Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Η μετάλλαξη Δέλτα στην Κρήτη «χτυπάει» παιδιά κάτω των 15 ετών

Δημοσιεύτηκε

στις

κορονοϊός παιδιά
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Νέους και παιδιά “προτίμησε” η μετάλλαξη Δέλτα στην Κρήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, από τα σχεδόν 35 κρούσματα που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής το 1/3 είναι παιδιά κάτω των 15 ετών, μεταξύ των οποίων και κάποια σε ηλικία από 7 έως 9 ετών.

Η πλειοψηφία των κρουσμάτων ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 16 – 25 ετών, ενώ λιγότερα εντοπίστηκαν σε ηλικίες, μεταξύ 25 και 30 ετών.

Όλοι ανεξαιρέτως οι προσβεβλημένοι Κρητικοί από τον νέο και εξαιρετικά μεταδοτικό ιό, ήταν ανεμβολίαστοι. Το γεγονός ενισχύει την επιστημονική υπόθεση, ότι το νέο κύμα του κορονοϊού αναμένεται να πλήξει όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της Covid-19.

Τα καλά νέα είναι, ότι όλα τα νέα περιστατικά αποτελούν συρροές κρουσμάτων, δηλαδή έχουν μολυνθεί μετά από επαφές μεταξύ τους και προς το παρόν δεν υπάρχουν σποραδικά (ορφανά) κρούσματα.

Τα κακά νέα είναι ότι τα παιδιά που μολύνθηκαν από τον ιό Δέλτα, εμφανίζουν στο εργαστήριο υψηλό ιικό φορτίο, κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά μεταδοτικά. Όλα τα περιστατικά έχουν απομονωθεί στο σπίτι και κανένα δεν χρειάστηκε να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο.

Αναμένεται να δοθεί “πράσινο φως” για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών

Την ίδια στιγμή, σε χθεσινή της συνεδρίαση της η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών φαίνεται να προσανατολίζεται να δώσει “πράσινο φως” για την ανοσοποίηση κατά της Covid-19 εφήβων μαθητών Λυκείου, μεταξύ 15 και 17 ετών.

Εάν οριστικοποιηθεί η απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση, θα υπάρξει άμεσο άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού γι’ αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Έντονος επιστημονικός προβληματισμός υπάρχει, ωστόσο, για τον εμβολιασμό των μικρότερων από την ηλικία των 15 ετών παιδιών. Αν και το εμβόλιο της Pfizer έχει παρουσιάσει δεδομένα ασφάλειας και με βάση αυτά, έχει λάβει άδεια χρήσης στην Ευρώπη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), οι έλληνες επιστήμονες είναι ακόμα διστακτικοί.

Ως μεταβατικό βήμα, δεν αποκλείεται τους επόμενους μήνες να δοθεί η έγκριση για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 – 15 ετών, μόνο εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Ταυτόχρονα, αναμένεται να δοθεί και άδεια χρήσης για τις ίδιες ηλικίες και με το εμβόλιο της Moederna.

Τζανάκης: “Να εμβολιαστούν οι μεγάλοι πρώτα και μετά τα παιδιά”

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, σχολιάζει πως όσο υπάρχουν ανεμβολίαστοι ενήλικες δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε εμβολιασμό μικρών παιδιών:

“Εγώ λέω στα παιδιά να προχωρήσουμε από 14 ετών και πάνω, δηλαδή, 15-16-17 και να περιμένουμε λίγο ακόμα για τα μικρότερα παιδιά. Πρέπει να εμβολιαστούμε πρώτα εμείς οι μεγάλοι. Τι βάζουμε τα παιδιά να εμβολιαστούν για να βγάλουν το φίδι από την τρύπα; Δηλαδή, είμαστε τόσο δειλοί εμείς οι μεγάλοι, που δεν πάμε να εμβολιαστούμε; Και βάζουμε τα παιδιά μας μπροστά; Δηλαδή, τρελαίνομαι!”, αναφέρει με έμφαση μιλώντας στο iatropedia.

Ο Καθηγητής κ. Τζανάκης επιβεβαιώνει, επίσης, πως δεν υπάρχει κανένα κρούσμα του ιού Δέλτα στην Κρήτη ανάμεσα σε εμβολιασμένους πολίτες:

“Κανένας εμβολιασμένος στην Κρήτη δεν έχει τη μετάλλαξη Δέλτα. Και οι εμβολιασμένοι μπορεί να μολυνθούν με τη Δέλτα, φυσικά, και κάποιοι μπορεί να κάνουν και συμπτώματα λίγα. Ο εμβολιασμένος, όμως, έχει 10 με 20 φορές μικρότερη πιθανότητα να κολλήσει. Είναι εγκληματικό. Πρέπει να εμβολιαστούμε οι ενήλικες. Μαμά, μπαμπάς, παππούς, γιαγιά να μην εμβολιάζονται; Δηλαδή είναι τραγικό”, καταλήγει ο επιστήμονας.

Χαμηλά προς το παρόν η εμβολιαστική κάλυψη στην Κρήτη

Ανήσυχοι είναι οι επιστήμονες στην Κρήτη, όπου έχει εντοπιστεί σε πολλά περιστατικά ο παραλλαγμένος ιός Δέλτα, καθώς τα εμβολιαστικά ποσοστά δεν είναι ακόμη ικανοποιητικά.

Στον νομό Ηρακλείου συγκεκριμένα, στο οποίο έχει εντοπιστεί το σύνολο των μεταλλαγμένων κρουσμάτων, οι εμβολιασμοί με δύο δόσεις εμβολίου βρίσκονται στο 28%, ενώ με μία δόση στο 40,43%.

Δείτε τον σχετικό χάρτη από το covid19.gov.gr:

  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η εμβολιαστική κάλυψη με δύο δόσεις είναι 29,38%, ενώ με μία δόση φτάνει το 41,34%.
  • Στην Π.Ε. Ρεθύμνου, οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί είναι στο 26,82% του πληθυσμού, ενώ οι εμβολιασμοί μίας δόσης φτάνουν το 37,56%.
  • Τέλος, στην Π.Ε. Λασιθίου η εικόνα είναι καλύτερη, με το 40,84% των κατοίκων να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του και το 50,91% να έχει κάνει τη μία δόση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ