονών ότι υπάρχει πολύ μέλλον. Ουσιαστικά η μισή ομάδα έχει πολλά χρόνια μπροστά της. Εκτός την Έλενα Φαρμάκη καμία δεν ξεπερνούσε τα 22 χρόνια. Σαφώς υπάρχει συνέχεια και αν υπάρχει διάθεση και θέληση η ομάδα είναι αρκετά μικρή και μπορεί να κάνει πολλά πράγματα ακόμα. Ελπίζουμε να έχουμε τη δύναμη να συνεχίσουμε».
«ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ»
Σε ερώτηση για το αν το «ταβάνι» ήταν η 3η θέση πριν δύο χρόνια, ο κόουτς Φιτσανάκης σημείωσε: «Όλες οι ομάδες κάνουν τον κύκλο τους. Είναι φυσιολογικό. Παρ’ όλα αυτά έχει γίνει πολύ καλή προσπάθεια και ήταν πολύ σημαντικό ότι τα καταφέραμε μετά τον πρώτο κύκλο της ομάδας. Γιατί ουσιαστικά με την κατάκτηση της 3ης θέσης στην Α1 και την έξοδο στην Ευρώπη ένας μικρός κύκλος είχε κλείσει. Η ομάδα μετά ανανεώθηκε πολύ και όλοι μας ήμασταν πολύ σκεπτικοί σε σχέση με το μέλλον, αλλά αυτό μας έκανε να δουλέψουμε περισσότερο και να κρατήσουμε τα κεκτημένα των προηγούμενων χρόνων. Και αυτό έκανε καλό και σε μας και στα κορίτσια και στον σύλλογο γιατί αντί να έχουμε αυτήν την πτώση εμείς έχουμε μία σταθερή αξιοπρεπή παρουσία και μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε περήφανοι για το έργο που κάνουμε εκεί».
«ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ»
Για το αν υπάρχει κάποια μυστική «συνταγή», υπογράμμισε: «Υπάρχει μία οικογενειακή κατάσταση και ένα παιδί που μπαίνει στον σύλλογο νομίζω νοιώθει οικεία και δυσκολεύεται να φύγει. Ειδικά όταν του προσφέρει στόχους σαν άνθρωπο και σαν αθλητή. Δηλαδή το να είναι κάπου και να κάνει νίκες και να νιώθει περήφανος για τον εαυτό του, το παιδί αισθάνεται καλά και μένει. Βλέποντας από πάνω του παιδιά να είναι στην Εθνική ομάδα ή να παίζει φάιναλ φορ και αυτό θα αρχίσει να σκέφτεται κάτι ανάλογο. Του δίνει στόχους».
«ΤΟ ΠΟΛΟ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΧΑΡΕΣ»
Τέλος, γενικότερα για το άθλημα της υδατοσφαίρισης σημείωσε τις επιτυχίες που έχει προσφέρει στον ελληνικό αθλητισμό. «Ευτυχώς για όλους μας υπάρχουν πολλές ομάδες σε υψηλό επίπεδο. Είναι πολύ σημαντικό αυτό γιατί το πόλο, κακά τα ψέματα, είναι το πρώτο ομαδικό άθλημα που μας προσέφερε μετάλλιο σε Ολυμπιάδα και κάθε χρόνο μας προσφέρει πολλές χαρές. Ακόμη και σε συλλογικό επίπεδο οι ομάδες μας είναι ανελλιπώς στην πρώτη τετράδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτό μετράει πολύ σε έναν αθλητή που θέλει να ακολουθήσει ένα σπορ. Στην Ελλάδα ίσως μόνο το μπάσκετ μπορεί να ανταγωνιστεί το πόλο σε επιτυχίες».
Του Νίκου Τζανιδάκη
Πηγή: goodnet.gr