ΚΡΉΤΗ
Ξέμεινε από… τυρί η Κρήτη!
Χωρίς αποθέματα τυριών έχει μείνει πλέον ο τυροκομικός τομέας της Κρήτης και οι ανάγκες του πληθυσμού στο νησί σε κρητικά τυροκομικά προϊόντα καλύπτονται οριακά, όπως αποκαλύπτει στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη», μέσα από δικές του πληροφορίες, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης, που είναι σε καθημερινή επαφή με τους τυροκόμους και τους παραγωγούς του αιγοπρόβειου γάλακτος και έχει πάντοτε μια σφαιρική εικόνα της ντόπιας αγοράς.
Η εξάντληση των αποθεμάτων χιλιάδων τόνων είναι το αποτέλεσμα της σταδιακής μείωσης της παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος και ο ίδιος περιμένει από τη νέα χρονιά ανάκαμψη της αγοράς, καθώς αναμένεται πλέον η αύξηση της ζήτησης από πλευράς τυροκόμων για να μπορέσουν να τυροκομήσουν εκ νέου, έχοντας όμως ήδη υποστεί μεγάλες οικονομικές ζημιές!
«Υπάρχει “άκρα του τάφου σιωπή” για την κατάσταση στην αγορά των τυροκομικών προϊόντων. Αλλά αυτό που σίγουρα μπορώ να πω εγώ είναι ότι το τυρί στην Κρήτη έχει τελειώσει γιατί δεν υπήρχε γαλακτοπαραγωγή πέρυσι. Δεν υπήρχε ενδιαφέρον από τους ανθρώπους να αρμέξουν τα ζώα τους. Και είχε επίσης σαφώς λιγότερο γάλα κατά 30 ή και 40% πέρυσι, λόγω των καιρικών συνθηκών. Οπότε στην ουσία το τυρί στην Κρήτη έχει λιγοστέψει πάρα πολύ. Δεν υπάρχουν πια αποθέματα. Ίσα-ίσα προσπαθούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες της ζήτησης», αποκαλύπτει στην εφημερίδα μας ο Αλέκος Στεφανάκης.
Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας πως «πρόκειται για μία από τις τριετείς κρίσεις που υπάρχουν στις ανοργάνωτες οικονομίες, όπως είναι η ελληνική. Η κτηνοτροφία βίωσε μια εφιαλτική κατάσταση μαζί με την τυροκομία.
Μια κρίση τριετίας. Ελπίζουμε να αρχίσει λογικά η ανάκαμψη από τη χρονιά αυτή και μετά. Θα εξαρτηθεί όμως από το πώς θα κινηθούν οι τυροκόμοι. Γιατί, αν πτωχεύσουν κάποιοι από αυτούς – που λογικά είναι να πτωχεύσουν – δε θα έχουμε πού να διοχετεύσουμε το γάλα. Θα υπάρχει πάλι εθνικό πλεόνασμα επειδή δε θα έχουμε τυροκομεία να επεξεργάζονται το γάλα»…
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, είναι λογικό και επακόλουθο οι τυροκόμοι να μην μπορούν να επιβιώσουν.
«Όταν πουλάς το τυρί σου κάτω από το κόστος και του παραγωγού και του δικού του, πού να βρεις τα χρήματα να αγοράσεις γάλα για να τυροκομήσεις; Αυτό το σύστημα υπήρξε εδώ και τρία χρόνια, προκαλώντας απίστευτες καταστροφές στους τυροκόμους και στους κτηνοτρόφους», τονίζει.
Διαβάστε τη συνέχεια στο neakriti