Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Αυτά είναι τα 5 είδη του οικοσυστήματος που απειλούνται στο Ρέθυμνο

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε ένα τόπο όπως το Ρέθυμνο και την Κρήτη είναι καλό να γνωρίζουμε τα είδη των ευαίσθητων οικοσυστημάτων που υπάρχουν στο περιβάλλον που ζούμε, τα απειλούμενα προς εξαφάνιση είδη και τι επιδράσεις έχουν οι άνθρωποι στην περιοχή τους. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που γίνονται διαρκώς προσπάθειες από το δήμο και από συλλόγους για την προστασία τους.

Η θαλάσσια βιοποικιλότητα κινδυνεύει ή έχει ήδη χαθεί εξαιτίας της ρύπανσης που προκαλούν οι άνθρωποι και αυτό αποτελεί τεράστιο ζήτημα σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι μόνο σε τοπικό. Στην προσπάθεια να προστατευθεί η θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Κρήτη, καλό είναι να γνωρίζουμε ποια είδη και οικοσυστήματα υπάρχουν στον τόπο μας και να συμπεριφερθούμε αναλόγως.

1. Χελώνα Caretta – caretta

Κάθε χρόνο ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ κάνει συντονισμένες δράσεις για την προστασία της χελώνας Caretta – caretta και των φωλιών της και αυτό επιτυγχάνεται με ενημέρωση των τουριστών και των πολιτών.

Όταν ξεκινάει η περίοδος ωοτοκίας της χελώνας, υπάρχουν κάποια διαχειριστικά μέτρα που πρέπει να τηρούνται από όλους τους χρήστες της παραλίας, ώστε να τηρείται η νομοθεσία. Αυτό συμβαίνει για να δοθεί χώρος σε αυτό το υπέροχο ζώο να συνεχίσει την ωοτοκία του. Το Ρέθυμνο είναι ένας τόπος που οι χελώνες αναγνωρίζουν ως γενέτειρα πόλη τους, έτσι επιστρέφουν για την δική τους ωοτοκία και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε.

2. Φώκια Monachus – monachus

Η φώκια Monachus – monachus, είναι από τα σπάνια είδη που κινδυνεύουν στη Μεσόγειο και στην Κρήτη. Στο Ρέθυμνο συναντάμε συχνά φώκιες σε κάποιες παραθαλάσσιες περιοχές του νομού. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι οι κυριότερες απειλές της είναι η μείωση της τροφής της, η τυχαία παγίδευση κατά τις αλιευτικές δραστηριότητες και η ηθελημένη θανάτωση της.

Η προστασία και διατήρηση της μεσογειακής φώκιας αποτελεί καθήκον και ευθύνη όλων μας. Το WWF Ελλάς έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια πολύπλευρη δράση για να συνεχίσει να κολυμπά στα ελληνικά νερά και να απολαμβάνει τις απομονωμένες ακτές μας.

3. Αμμοθίνες

Οι αμμοθίνες ή αλλιώς θίνες, είναι μικροί λόφοι από άμμο που συνήθως έχουν βλάστηση και βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές. Στο Ρέθυμνο, στις αμμοθίνες συναντάμε το λεγόμενο κρινάκι της θάλασσας, το οποίο είναι σπάνιο είδος για την Κρήτη.

Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα παράκτια οικοσυστήματα μπορούν να έχουν να κάνουν με τουριστικές δραστηριότητες όπως η χρήση γουρούνων ή άλλων δίτροχων πάνω στην άμμο καταστρέφοντας έτσι τις αμμοθίνες.

Οι αμμοθίνες καταφέρνουν να συγκρατούν το έδαφος και να προστατεύουν τις ακτές από τη διάβρωση. Αποτελούν σημαντικό οικότοπο στη μεταβατική ζώνη της θάλασσας και της ξηράς.

4. Τα Λιβάδια Ποσειδωνίας (φύκια)

Τα υποθαλάσσια φυτά ή Ποσειδωνίες είναι ανθόφυτα με τους κοντινότερους συγγενείς τους, ευρέως κατανεμημένους σε όλους τους ωκεανούς της γης. Ανθίζουν όπως όλα τα ανθόφυτα της στεριάς, καθώς προσαρμόστηκαν στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον άνθρωπο και στα ιχθυαποθέματα, όπως για παράδειγμα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τη διατήρηση του οξυγόνου μέσα στη θάλασσα, τη συγκράτηση των εδαφών και την προστασία από τη διάβρωση.

5. Πίνες

Οι πίνες είναι ένα απειλούμενο είδος υπό εξαφάνιση. Οι πληθυσμοί της έχουν μειωθεί δραματικά, τόσο εξαιτίας της παράνομης αλιείας για εμπορικούς σκοπούς, αλλά και λόγω της καταστροφής των λιβαδιών Ποσειδωνίας από την παράνομη αλιεία με μηχανότρατες στα ρηχά νερά.

Επιβαρυντικός παράγοντας για την επιβίωση του είδους είναι και η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη στα τουρκικά παράλια, με το χτίσιμο γιγαντιαίων ξενοδοχειακών μονάδων και με επακόλουθο την μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Οι τελευταίες πίνες έχουν βρει «καταφύγιο» στις ελληνικές θάλασσες. Ζουν κυρίως στις Κυκλάδες, στον Σαρωνικό, στον Ευβοϊκό, στην Κρήτη και στο Ιόνιο.

Η θαλάσσια ρύπανση καταλήγει στο πιάτο μας. Είναι σημαντικό λοιπόν, να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε, ότι ανάλογα με τη συμπεριφορά που έχουμε στην παραλία, στις ακτές και στη θάλασσα, αυτό και εισπράττουμε και εμείς που είμαστε μέρος αυτής της τροφικής αλυσίδας…

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ