Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

«Αρκάδεια 2019»: Ένας φυσιολατρικός αγώνας και πολιτιστικά δρώμενα που αξίζουν τη συμμετοχή σου!

Δημοσιεύτηκε

στις

Αρκάδεια 2019
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Ίνι – Μοναστηράκι «ΙΝΑΤΟΣ», η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και το Europe Direct σας προσκαλούν στις εκδηλώσεις «ΑΡΚΑΔΕΙΑ 2019», στο Ίνι το Σάββατο 3 Αυγούστου, στο Πολύκεντρο Ινίου, στις 17:00, εκεί όπου ξεκινά το «Εικαστικό Εργαστήρι», με   Αφιέρωμα στον Ερωτόκριτο:  του κύκλου τα γυρίσματα.

 

 

 Α. Ζώντας (σ)την εποχή των Κορνάρων – Ωδές και παραμύθια

Βιωματική απαγγελία στίχων

 Αφήγηση παραμυθιών

Αναγεννησιακοί κρητικοί  σκοποί (Μαντολίνο)

 

Β.  Περιήγηση στην τέχνη 

Προβολή  έργων με επιρροές από τον Ερωτόκριτο (ppt)

Εικαστικό εργαστήρι για όλες τις ηλικίες  “Ζωγραφίζοντας τα παραμύθια της Α(α)ναγέννησης

Εικαστική επιμέλεια : Ευαγγελία Γούλα (ΑΣΚΤ)

 

 

  • Την Κυριακή 4 Αυγούστου, θα λάβει χώρα  ο «11ος Αρκάδειος Ιστορικός και Φυσιολατρικός Αγώνας Δρόμου & Πεζοπορίας». Μια εκδήλωση για την ανάδειξη της ιστορικότητας και του ιδιαίτερου φυσικού τοπίου της περιοχής «του κοινού των Αρκάδων» 

Τοπική Διαδρομή: Γύρος της Αρκαδίας – Ίνι, 1200 μέτρα

Αφετηρία, Τερματισμός: Ζωοδόχος Πηγή

Ώρα Έναρξης: 18:15

 

Κλασική Διαδρομή: 10 χιλιόμετρα

Αφετηρία: Αρκαδία – Προφήτης Ηλίας Αφρατίου 

Τερματισμός: Αρκαδία – Ίνι

Ώρα Έναρξης: 18:00. 

Αναχώρηση Λεωφορείου από Ίνι:16:00 

Διοργανωτές: Π.Σ. Ίνι – Μοναστηράκι, Αφρατίου, Παναγιάς, Κασσάνων, Λαγούτας και Μαχαιράς. 

                         

  • Το Σάββατο 10 Αυγούστου, στο παλιό φράγμα Ινίου, με ώρα έναρξης 21:00, η “Χοχλιδοβραδιά”, μια εκδήλωση – Θεσμός με έμφαση στην φιλοξενία, τις παραδοσιακές συνταγές και τα αγνά, τοπικά προϊόντα. Συνοδευτικά στο χοχλιό θα προσφερθούν, άφθονα, νηστίσιμα εδέσματα, παρασκευασμένα με πολύ φροντίδα από τις νοικοκυρές των χωριών μας.

Στο μαγευτικό τοπίο της Κεράς, στις παρυφές του αρχαιολογικού χώρου της Ρωμαϊκής Αρκαδίας, στο παλιό φράγμα Ινίου, θα μας ψυχαγωγήσει μουσικά το συγκρότημα του Γιώργου Γλυκοκόκαλου.   

Είσοδος: 8€ με ελεύθερη κατανάλωση εδεσμάτων.

 

  • Το Σάββατο 7  Σεπτεμβρίου, στην πλατεία της φάμπρικας, με ώρα έναρξης: 20:30, η «Μουσική Αποσπερίδα» δίνει βήμα σε συντοπίτες, νέους καλλιτέχνες, να «εκθέσουν» το ταλέντο τους στην μουσική και το τραγούδι, σε μια βεγγέρα με μαντινάδες και παλιές αθιβολές. 

 

  • Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, στο Πολύκεντρο Ινίου, με ώρα έναρξης: 19:00,  εσπερίδα με θέμα: «Φυσικές Καταστροφές – Εθελοντισμός – τοπικές Ομάδες Δράσης»

              Φυσικοί κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή στην Κρήτη                                   

              Πρόληψη-Βασικές αρχές ατομικής προστασίας

              Εθελοντικές Ομάδες – τοπικές Ομάδες Δράσης

             Κατάρτιση και εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες                                         

 

«11ος Αρκάδειος Ιστορικός και Φυσιολατρικός Αγώνας Δρόμου & Πεζοπορίας»

Η εκδήλωση χαρακτηρίζεται από την μαζική συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής τόσο στο αγωνιστικό σκέλος, όσο και στη φιλοξενία με τα ποικίλα κεράσματα που ετοιμάζουν οι νοικοκυρές των πολιτιστικών συλλόγων.   

Οι συμμετοχή των παιδιών στις τοπικές διαδρομές δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον της περιοχής. 

Η κλασική διαδρομή των 10 χιλιομέτρων με αφετηρία την Αρκαδία – Προφήτης Ηλίας και τερματισμό την Αρκαδία – Ίνι συγκεντρώνει πολλούς δρομείς και πεζοπόρους όλων των ηλικιών.

 

 

 Η εκδήλωση πραγματοποιείται για να ενδυναμώσει την ενότητα και την συνεργασία των πολιτιστικών συλλόγων, για να κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία με στόχο την ανάδειξη του φυσικού πλούτου και της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς της «Αρκαδίας Χώρας» Την εκδήλωση στηρίζουν ο Δήμος Βιάννου, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας και χορηγικά το νερό  «Ρούβας».

Για 11η χρονιά φέτος συνεχίζεται, εμπλουτισμένος τόσο σε διαδρομή όσο και σε επίπεδο συδιοργάνωσης, ο θεσμοποιημένος πλέον «ΑΡΚΑΔΕΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ», αναβιώνοντας τους αθλητικούς αγώνες του «ΚΟΙΝΟΥ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ» που διεξαγόταν από τα κλασικά προχριστιανικά χρόνια στον τόπο μας. 

Το «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ» ήταν μια οργανωμένη «συμπολιτεία», μια ενιαία διοικητική και πολιτική οντότητα στην οποία συμπτύχθηκαν όλες οι Αρκαδικές Κώμες (σύμφωνα με τους μελετητές ήταν 5 ή 6), με θεσμοθετημένα αποφασιστικά όργανα για τα σπουδαία ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, διοικητικής οργάνωσης, οικονομικής και θρησκευτικής φύσης, αγωγής και εκπαίδευσης των νέων, στρατιωτικά, κ.λπ.

Η «Πολιτεία των Αρκάδων» εκτεινόταν στις περιοχές των σημερινών χωριών από Έμπαρο μέχρι τα όρια της «Ρυτίας χώρας» (σημ. Ροτάσι) κι από τα Ρουσοχώρια και ίσως βορειότερα (όρια της Λυττίας χώρας) μέχρι το Λυβικό στα νότια, έχοντας επίνειο την «ΙΝΑΤΟ» (σημ. Τσούτσουρο). Ο πλούτος και η ακμή της πολιτείας που μέχρι τα κλασικά χρόνια είχε ως κέντρο της την «κώμη» πάνω στο λόφο του Προφήτη Ηλία στο Αφρατί, την έκανε σε όλα τα ιστορικά χρόνια διεκδικήσιμη σύμμαχο στις άλλες ισχυρές πολιτείες της Κρήτης.

Ακμαία και ισχυρή όμως και στα ελληνιστικά, ρωμαϊκά και μεταχριστιανικά χρόνια όταν το κέντρο της Αρκαδικής πολιτείας είχε πια μεταφερθεί στην Κεφάλα του ΙΝΙΟΥ, όπως μαρτυρούν οι επιγραφές οι περισσότερες από τις οποίες βρέθηκαν στην περιφέρεια του Ινίου, όπου επίσης στα ανατολικά του λόφου «Κεφάλα» ανασκάφτηκε το 2001 ο επισκοπικός ναός της πρωτοβυζαντινής Αρκαδίας (6ος μ.χ. αιώνας) από τον Αρχαιολόγο – ανασκαφέα Δρ. Αντώνη Βασιλάκη.

Την ιστορία, την αρχαιολογία, τον αθλητισμό και το πνεύμα συνεργασίας θέλοντας να τονίσουν και να καλλιεργήσουν οι 6 πολιτιστικοί σύλλογοι των επτά χωριών ΙΝΙΟΥ – ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ, ΑΦΡΑΤΙΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΑΣ, ΚΑΣΣΑΝΩΝ, ΛΑΓΟΥΤΑΣ ΚΑΙ ΜΑΧΑΙΡΑΣ, αποφάσισαν την από «ΚΟΙΝΟΥ» διοργάνωση του φετινού ΑΡΚΑΔΕΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ.

Η νέα αγωνιστική και πεζοπορική διαδρομή ξεκινά από τα ερείπια της πρώτης «πρωτεύουσας πόλης», της αρχαίας Αρκαδίας, που βρίσκονται στην κορυφή του λόφου Προφήτη Ηλία, ανάμεσα στα χωριά Αφρατί και Παναγιά και συνεχίζει σε χωματόδρομο διανύοντας ημιορεινά τοπία, διασχίζει το χωριό Κασσάνοι, περνά τον γραφικές, πυκνόφυτες, παραποτάμιες περιοχές και καταλήγει στην ελληνιστική – μεταχριστιανική «πρωτεύουσα» της αρχαίας πολιτείας στη θέση «Κεφάλα – Παναγία  Κερά» στο ΙΝΙ, καλύπτοντας μια απόσταση 10.000 μέτρων. 

Αυτή η κλασική διαδρομή εκφράζει τη βούληση των διοργανωτών για την απόδοση της ενιαίας πολιτισμικής ταυτότητας των αρχαίων αλλά και σύγχρονων κατοίκων, της «καρδιάς» των κατοίκων της «Κρητικής Αρκαδίας».

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ