Ρέθυμνο
Ρέθυμνο: Αισιοδοξία για αξιοποίηση του κτιρίου των παλιών φυλακών στη Φορτέτζα
Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση συνολικού ύψους 2,5 εκ. ευρώ είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει ο Δήμος Ρεθύμνου για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του κτιρίου των παλιών φυλακών που βρίσκεται στη Φορτέτζα.
Πρόκειται για το κτίριο που βρίσκεται ανατολικά από την κεντρική πύλη του φρουρίου της Φορτέτζας όπου στεγαζόταν μέχρι το 1960 οι φυλακές και από το 1991 το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Το κτίριο αυτό πληροί σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές για να εξασφαλίσει ένταξη στο πρόγραμμα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, 2014-2020», το οποίο στοχεύει στην ανάδειξη των δημοτικών κτιρίων μέσω της λειτουργίας τους ως εστιών τουριστικής, πολιτιστικής, αλλά και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με αυτό, με την κατάλληλη διαμόρφωση των κτιρίων εσωτερικά και εξωτερικά και την εφαρμογή της νέας τους χρήσης, θα πρέπει να επιτευχθεί η επανάχρησή τους και η λειτουργική επανένταξή τους στον ιστό της πόλης, συμβάλλοντας άμεσα και έμμεσα στην οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση των αστικών περιοχών.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 50.000.000 ευρώ και κάθε πρόταση μπορεί να χρηματοδοτηθεί με 2,5 εκ. ευρώ και έως 100%, ανάλογα με το είδος της αξιοποίησης. Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους, ενώ το πρόγραμμα «ανοίγει» στις 8 Ιανουαρίου 2018.
Ειδικότερα, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Ρεθύμνου Μίνως Αλεφαντινός, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε πως ο Δήμος επιθυμεί να αξιοποιήσει στο έπακρο αυτό το πρόγραμμα και ως πρόταση έχει αποφασίσει να υποβάλλει την αξιοποίηση του κτιρίου των παλιών φυλακών. Σε σχετικές δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτό είναι ένα πρόγραμμα το οποίο λόγω των επαφών που είχε ο δήμαρχος τον τελευταίο καιρό στην Αθήνα, το ξέραμε στην Τεχνική Υπηρεσία και περιμέναμε να δημοσιευτεί για να δούμε τις λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά την πρόσκληση για να υποβάλλουμε την πρότασή μας. Είναι ένα πρόγραμμα πάρα πολύ ενδιαφέρον, έχει όμως κάποιες δεσμεύσεις, όπως για παράδειγμα ότι το κτίριο που θα αξιοποιηθεί θα πρέπει να είναι 500 τ.μ., η δράση που θα κάνει ο Δήμος στο κτίριο δεν πρέπει να έχει αντίτιμο και υπάρχει η υποχρέωση αυτό να είναι ανοιχτό τέσσερις φορές την εβδομάδα. Επιπλέον το πολύ σοβαρό θα έλεγα είναι ότι σε αυτό το πρόγραμμα δεν μπορείς παρά να υποβάλλεις μια πρόταση δηλαδή για ένα κτίριο το οποίο πρέπει να είναι ιδιοκτησία του Δήμου ή να παραχωρηθεί από δημόσιο φορέα στον Δήμο για 15 χρόνια. Το άλλο σημαντικό είναι ότι μέχρι 8 Ιανουαρίου μπορούμε να υποβάλλουμε όχι μελέτη, απλά το project μας -δεν ζητούν δηλαδή ώριμους φάκελους απλά να υποβάλλουμε την πρότασή μας ώστε να αξιολογηθεί. Εμάς ο μεγάλος μας στόχος για αυτό το πρόγραμμα είναι το παλιό κτίριο των φυλακών, το οποίο είναι στη Φορτέτζα. Το κτίριο αυτό είναι 1.500 τετραγωνικά. Αυτή τη στιγμή έχει φύγει από εκεί το Μουσείο, γιατί υπήρχαν στατικά προβλήματα. Οπότε είναι ένα κτίριο που νομίζουμε ότι στην ουσία πληροί όλες τις προϋποθέσεις που περιγράφει το πρόγραμμα», ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου, το οποίο ο Δήμος προσπαθεί να αποσαφηνίσει: «Υπάρχει ένα πρόβλημα όσον αφορά το ιδιοκτησιακό του κτιρίου, μια ιστορία που κρατάει τα τελευταία 70-80 χρόνια. Εμείς υποστηρίζουμε ότι ανήκει στον Δήμο, όμως επειδή υπάρχει μια μεγάλη αλληλογραφία για πολλά χρόνια και το κτίριο έχει αλλάξει χρήσεις και έχει πάει από υπουργείο σε υπουργείο -κάποτε ήταν στο Δημοσίας Τάξης- καθώς παλαιότερα ήταν φυλακές και είμαστε στο στάδιο που προσπαθούμε να ξεκαθαρίσουμε το ιδιοκτησιακό».
Αναφερόμενος στον σχεδιασμό για την αξιοποίηση του κτιρίου ο κ. Αλεφαντινός ανέφερε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως συνεδριακό κέντρο φιλοξενώντας ταυτόχρονα συλλογές του Δήμου Ρεθύμνου, ωστόσο υποστήριξε ότι οι ακριβείς δράσεις που αυτό θα φιλοξενήσει θα αποσαφηνιστούν από την μελέτη που θα γίνει: «Τα σχέδιά μας για αυτό το κτίριο ήταν να γίνει ένα συνεδριακό κέντρο και μπορεί συγχρόνως να στεγάσουμε και συλλογές του Δήμου. Οπότε πλέον θα είναι ανοιχτό για το κοινό και θα είναι ένα κτίριο στο οποίο θα στεγάζονται μόνιμες συλλογές, μουσειακές του Δήμου σαν εκθετήριο δηλαδή, ούτως ώστε να πληρούμε τους όρους, να είναι ανοιχτό τέσσερις φορές την εβδομάδα και να λειτουργεί και σαν συνεδριακό κέντρο. Εμείς αυτό κυνηγάμε, αυτό θέλουμε. Είναι ένα κτίριο που θα μας καλύψει τα 2,5 εκατομμύρια. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα προχωρήσουμε με αυτή την πρόταση. Αν και εφόσον κάτι συμβεί θα εξετάσουμε και άλλες προτάσεις».
Τι προβλέπει το πρόγραμμα
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων στη πρόσκληση του προγράμματος για τις προτάσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν αναφέρεται:
«Οι προτάσεις που θα υποβληθούν στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης, θα πρέπει να εμπίπτουν στο αντικείμενο και στους στόχους της Δράσης 03-6c-3.5-07: Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης Δράσης, όπως αυτή περιγράφεται στην Εξειδίκευση Εφαρμογής του Επιχειρησιακού Προγράμματος, οι αιτήσεις χρηματοδότησης που θα υποβληθούν πρέπει να αφορούν στην υλοποίηση παρεμβάσεων αποκατάστασης και ανάδειξης του κτιριακού αποθέματος των Δήμων. Ως τέτοιο κτιριακό απόθεμα νοείται ένα εύρος κτιρίων ιστορικού, πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος των οποίων η πρότερη χρήση και δραστηριότητα έχει εγκαταλειφθεί και που -στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης- θα επαναχρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς από τους αρχικά προβλεπόμενους. Στο συγκεκριμένο κτιριακό δυναμικό, ενδεικτικά, εντάσσονται ανενεργά κτίρια όπως: Βιομηχανικά, ΞΕΝΙΑ, Νοσοκομεία, Στεγασμένες Αγορές, Αποθήκες, Στεγασμένες Στοές, Δημοτικά Λουτρά, Δημοτικά Σφαγεία, Στρατιωτικές Εγκαταστάσεις, Δικαστικά Μέγαρα, άλλα κτίρια, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας.
Επισημαίνεται ότι δεν είναι επιλέξιμη παρέμβαση ο εκσυγχρονισμός κτιρίων / εγκαταστάσεων που λειτουργούν πλήρως.
Επιλέξιμες είναι οι παρεμβάσεις σε ανενεργά κτίρια ή κτίρια που ένα μικρό ποσοστό της επιφάνειάς τους (έως 20%) έχει υφιστάμενη χρήση και με την παρέμβαση θα αποκτήσει χρήση το σύνολο της επιφάνειάς του.
Κάθε Δήμος δύναται να υποβάλει μια και μοναδική πρόταση χρηματοδότησης για την ανακατασκευή, αναστήλωση, αποκατάσταση και επανάχρηση του κτιρίου, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
– Το κτίριο απαιτείται να είναι ιδιοκτησίας του Δήμου ή να έχει παραχωρηθεί σε αυτόν από Δημόσιο Φορέα για χρονικό διάστημα άνω των δεκαπέντε (15) ετών.
– Το κτίριο απαιτείται να είναι συνολικής επιφάνειας άνω των πεντακοσίων τετραγωνικών μέτρων (500 τ.μ.).
– Το κτίριο θα βρίσκεται εντός αστικού ιστού ή/και εκτός υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζεται η άμεση και γρήγορη προσβασιμότητα σε αυτό.
– Η χρήση που θα επιλεγεί θα πρέπει να διασφαλίζει τη συνεχή λειτουργία του κτιρίου τουλάχιστον για τέσσερις (4) ημέρες / εβδομάδα και οκτώ (8) μήνες / χρόνο.
Με την κατάλληλη διαμόρφωση εσωτερικά και εξωτερικά και την εφαρμογή της νέας τους χρήσης, θα πρέπει να επιτευχθεί η επανάχρησή τους και η λειτουργική επανένταξή τους στον αστικό ιστό της πόλης. Οι παρεμβάσεις αποκατάστασης θα πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα α) την ανάδειξη των κτιρίων μέσω της λειτουργίας τους ως εστιών τουριστικής, πολιτιστικής αλλά και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή/και β) την ουσιαστική αναζωογόνηση και την αλλαγή προσανατολισμού περιοχών σε πολιτιστικές / τουριστικές περιοχές.
Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις οφείλουν όχι απλώς να διατηρούν το κτίριο αλλά να μην αλλοιώνουν τα αρχιτεκτονικά και αισθητικά του χαρακτηριστικά και θα πρέπει να γίνεται χρήση εφαρμογών φιλικών προς το περιβάλλον καθώς και υιοθέτηση των αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού».
Πηγή:rethnea.gr
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr