Ρέθυμνο
Ένα χωριό-φάντασμα σαν σκηνικό από ταινία τρόμου στο Ρέθυμνο | ΦΩΤΟ
Από μακρυά μοιάζει περισσότερο με δάσος και είναι δύσκολο να διακρίνει κάποιος ότι κάποτε υπήρξε εκεί οικισμός. Πλησιάζοντας κοντά μοιάζει με σκηνικό από… στοιχειωμένο σκηνικό ταινίας τρόμου. Στα ερείπια του χωριού αναρωτιέσαι αν θα συναντήσεις…νεράιδες, παράξενα τέρατα, είτε κάποιο άλλο περίεργο κάτοικο που θα μπορούσε να εμφανιστεί ξαφνικά μπροστά σου, «ξεπηδώντας» από άλλη εποχή!
Η βλάστηση που οργιάζει έχει πνίξει κυριολεκτικά τα ερείπια των σπιτιών που πολλά βρίσκονται ακόμα σε καλή κατάσταση. Οι ρίζες των κισσών που έχουν πλέξει στους τοίχους μοιάζουν με μοναδικά χειροποίητα γλυπτά -έργα τέχνης. Οι συκιές -από τους πιο συνήθεις ενοίκους ερειπωμένων κτισμάτων- έχουν βρει … τα πλατιά τους και ξεπετάγονται σαν φίδια από τους τοίχους , όπως και οι νυχτερίδες που επίσης έχουν βρεί καταφύγιο στα εγκατελειμένα σκοτεινά σπίτια . Αυτό είναι το χωριό φάντασμα , οι Γουργούθοι του Νομού Ρεθύμνης της επαρχίας Αμαρίου.
Γουργούθοι
Οικισμός που ανήκε στην πρώην κοινότητα Γερακαρίου, 42χλμ. από το Ρέθυμνο και σε υψόμετρο 680 μ., που όμως δεν αναφέρεται στις τελευταίες απογραφές (το 1961 είχαν 15 κατοίκους).
Βρίσκεται μέσα σε δάσος καρποφόρων δέντρων (κερασιών, βυσσινιών, μηλιών) με πηγαία νερά.
Πήραν το όνομά τους από τους γουργούθους = μικρούς λάκκους στους οποίους στερνιάζει το νερό.
Αναφέρονται για πρώτη φορά το 1583 με 112 κατοίκους και το 1834 με 12 χριστιανικές οικογένειες.
Το 1881 ανήκουν στον Δήμο Μοναστηρακίου με 55 χριστιανούς, ενώ το 1920 στον αγροτικό Δήμο Σμιλέ με 39 κατοίκους.
Το 1928 ανήκουν στην κοινότητα Βρυσών (43 κατοίκους) και από το 1940 στην κοινότητα Γερακαρίου με 43 κατοίκους.
Ο ιερός ναός του Αγ. Γεωργίου (Μερκατονέ) είναι του 15ου αιώνα και της Ζωοδόχου Πηγής.
Ο Αινείας των Γουργούθων
Τα 17 σπίτια στους Γουργούθους οι Γερμανοί στις 22-8-1944 τα πυρπόλησαν και τα κατέστρεψαν ολοσχερώς.
Συνέλαβαν τους άντρες που βρήκαν και τους οδήγησαν στο Καρδάκι, με συγκινητική την εικόνα του γέροντα δασκάλου Μιχάλη Γενεράλη να σηκώνει στην πλάτη του την 95χρονη μητέρα του μέχρι τις Ελένες και την έσωσε.
Μετατρέποντας από λόγο σε πράξη, αυτά που δίδαξε στους μαθητές του, περνώντας έτσι στην ιστορία ως ο «Αινείας των Γουργούθων».
Από τους Γουργουθιανούς που έφεραν στο Καρδάκι επέλεξαν τον Στέφανο Μαρνιέρο, τον Βαγγέλη Κουκλινό και τον Π. Λενακάκη (από Γρηγοριά) και τους εκτέλεσαν, μαζί με τους άλλους 17.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια στο χωριό έμεναν η Παρασκευή Κατσαντώνη με τον γιο της Στέλιο, σήμερα όμως είναι χωρίς κατοίκους.
Πηγή: apospilive.gr